Η Μαλαγουζιά είναι μια ποικιλία που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό εξαφάνιση και η επανεμφάνιση της στους ελληνικούς αμπελώνες έδωσε δυναμική και προοπτική στα νέα ελληνικά κρασιά.

Η δυναμική της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχόμενη αύξηση των φυτεύσεων στις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας από την πατρίδα της, την Αιτωλοακαρνανία, μέχρι τις περιοχές Αττική, Επανομή, Χαλκιδική, Δράμα, Εύβοια, Μύκονο κ.ά.

Τα κλήματα είναι αρκετά ευαίσθητα στις ασθένειες, με ιδιαίτερη αντοχή στην ξηρασία που με την κατάλληλη καλλιεργητική φροντίδα παρουσιάζουν ζωηρή ανάπτυξη και υψηλές αποδόσεις.

Ένα κρασί από Μαλαγουζιά έχει μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα που ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή όπου καλλιεργείται αλλά και το επίπεδο ωρίμανσης του σταφυλιού προσδίδουν αρώματα που μοιάζουν με αυτά του μοσχάτου με κυρίως χαρακτηριστικά από άνθη να κάνουν την εμφάνιση τους, ενώ, κρασιά από άγουρα σταφύλια αναδεικνύουν κυρίως ένα βοτανικό και φυτικό χαρακτήρα. Τα πιο συνηθισμένα αρώματα της ποικιλίας είναι τα ώριμα πυρηνόκαρπα, τροπικά φρούτα αλλά και φρέσκα μπαχαρικά, όπως πράσινο πιπέρι.

Τα κρασιά που παράγει έχουν τη δύναμη ενός Chardonnay και τον πλούτο ενός Semillon, με ιδιαίτερα αποτελέσματα όταν έρχεται σε επαφή με δρύινο βαρέλι. Τα κρασιά χαρακτηρίζονται από μέτριας έντασης οξύτητα, υψηλό αλκοόλ με πλούσιο και γεμάτο σώμα.

Η ποικιλία μπορεί να συνυπάρχει μαζί με Αθήρι και Ασύρτικο για να παράγει Π.Ο.Π.* κρασιά στο νησί της Ρόδου, αν και τα χαρακτηριστικά κρασιά της ποικιλίας ανήκουν στην κατηγορία Π.Γ.Ε.** και ξεχωρίζουν για το στιλ, την υψηλή ποιότητα και το πόσο μοντέρνα είναι.

Συνδυάζονται ιδανικά με μεγάλη ποικιλία πιάτων από φρούτα, σαλάτες, ζυμαρικά μέχρι και ψάρια/μαλάκια στη σχάρα αλλά και λευκά κρέατα στη σχάρα ή με άσπρες σάλτσες.

*Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης

**Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη

 

%d bloggers like this: