Whiskey or Whisky…?

Πως ονομάζεται τελικά; Ποια είναι η καταγωγή του whisky; Διαφορές ανάμεσα στο blended με το single malt και ποια η διαφορά με το bourbon; Τι ορίζει η νομοθεσία για κάθε χώρα; Άπειρα τα ερωτήματα πίσω από το «βασιλιά των αποσταγμάτων» όπως αρέσει σε πολλούς να αποκαλούν το ουίσκι. Ας ξεκινήσουμε δειλά δειλά να ξεκαθαρίσουμε κάποια από αυτά…

Irish whiskey

Ας ξεκινήσουμε από την χώρα που παρήγαγε για πρώτη φορά ουίσκι και αυτή είναι η Ιρλανδία. Τα ιρλανδικά ουίσκι έχουν έντονη φρουτώδη/ήπια γεύση και είναι ιδανικά για να ξεκινήσει κάποιος να πίνει ουίσκι. Είναι συνήθως τριπλής απόσταξης και η κύρια διαφορά που δίνει αυτή την ήπια γεύση (σε αντίθεση με τα σκωτσέζικα) είναι διότι το κριθάρι αποξηραίνεται με ατμό και όχι με καπνό όπως γίνεται στους μισητούς γείτονες τους.

* Στην Ιρλανδία μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια ουίσκι στον κόσμο το οποίο εγκαινιάστηκε το μακρινό 1608!!

Single Malt Scotch whisky

Πηγαίνοντας στην Σκωτία δεν γινόταν να μην ξεκινήσουμε την αναφορά μας από τα single malts. Πρόκειται για ουίσκι που παρασκευάζονται αποκλειστικά από κριθάρι και αυστηρά σε ένα και μόνο αποστακτήριο.  Στη συγκεκριμένη ομάδα βρίσκονται κάποια από τα αγαπημένα μου! Διαφορετικά στυλ για όλους τους ουρανίσκους ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το αποστακτήριο, αλλά και με βάση τα μυστικά του κάθε master blender.

Grain whisky

Θεωρείται το ουίσκι βάση, που σε συνδυασμό με κάποια άλλα grain ή και single malts παράγουν υψηλής ποιότητας blended whiskies. Είναι ουίσκι το οποίο παράγεται κυρίως από καλαμπόκι ή σιτάρι ή συχνά και από συνδυασμό των 2 δημητριακών.

Blended whisky

Η ανάμειξη (blend) των 2 παραπάνω κατηγοριών δημιουργούν τα περισσότερα και πιο δημοφιλή ουίσκι στον κόσμο. Πρόκειται για ουίσκι τα οποία έχουν δημιουργηθεί με την ανάμειξη single malt whiskies ή single malt με grain whiskies. Νομοθετικά ένα ουίσκι για να μπορέσει να ονομαστεί scotch θα πρέπει να έχει παλαιώσει τουλάχιστον για 3 χρόνια σε δρύινα βαρέλια πριν την κυκλοφορία του (το συγκεκριμένο ισχύει και για τα Irish whiskey). Η ανάμειξη (blending) είναι από τις πιο σημαντικές εργασίες που γίνονται σε ένα αποστακτήριο και πραγματοποιείται από ειδικά εξειδικευμένους ανθρώπους που ονομάζονται master blenders.

* Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έτη που αναφέρονται σε μια φιάλη ουίσκι, υποδηλώνουν την ηλικία παλαίωσης του νεότερου ουίσκι που συμμετέχει στο συγκεκριμένο blend.

Bourbon whiskey

Ήρθε η ώρα να περάσουμε τον Ατλαντικό και να πάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εδώ παρασκευάζεται ένα από τα πιο διάσημα είδη ουίσκι με αρκετούς πιστούς καταναλωτές. Η νομοθεσία για τα συγκεκριμένα ουίσκι αναφέρει ότι θα πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι και να έχουν παλαιώσει σε καινούργια δρύινα βαρέλια αποκλειστικά μέσα στα γεωγραφικά όρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

* Νέα τάση των τελευταίων ετών που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ είναι επίσης και τα Rye whiskey, τα όποια αποτελούνται από τουλάχιστον 51% σίκαλη.

Japanese whisky

Δεν γινόταν να μην κάνουμε αναφορά στα Γιαπωνέζικα ουίσκι τα οποία έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Ο τρόπος παραγωγής τους είναι ακριβώς όπως αυτός των Σκοτσέζικων ουίσκι με κύριο συστατικό παραγωγής του να είναι το κριθάρι.

Συμπεράσματα…

Η Ιρλανδία είναι η χώρα που παρήγαγε για  πρώτη φορά ουίσκι αλλά η Σκωτία είναι η χώρα που το αποθέωσε… Ο κύριος λόγος που ξεχωρίζουν τα σκωτσέζικα ουίσκι, εκτός της άριστης τεχνογνωσίας και εμπειρίας τους, είναι το νερό που χρησιμοποιείται και τα ποτάμια που υπάρχουν στο νησί.  Τέλος, σας αναφέρω ότι “whisky” αν μιλάμε για Σκωτία-Καναδά & “whiskey” αν μιλάμε για Ιρλανδία-ΗΠΑ. Πάντως όποια κι αν είναι η επιλογή σας σε ουίσκι δοκιμάστε το αρχικά σκέτο, στη συνέχεια με την προσθήκη λίγου νερού και ιδανικά με τη συντροφιά μαύρης σοκολάτας ή και ενός πούρου. Sláinte όπως λένε οι φίλοι μας οι Σκωτσέζοι ή αλλιώς στην υγεία μας…

 

%d bloggers like this: