Hello!! Νιώθω απίστευτες τύψεις που έχω να γράψω τόσο καιρό! Υπάρχουν μέρες όμως που περνάνε χωρίς καν να το καταλάβω! Πότε η Τρίτη γίνεται Κυριακή χαμπάρι δεν παίρνω! Το αποτέλεσμα είναι να σας αφήνουμε χωρίς νέες συνταγές! Και φανταστείτε πως εγώ βγάζω το πρόγραμμα για τις αναρτήσεις! (εγώ το βγάζω, εγώ δεν το τηρώ). Γι’ αυτό λοιπόν αργήσαμε να ανεβάσουμε το σπιτικό ψωμί μας! Παρόλο που το φτιάξαμε πριν έναν μήνα, με την συνταγή της μανούλας μου, η οποία παρεμπιπτόντως  με ρωτάει καθημερινά πότε θα ανέβει!

Η συνταγή λοιπόν είναι δοκιμασμένη, σταθερή αξία χρόνια τώρα και σχετικά εύκολη! Λέω σχετικά γιατί δεν είναι και pancakes, που γίνονται σε χρόνο dt! Ψωμί είναι θέλει τον χρόνο του! Κι επειδή με έπιασαν και τα διαιτολογικά μου, έχω να σου πω, πως το ψωμί είναι παρεξηγημένη τροφή!

Το ψωμί δεν παχαίνει! Το ΠΟΛΥ ψωμί παχαίνει!!

Μπορεί να παρατήρησες ήδη, πως δεν έχουμε φωτογραφίες από την διαδικασία παρασκεύης. Αυτό συνέβη λόγω πολύ κακού φωτισμού. Τις χρωστάμε. Υπόσχομαι!

Σπιτικό ψωμί

ΥΛΙΚΑ για 2 ψωμάκια (μακρόστενη φόρμα)

1 κιλό αλεύρι
3,5 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 σπιρτόκουτο μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι σπόροι προαιρετικά (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από την αρχή βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι. Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 100οC στον αέρα και κάτω αντίσταση για 2 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ, λιώνεις τη μαγιά σου σε 1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτεις και 2 φλυτζάνια αλεύρι (τα παίρνεις από το κιλό). Το μείγμα σου θα γίνει σαν χυλός. Το καλύπτεις με αλουμινόχαρτο και ένα τραπεζομάντηλο. Χαμηλώνεις το φούρνο στους 50οC και το βάζεις στη χαμηλή σχάρα. Αφήνεις το φούρνο λίγο ανοιχτό και το αφήνεις περίπου 15 λεπτά να φουσκώσει (ανάλογα με το φούρνο).

Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνεις 1 κ.γλ. αλάτι και σπόρους (προαιρετικά). Προσθέτεις τη μαγιά, 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό και ‘δουλεύεις’ το ψωμί σου για 3 λεπτά. Λαδώνεις τα φορμάκια σου, κόβεις τη ζύμη σου στα 2, τα βάζεις στα φορμάκια και πασπαλίζεις τα ψωμάκια σου με μπόλικο αλεύρι. Σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και τα τυλίγεις με το τραπεζομάντηλο. Τα βάζεις για μισή ώρα στους 50οC με λίγο ανοιχτή την πόρτα του φούρνου.

Τα βάζεις μαζί με το τραπεζομάντηλο στον φούρνο, κάπου εδώ η γιαγιά μου, μου είπε να τονίσω πως πριν τα ψήσεις στους 200oC, πρέπει να βγάλεις το τραπεζομάντηλο. Τα βγάζεις προσεκτικά χωρίς να τα κουνάς και ψήνεις στους 200οC για 50 λεπτά περίπου. Μέχρι να γίνουν τα ψωμάκια σου και να πάρουν χρώμα, δεν ανοίγεις το φούρνο.

Σπιτικό ψωμί

Σου ξαναλέω ΜΗΝ ανοίξεις τον φούρνο.

Και τώρα μπορείς να απολαύσεις το υπέροχο, δικό σου, φτιαγμένο απ’τα χεράκια σου ψωμί!!

%d bloggers like this: