Ειλικρινά δεν ξέρω από που να πρωτοξεκινήσω και τι να πρωτοπω γι’αυτό το ταξίδι. Αν η Σκωτία φαντάζει στο μυαλό του καθενός απλά μαγευτική και παραμυθένια πέφτει έξω. Είναι μαγευτική και παραμυθένια x 100!

Αν λοιπόν αποφασίσετε να περιπλανηθείτε στα μέρη αυτά μην παραλείψετε να δείτε τη Γλασκώβη. Δύο μέρες είναι αρκετές γι΄αυτή την άγνωστη «Σκωτσέζα» που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και θα σας δώσει μια καλή πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει! Πόλη της «εργατιάς» με ανθρώπους πολύ προσιτούς και χαμογελαστούς, η Γλασκώβη περπατιέται άνετα και τα σημεία που πρέπει να δείτε είναι συγκεκριμένα (βέβαια η πόλη διαθέτει και μετρό για τους τεμπέληδες). Αφού κάνετε λοιπόν μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους Buchanan street και Sauchiehall street και θαυμάσετε τα όμορφα κτήριά τους, δείτε την αγορά τους και έρθετε σε μια πρώτη επαφή με κιλτ, γκάϊντες και τα συναφή, μπορείτε να ξεκινήσετε να τρώτε και να πίνετε στα ατελείωτα μαγαζιά με φαγητό και μπύρα που θα συναντήσετε σε όλη τη Σκωτία, όχι μόνο στη Γλασκώβη. Σ΄ αυτό το σημείο να αναφέρω ότι αγαπάτε δεν αγαπάτε το ουίσκι, εδώ θα πιείτε! Είναι τουλάχιστον αγένεια να μη δοκιμάσετε κάποια από τα πιο διάσημα μαλτ whisky τα οποία παράγονται στον τόπο αυτό.

Glasgow, Scotland. Malt whisky, nightlife in Glasgow

Παραδοσιακές σκωτσέζικες παμπ, εξαιρετικές κάβες, οικονομικές τιμές (βέβαια τα ποτά ήταν με δοσολογία), σκωτζέζοι κάθε ηλικίας να πίνουν ασταμάτητα ενναλάξ ή παράλληλα μπύρα και whisky θα σας παρασύρουν σε μια διαφορετική κουλτούρα! Εμείς καταλήξαμε στην παμπ The Pot Still που θεωρείται από τις καλύτερες για το είδος της! Την επόμενη μέρα αξίζει να περάσετε από το Δημαρχείο, να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό τους ναό και τη Νεκρόπολη και μετά να πάτε προς το δυτικό μέρος της πόλης όπου βρίσκονται το Glasgow University, το Kelvingrove park, και το Art Museum Gallery.

Αξίζει να περάσετε και από τη Merchant City ένα μέρος της πόλης όπου θα βρείτε πολλά μαγαζιά για φαγητό, καφέ, μπύρα, ποτό, όμορφους χώρους για να ξεκουραστείτε και έπειτα να τριγυρίσετε στην περιοχή. Όσο για το φαγητό (τελευταίο και καλύτερο) ξέρετε καλά ότι ήρθατε στη γη των fish & chips. Βλασφημία να μη φάτε! Μια καλή επιλογή είναι το Sloans, αν και δε θα κρύψω ότι το φαγητό τους δε με ενθουσίασε. Θα επιμένω για πάντα ότι οι μόνοι που ξέρουν να τρώνε είμαστε εμείς και οι Ιταλοί. Αν έχεις δοκιμάσει και δεν είσαι φαν των fish & chips, σε ολόκληρη την πόλη έχει μαγαζιά με όλων των ειδών τις κουζίνες οπότε νηστικός δε θα μείνεις. Μετά λοιπόν από αυτή την πρώτη γνωριμία συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, που απέχει μόλις 50΄ από τη Γλασκώβη, το Εδιμβούργο. Μπορείτε να πάτε είτε με λεωφορείο, είτε να νοικιάσετε αμάξι. Αν έχετε αυτή τη δυνατότητα, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επισκεφθείτε κάποια μέρη. Έχει άπειρα πράγματα να δείτε και θα πρέπει να επιλέξετε, εκτός και αν έχετε απεριόριστο χρόνο οπότε σας ζηλέυω πολύ γιατί μπορείτε να πάτε παντού. Ευτυχώς στο θέμα αυτό βοήθησε πολύ μια φίλη κάτοικος πια της Γλασκώβης, που ήξερε τα κατατόπια! Πηγαίνοντας λοιπόν προς τη Γλασκώβη και αφού εν τέλει νοικιάσαμε αμάξι (φροντίστε να απευθυνθείτε σε μεγάλη εταιρεία γιατί στην Αγγλία συνήθως ζητάνε επικυρωμένη μετάφραση του διπλώματος οδήγησης) στο δρόμο για το Εδιμβούργο κάναμε παράκαμψη και επισκεφθήκαμε στο Stirling. Θα προσπαθήσω να βρω λόγια (αν και δεν ειναι εύκολο) για να περιγράψω αυτό το πανέμορφο, βγαλμένο από παραμύθι χωριουδάκι που κάθε του γωνιά σε μαγεύει. Αρχικά εκεί θα βρείτε ένα από τα μνημεία του εμπνευστή της Σκωτσέζικης Επανάστασης William Wallace (βλ. Βraveheart).Έχει είσοδο για να μπεις μέσα (νομίζω 10 λίρες) και εκτός από το σπαθί του Wallace το οποίο έχει ύψος 1, 67 μ. και είναι πραγματικά εντυπωσιακό δεν θα δείτε κάτι άλλο αξιοσημείωτο. Όμως η διαδρομή μέχρι το μνημείο και η θέα είναι απίστευτη!

William Wallace (one of the main leaders during the Wars of Scottish Independence) Monument. Scotland, Stirling, Σκωτία

Φεύγοντας απο κει πηγαίνεται προς το κάστρο του Stirling το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα της Σκωτίας και είναι ένα πραγματικό κάστρο! Άψογα διατηρημένο και πανέμορφο.Φροντίστε βέβαια αυτές τις επισκέψεις να τις κάνετε πριν τις 16:00 γιατί μετά κλείνουν και οι Σκωτζέζοι είναι πολύ αυστηροί με τα ωράρια (λογικά θέλουν να σχολάσουν και να πάνε να πιουν!). Μετά βόλτα για να θαυμάσετε αυτό το απίστευτο χωριουδάκι και… ώρα για Εδιμβούργο!

Edinburgh, Scotland. Σκωτία

Η διαδρομή είναι γύρω στη μια ώρα και όσο κουρασμένοι και αν είστε από την ημερήσια περιπλάνηση, να είστε σίγουροι ότι μόλις μπείτε μέσα στην πόλη τα μάτια σας θα ανοίξουν διάπλατα! Η μεσαιωνική αρχιτεκτονική δεσπόζει παντού, μεγαλεπήβολα κτήρια σαν κάστρα όλα και οι τεράστιοι δρόμοι όλοι γεμάτοι κόσμο!

Μια βόλτα στην παλιά πολη αρκεί για να διαπιστώσετε ότι είναι μια πόλη γεμάτη ζωή, γεμάτη μαγαζιά όλων των ειδών με πολλή μουσική, πολύ αλκοόλ, φαγητό και τρέλα! Γιατί μόνο αυτή τη λέξη μπορώ να χρησιμοποίσω για τον αγγλικό τρόπο διασκέδασης. Ξέφρενος χορός, αλκοόλ από πολύ νωρίς και μέχρι λιποθυμίας –κυριολεκτικά. Απλά δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο. Οι άνθρωποι έχουν ειδικά ταξί που τα προπληρώνουν για να τους πάνε σπίτι στο τέλος της βραδιάς, μπροστά τους είμαστε γατάκια! Ωστόσο αφού το ξεπεράσετε αυτό μπορείτε να ανακαλύψετε τους όμορφους δρόμους και τα μνημεία της πόλης που είναι πολλά! Πρέπει να περπατήσετε στην Royal Mile, που είναι το πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης για να ψωνίσετε σουβενίρ (αν έχετε χρήματα αξίζει να αγοράσετε τα φημισμένα κασμιρένια τους κασκόλ, κοστίζουν γύρω στις 40 λίρες), να ρίξετε μια ματιά στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας (δωρεάν είσοδος) να επισκεφθείτε εννοείται το κάστρο του Εδιμβούργου που είναι τεράστιο (σε στυλ μουσείου-είσοδος 16,5 λίρες) και πανέμορφο, να περάσετε από το Παλάτι της Βασίλισσας και Αββαείο του Holyroοd (είσοδος 12,5 λίρες) και αν είστε αθλητικοί τύποι να σκαρφαλώσετε (ναι, ναι) στο πάρκο του Holyrood.

Holyrood Park, Scotland

Προσοχή φίλοι μου, ΜΟΝΟ με αθλητικά παπούτσια! Σίγουρα πρέπει να περάσεις από τη Grassmarket, μια απο τις πιο διάσημες γειτονιές της παλιάς πόλης, και το Leith, το λιμάνι της πόλης. Για τους φίλους του whisky υπάρχει το The Scotch Whisky Experience όπου θα κατενθουσιαστούν.  Όλα αυτά φυσικά χρειάζονται χρόνο αλλά με λίγο τρεξιματάκι σε 3-4 μέρες θα τα καταφέρεις!

Scottish man with bagpipe outside the Edinburgh Castle. Scotland

Όσον αφορά φαγητό και πότο, θα βρείτε όπως είπαμε άπειρες παμπ που έχουν και φαγητό στην πλειοψηφεία τους, καθώς και live μουσική όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Επίσης έχει πολλά club, αγαπούν την jazz και ξεκινούν τη διασκέδαση από νωρίς οπότε γύρω στις 3 όλα κλείνουν. Μην παραλείψετε να φάτε στο Oink, το δικό τους «βρώμικο» σάντουιτς και οποσδήποτε περάστε από το  The Elephant House, το διάσημο καφέ που ενέπνευσε την J.K Rowling να γράψει τα δύο πρώτα βιβλία του Harry Potter. Μπορεί να περιμένετε λίγο μέχρι να κάτσετε αλλά το κλίμα είναι πολύ όμορφο και δεν μου αρέσει καν ο μάγος αυτός! Επίσης ωραία σπιτικά γλυκάκια βρήκαμε στο Mimi’s Little Bakehouse στην παλιά πόλη!

Για το τέλος άφησα την ημερήσια εκδρομή με το αμάξι στα ξακουστά Highlands που πιστέυω ότι ένας μήνας δεν αρκεί για να δεις ό,τι χρειάζεται. Η διαδρομή είναι σχετικά μεγάλη, γύρω στις 3,5 ώρες.  Εμείς περάσαμε από συγκεκριμένα σημεία γιατί δεν θέλαμε να διανυκτερευσουμε αλλά αν έχετε τη δυνατότητα κάντε το. Αρχικά περάσαμε από το χωριό Pitlochry που ήταν

π αν ε μ ο ρ φ ο (πως να δώσω αρκετή έμφαση, δεν ξέρω!) και μετά γραμμή για τον αρχικό μας προορισμό το Inverness.

Σε αγγλική μετάφραση σημαίνει «Mouth of the River Ness» γιατί βρίσκεται δίπλα στην λίμνη του Loch Ness, την οποία πρέπει να δείτε! Εκεί βρίσκεται και το Urquhart Castle τα συντρίμμια του οποίου χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και που μαζί με την τεράστια λίμνη συνθέτουν ένα καταπληκτικό τοπίο που σε τοποθετεί σε άλλο χωροχρόνο!

Αν δεν μπείτε στη διαδικάσία πάντως να νοικιάσετε αμάξι υπάρχουν λεωφορεία για αυτές τις εξορμήσεις ειδικά για τουρίστες και με διαφορετικούς προορισμούς και στάσεις το καθένα, ανάλογα με το τι θες να δεις.

Όπως καταλαβαίνετε θα μπορούσα να μιλάω για πάντα για τη Σκωτία, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσω.

Μονο κάτι για το τέλος! Το ταξίδι αυτό αξίζει μέχρι και την τελευταία του λίρα! Και επίσης να είστε σίγουροι ότι δε θα καταλάβετε τίποτα από την σκωτσέζικη διάλεκτο!

Σας αφήνω λοιπόν και πάω να κλάψω πάνω από τις φωτογραφίες!

 

 

%d bloggers like this: