Παπουτσάκια χωρίς λάδι γίνεται? Κι όμως γίνεται!!!! Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με νοικοκυρές όλων των ηλικιών και φυσικά ένα είναι το θέμα συζήτησης! Το φαγητό!! Έτσι λοιπόν ήρθε την προηγούμενη βδομάδα στο γραφείο η Φανή και μου είπε: Βάλε παπουτσάκια στο πρόγραμμα μου! Και πριν προλάβω να αρχίσω τα μα πως θα μπουν και άλλα τέτοια,  μου λέει, Άκου πως κάνω εγώ τα παπουτσάκια…..  Έ κι αυτό δεν γινόταν να μην το μοιραστώ!

Κατάφερε να κάνει παιχνιδάκι ένα φαγητό που στο μυαλό μου το είχα σαν σκέτη ταλαιπωρία! Αρχικά αγοράζεις τις μελιτζάνες σου, εγώ δεν παίρνω μεγάλες μελιτζάνες γιατί αργούν πολύ να ψηθούν. Καθαρίζεις της μελιτζάνες ριγωτά και τις τρυπάς καλά με μια μεγάλη πιρούνα. Και τώρα ξεκινάει η μαγεία… Παίρνεις μια λαδόκολλα και την βρέχεις καλά, την στραγγίζεις λίγο με τα χέρια σου και την στρώνεις στο ταψί. Εκεί πάνω βάζεις τις μελιτζάνες και τις αλατίζεις. Στη συνέχεια παίρνεις άλλη μια λαδόκολλα, την βρέχεις, την στραγγίζεις και σκεπάζεις τις μελιτζάνες σου. Βάζεις το ταψί στον φούρνο, στους 200ο C στις αντιστάσεις για 40 περίπου λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα χρειαστεί να βρέξεις και να στραγγίσεις άλλες 2 φορές την λαδόκολα που σκεπάζει τις μελιτζάνες.

Χωρίς να βάλεις λάδι οι μελιτζάνες σου γίνονται όπως λέει και η γιαγιά μου λουκούμια!!!

Γεμίζεις με τον κιμά που έχεις φτιάξει, τρίβεις από πάνω λίγο τυράκι, ρίχνεις και λίγο λάδι και ξαναβάζεις στον φούρνο για άλλα 40 λεπτά και έτοιμα!!!

Για τον κιμά θα χρειαστείς:

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 4 κ σ ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • αλάτι, κόκκινο και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ρίχνεις το λάδι, την πιπεριά(αφού την έχεις ψιλοκόψει) και τον κιμά στο τηγάνι σου. Τα αφήνεις να τσιγαριστούν και ρίχνεις το κρεμμύδι(αφού το έχεις ψιλοκόψει κι αυτό). Ανακατεύεις μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και ρίχνεις την σάλτσα. (επειδή τώρα οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους προτίμησε να φτιάξεις σάλτσα και όχι να πάρεις έτοιμη).

Σου φάνηκε εύκολο??? Που να το φτιάξεις κιόλας!

Στα μαγειρεμάτα συνήθως μαζευόμαστε όλοι μαζί. Εγώ μαγειρεύω και πλένω, η Σοφία τρώει και ο Σάββας φέρνει το κρασί. Του λέω τι θα φτιάξουμε και η απάντηση πάντα είναι ”Άστο!! Θα φέρω μια κρασάρα!!!” Επειδή τα κρασιά είναι δική του υπόθεση σας παραθέτω αυτούσια τα λόγια του.

 Syrah του Ματάμη από τη κοντινή μας Επανομή, χρονιάς του 2008. Η παλαίωση 16μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια η 9μήνη παραμονή του στη φιάλη πριν τη κυκλοφορία του μας προετοίμαζε για ένα εξαιρετικό κρασί. Ο οινολόγος για το συγκεκριμένο κρασί προτείνει 5-8 έτη ωρίμανση, αλλά παρότι το δικό μας ήταν στα 9 έτη, μας έδειξε ότι ήταν ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση. Η μετάγγιση (decanting) σε ένα τέτοιο κρασί κρίνεται απαραίτητη, για να πάρει το κρασί τον αέρα και το χρόνο που χρειάζεται για να ανάδειξη όσο καλύτερα μπορεί τον πολύπλοκο χαρακτήρα του. Σε αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ ένα μαγικό εργαλείο για τον γρήγορο αερισμό του κρασιού (φαίνεται στις φωτογραφίες).

Πλούσιο και έντονο χρώμα, πολύπλοκη μύτη που συνδυάζει από κόκκινα φρούτα και αρκετά μπαχαρικά, μέχρι μαύρη σοκολάτα και ξύλο. Στο στόμα είναι ένα γεμάτο κρασί με άψογα ισορροπημένες τανίνες και οξύτητα πάνω από το μέτριο.

Δεν ξέρω αν φέρνει τα κρασιά τυχαία ή αν εμείς τον εμπιστευόμαστε σε ότι μας λέει, αλλά γευστικά ο συνδυασμός του συγκεκριμένου κρασιού με τα παπουτσάκια μας ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε…

%d bloggers like this: