Μετά από πολλά χρόνια λοιπόν αποφάσισα να κάνω πρωτοχρονιά εκτός της αγαπημένης μου Θεσσαλονίκης. Ομολογώ πως μου κόστισε (και όχι μόνο οικονομικά) γιατί τέτοιες μέρες σαν κορίτσι μεγαλωμένο σε πατροπαράδοτη ελληνική οικογένεια είχα συνηθίσει να κάνω γιορτές με γονείς, φίλους, παππούδες, ξαδέρφια, τριτοξάδερφα, παιδιά, σκυλιά, γατιά, γείτονες και τυχαίους περαστικούς. Αποφασισμένη λοιπόν να κάνω καλό ταξίδι και δεδομένης της περίστασης, μόνο ένας προορισμός μου φαινόταν λογικός. Παρίσι η πόλη του Φωτός! Αν είναι να κάνεις πρωτοχρονιά μακριά από την οικογένεια σου & τους φίλους σου, καν’ το σωστά!

Στο μυαλό μου η ιδέα να ταξιδέψω στο Παρίσι, έστω μια φορά στη ζωή μου, μου φαινόταν απαραίτητη. Οπότε, χωρίς πολλή σκέψη, έκλεισα εισιτήρια και να μαι να φτάνω κατενθουσιασμένη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο μικρούλη Beauvais Airport. Γενικά πλέον έχει εταιρείες που πετάνε για Παρίσι με πολύ χαμηλές τιμές και το πιο πιθανό είναι ότι θα προσγειωθείτε σε αυτό το αεροδρόμιο (έχει άλλα δύο), το οποίο βέβαια είναι και το πιο μακρινό, οπότε θα χρειαστεί να πάρετε λεωφορείο που θα σας αφήσει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού.

Beauvais Airport, France, Paris, snow

Beauvais Airport με χιόνια!

 

Η διαδρομή διαρκεί 1:15 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 17€. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το μετρό, το οποίο είναι ο βασικός τρόπος μετακίνησης των Παριζιάνων, για να σας πάει στο ξενοδοχείο/διαμέρισμά σας. Έχετε υπόψιν σας ότι το μετρό τους είναι τεράστιο (16 γραμμές) και από τα πιο παλιά της Ευρώπης, με εισιτήριο που κοστίζει 1,90€ και έχει ισχύ 2 ωρών. Λειτουργεί από τις 5:30 ως τις 00:00 ενώ Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 2:00. Οι μετακινήσεις με το μετρό είναι σχετικά εύκολες και θα το χρειαστείτε σίγουρα καθώς οι αποστάσεις είναι τεράστιες και έχετε πολλά να δείτε τα οποία είναι σε διαφορετικά μέρη (ζώνες όπως τα ονομάζουν αυτοί). Για πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με μετακινήσεις, οδηγούς, μουσεία, μαγαζιά κτλ ανακάλυψα τυχαία ένα καταπληκτικό site, το https://myparisiennewalkways.com που σίγουρα θα σας βοηθήσει πολύ στις περιπλανήσεις σας στην Πόλη του Φωτός!

Λοιπόν και τώρα ας μπούμε στο ζουμί! Αφού είχαμε αρκετό χρόνο μπροστά μας μέχρι να βραδιάσει και να ετοιμαστούμε για ρεβεγιόν, κατεβήκαμε από το διαμέρισμα για να δούμε τι έχει τριγύρω. Με την πρώτη βόλτα που κάναμε στο Παρίσι, μαγεύτηκα… Οι τεράστιοι δρόμοι, τα ογκώδη επιβλητικά κτήρια, τα μαγαζιά που ήταν στολισμένα, η Παναγία των Παρισίων που ξεπρόβαλε απαστράπτουσα, ο Σηκουάνας (Seine για τους Γάλλους, προφέρεται [sɛn]) λίγο πιο πέρα, απέραντος και μαγικός, ο Πύργος του Άιφελ που φαινόταν από παντού εμβληματικός και φωτοβόλος, σου παίρνουν τα μυαλά, δε γίνεται αλλιώς! Μετά από την πρώτη επαφή λοιπόν, ντυνόμαστε στολιζόμαστε και ξεκινάμε για να αλλάξουμε  το χρόνο με παριζιάνικο αέρα. Ξέραμε ότι ο κόσμος τη βραδιά αυτή μαζεύεται στον Πύργο του Άιφελ και στην Αψίδα του Θριάμβου. Εμείς διαλέξαμε την Αψίδα του Θριάμβου η οποία βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Champs-Élysées. Για να φτάσουμε μέχρι εκεί περπατήσαμε αρκετά και περάσαμε δύο φορές από έλεγχο. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι παντού είχε αστυνομία και στρατό βαριά οπλισμένους, κάτι το οποίο είναι μεν αναμενόμενο και δικαιολογημένο, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο κακό σαν εικόνα. Όπως και να χει, αφού μας πήραν και τη σαμπάνια που χρυσοπληρώσαμε (όχι) για να πιούμε, για λόγους ασφαλείας, φτάσαμε σ΄ ένα σημείο σχετικά κοντά στην αψίδα και άρχισε το show!

Revellers gather near the Arc de Triomphe, New Year's Eve in Paris

Αντίστροφη Μέτρηση Νέας Χρονιάς στην Αψίδα του Θριάμβου!

Tα λόγια είναι περιττά, οι Γάλλοι ξέρουν να κλέβουν τις εντυπώσεις! Ολόκληρη η λεωφόρος των Ηλύσιων Πεδίων ήταν φωταγωγημένη υπέροχα και ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο όλων των φυλών και των εθνικοτήτων. Πάνω στην Αψίδα είχαν προσαρμόσει βίντεο με animation, μιούζικαλ, όμορφες εικόνες από τη Γαλλία, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις και με την αντίστροφη μέτρηση. Το θέαμα ήταν απλά υπέροχο, ο κόσμος πανηγύριζε εκστασιασμένος και άπειρα πυροτεχνήματα έσκαγαν ασταμάτητα!

Πρωτοχρονιά στο Παρίσι! Αψίδα του Θριάμβου

Πρωτοχρονιάτικο show στην Αψίδα του Θριάμβου!

Οπότε σας το συστήνω ανεπιφύλακτα είναι μαγική εμπειρία να αλλάξεις χρόνο στα Ηλύσια Πεδία. Μετά έχει κάποια μαγαζιά για ποτάκι, όχι στο στυλ που έχουμε συνηθίσει εμείς σαν Έλληνες, λίγο πιο χαλαρά αλλά όμορφα! Γενικά πρέπει να ξέρετε ότι από τη νυχτερινή ζωή δεν θα τρελαθείτε και όσον αφορά τα μαγαζιά τους, θα πρέπει να ψάξετε αρκετά, για να βρείτε κάποιο που δεν είναι κάτι ενδιάμεσο από μαγαζί για φαγητό και ποτό σε στυλ εστιατόριο.

Αν αποφασίσετε να αλλάξετε χρονιά στο Παρίσι, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι στη 1 του μήνα όλα θα είναι κλειστά και αν έχετε σκοπό να δείτε κάποια από τα αξιοθέατα θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη μέρα. Βέβαια αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί μπορείτε να απολαύσετε χαλαρά τη βόλτα σας δίπλα στο Σηκουάνα και να κλειδώσετε τον έρωτα σας για να μείνει αιώνιος ή να κάνετε κρουαζιέρα κατά μήκος του (προτιμήστε αυτό). Χαλαρώστε λοιπόν και πάρτε βαθιά ανάσα γιατί ακολουθούν πολλά αξιοθέατα και μεγάλες αποστάσεις! Ελπίζω να είστε τυχεροί (μαντέψτε ποιος δεν ήταν!) και να μην έχει παγωνιά, ώστε να απολαύσετε τις διαδρομές. Ας δούμε λοιπόν τι θα δείτε, τι θα φάτε και που θα διασκεδάσετε.

Αξιοθέατα

Θα σας αναφέρω τα πιο βασικά, και ανάλογα με τη διάρκεια των διακοπών σας, πρέπει να αποφασίσετε τι θα επιλέξετε να δείτε. Να σας ενημερώσω ότι αν ψάχνετε σε αυτό το άρθρο να βρείτε κάτι για τη Disneyland θα σας απογοητεύσω δυστυχώς, είδα πολλά άλλα όμορφα μέρη όμως! Με μεγάλη αγωνία περίμενα να δω και εγώ την Παναγία των Παρισίων και φυσικά ήταν τόσο υπέροχη όσο μας φαινόταν στην αγαπημένη παιδική ταινία. Κουασιμόδο δεν βρήκα, αλλά είδα πάρα πολύ κόσμο έξω στην πλατεία και μέσα στην εκκλησία, όπου για να μπεις έπρεπε να περιμένεις αρκετή ώρα, η οποία αναμονή σίγουρα σε ανταμείβει! Στολισμένη χριστουγεννιάτικα, με τα θαυμάσια αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού, τα πασίγνωστα κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. και τα βιτρό παράθυρα, θα μπει σίγουρα στη λίστα σου με τους πιο όμορφους χριστιανικούς ναούς. (τι εννοείς δεν έχεις λίστα;;)

Paris Notre Dame, Η Παναγία των Παρισίων, Παρίσι

Paris Notre Dame, Παρίσι

Η Παναγία των Παρισίων είναι υπέροχη λοιπόν. Αλλά ξέρετε ποια είναι ακόμη πιο υπέροχη; Η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς, η πασίγνωστη Σακρε Κερ, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης. Η ομορφιά του μέρους όπου βρίσκεται η Σάκρε Κερ, αλλά και του εσωτερικού της είναι ασύγκριτη, σε καθηλώνει! Χωρίς δεύτερη σκέψη η εκκλησία αυτή είναι η Νο2 στη λίστα μου με τις καλύτερες εκκλησίες. (λίγο στεναχωριέμαι που έχω τέτοια λίστα, αλλά δε βαριέσαι…) Ρωμαϊκού-Βυζαντινού ρυθμού, χτίστηκε εξ ολοκλήρου από λευκή πέτρα και διαθέτει μια από τις πιο βαριές καμπάνες του κόσμου, καθώς ζυγίζει 18,5 τόνους!

Η Εκκλησία της Ιερής Καρδιάς, Παρίσι

Εννοείται ότι πριν ή μετα τη Σάκρε Κερ θα περπατήσετε στα σοκάκια της Μονμάρτρης για να αισθανθείτε την αύρα των τεράστιων καλλιτεχνών που πέρασαν από εκεί, μεταξύ των οποίων ο Ματίς, Βαν Γκονγκ, Πικάσο, οι οποίοι μαζί με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες και ιδιόρρυθμες φυσιογνωμίες της εποχής, κατέστησαν τη Μονμάρτρη κέντρο της μποέμικης ζωής της Ευρώπης. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται και τα πολυάριθμα καμπαρέ του Παρισιού, καθώς και το διάσημο Moulin Rouge. Βολτάρωντας στα στενάκια της Μονμάρτρης θα βρείτε και “τον τοίχο με τα σ’ αγαπω”, μια έκφραση αγάπης σε 300 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους που μόνο οι παριζιάνοι θα μπορούσαν να σκεφτούν! Σας αξίζει μια φωτογραφία εκεί!

 Montmartre, paris

Μονμάρτρη, συνοικία καλλιτεχνών

Μονμάρτρη, Παρίσι

Μονμάρτρη, ή κατά ελληνική παραφθορά “Μονμάρτη”

Αν περπατήσετε πέρα από τη Μονμάρτρη φροντίστε να κατευθυνθείτε, στην αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πολυπολιτισμικές συνοικίες του Παρισιού, την Belleville. Στέκι της Édith Piaf (και αυτό τα λέει όλα), έχει πια μετατραπεί σε μια αρτιστική κοσμοπολίτικη συνοικία με καταπράσινα πάρκα, εξαιρετική θέα, καφέ, γαλλικά bistro, hip bar και club. Στην απέραντη αυτή έκταση λοιπόν, βρίσκεται και το τεράστιο γοτθικό Κοιμητήριο του Περ-Λασαίζ, όπου διάσημες προσωπικότητες από όλο το κόσμο αποφάσισαν να αναπαυθούν εκεί. Ανάμεσα σε περίπου 400.000 τάφους θα βρείτε μεταξύ άλλων, τον τάφο του Μολιέρου, του Προυστ, του Μπαλζάκ, του Ντελακρουά, του Σοπέν, της Πιαφ, του Μόρισον… Φοβερό συναπάντημα!

belleville, μια από τις πιο κοσμοποιτικες συνοικίες του Παρισιού

Βelleville, Paris, η πλέον κοσμοπολίτικη συνοικία του Παρισιού

 

Jim Morrison 2015, Κοιμητήρια του Περ-Λασαίζ

Ο τάφος του Jim Morrison-η επιγραφή «Κατά τον δαίμονα εαυτού» περιγράφει μια ζωή στην οποία έκανε μόνο ότι του υπαγόρευε η συνείδησή του, ο δικός του θεός..

Μισή τουλάχιστον μέρα, είστε δεν είστε μουσειόφιλοι θα πρέπει να αφιερώσετε στο Λούβρο. Νομίζω ότι αν δεν επισκεφτείς το μουσείο αυτό, είναι σαν μην είδες τον Πύργο του Άιφελ. Θα σας συμβούλευα να κλείσετε εισιτήρια, τα οποία κοστίζουν 15€ και δωρεάν για άτομα κάτω των 18,  ηλεκτρονικά (και γενικά να το προτιμάτε), γιατί η ουρά είναι πραγματικά τεράστια. Όπως καταλάβατε παντού υπάρχουν τεράστιες ουρές, και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Αν έχεις προπληρωμένα εισιτήρια τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Το Λούβρο λοιπόν είναι τεράστιο (έχει έκταση 60.000 τ.μ.), με τεράστιες αίθουσες χωρισμένες ανά κατηγορίες (τμήμα Ανατολικών Αρχαιοτήτων, Αιγυπτιακής Τέχνης, αρχαιοτήτων ελληνικών-ετρουσκικών-ρωμαϊκών, Γλυπτικής, Ισλαμικής τέχνης, Καλλιτεχνικών Αντικειμένων, πινάκων ζωγραφικής). Έχει υπολογιστεί ότι για να το δεις όλο θέλει περίπου μια εβδομάδα, οπότε για να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να ξεκινήσετε πολύ νωρίς (γύρω στις 17:00 κλείνει). Έχει αναρίθμητα και συγκλονιστικά εκθέματα και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι εκτίθεται μόνο το 8% των αποκτημάτων του!

Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

Λούβρο, Τμήμα Πινάκων Ζωγραφικής

Νίκη της Σαμοθράκης, μαρμάρινο γλυπτό αγνώστου καλλιτέχνη, ελληνιστικής εποχής, και παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη, Λούβρο Παρίσι

Η Νίκη της Σαμοθράκης, μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στο ναό της Σαμοθράκης

Άλλο ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε είναι οι Κατακόμβες ή αλλιώς “Η Αυτοκρατορία των Νεκρών” για τους Γάλλους. Το υπόγειο αυτό οστεοφυλάκιο, είναι κάτι διαφορετικό από όλα τα γλυκούλικα ρομαντικά που έχει να σας δείξει το Παρίσι. Με εισιτήριο περίπου στα 10 ευρώ αν είσαι από 26 ετών και πάνω, και τεράστια αναμονή για να μπεις μέσα, θα πρέπει να είσαι σίγουρος για την επιλογή σου αυτή καθώς αυτό που θα αντικρίσεις είναι κάπως μακάβριο. Λένε πως λόγω υπερπληθυσμού και επειδή τα νεκροταφεία γέμιζαν, αποφάσισαν περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα να θάβουν εκεί τους νεκρούς οπότε περίπου 5-6 εκατομμύρια Παριζιάνοι έχουν θαφτεί στα υπόγεια αυτά. Η περιοδεία είναι χωρίς οδηγό και διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Κατακόμβες, Παρίσι, Γαλλία

Κατακόμβες ή αλλιώς “Η Αυτοκρατορία των Νεκρών”

Αν είστε λάτρεις των παλατιών, φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε μία επίσκεψη στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.Οι Βερσαλίες από το 1682 ως το 1789 ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Εγώ δεν πήγα, γιατί πραγματικά έχει τόσα πολλά μέρη που πρέπει να δεις, και αν δεν έχεις 2 βδομάδες τουλάχιστον στη διάθεση σου αναγκάζεσαι να επιλέξεις! Έμαθα όμως!! Έμαθα ότι έχει τεράστια αναμονή, το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ και δωρεάν αν είσαι κάτω των 18 ετών και ότι είναι ανοιχτό 09:0017:30. Έμαθα επίσης ότι είναι πανέμορφο, η απόλυτη χλιδή με πάνω από 700 δωμάτια και ότι έχει μαγευτικούς κήπους.

Versailles Garden & Palace, Paris, France

Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών & οι Κήποι

Και μιας και αναφέρθηκα σε μαγευτικούς κήπους θα είναι παράλειψη μεγάλη να μην αναφέρω τον Κήπο του Λουξεμβούργου. Είναι ίσως το πιο δημοφιλές πάρκο του Παρισιού, σχεδιάστηκε το 1612 σε γαλλικό στυλ και έχει έκταση 55 στρέμματα. Αν όμως τελικά επιλέξετε να κάνετε Πρωτοχρονιά στο Παρίσι, δυστυχώς δεν θα τον δείτε ανθισμένο. Και πάλι όμως είναι υπέροχα, αξίζει να περάσετε και να χαλαρώσετε ατενίζοντας τον παριζιάνικο ουρανό!

Palais du Luxembourg, Paris

Palais du Luxembourg!

Αυτά λοιπόν από μένα για τα αξιοθέατα! Καλά εννοείται ότι για τον Πύργο του Άιφελ δε χρειάζεται να πω κάτι.. Συμβολίζει το Παρίσι, το φως, τον έρωτα… Όλη η πόλη κινείται γύρω του… και του αξίζει!

Φαγητό

Και φυσικά φαγητό! Μιλάμε για μια από τις πιο εξεζητημένες και εκλεπτυσμένες κουζίνες του κόσμου. Αν δεν είστε περίεργοι θα φάτε καλά! Για να περιγράψω λοιπόν τη δική μου εμπειρία με το φαγητό του Παρισιού…

Καταρχήν -γνωστό τοις πάσι- στη Γαλλία θα ξετρελαθείς με τους φούρνους, τις γνωστές boulangerie που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του δρόμου, μοσχοβολάνε και είναι σίγουρο ότι δεν θα σε αφήσουν ασυγκίνητο!

Boulangerie in Paris, France

Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι είναι πεντανόστιμο ό, τι υπάρχει μέσα σ’ αυτά τα μικρά θαυματοπωλεία, τα σφολιατοπιτοειδή είναι και μια οικονομική λύση γιατί όπως θα διαπιστώσετε το φαγητό στο Παρίσι είναι σχετικά ακριβό. Οπότε θα μπορούσατε να βολευτείτε στις boulangerie, προκειμένου να μην ξοδέψετε μια μικρή περιουσία.

Φυσικά και όταν αναφερόμαστε σε γαλλική κουζίνα και εδέσματα δε μπορεί να λείπει η κρέπα. Είναι τόσο διαδεδομένη που θεωρείται εθνικό τους έδεσμα, και θα μπορούσε κανείς να πει ότι την έχουν εξελίξει σε επιστήμη! Θα τη βρείτε παντού, από πλανόδιους που φτιάχνουν στο δρόμο κρέπες-βάφλες, μέχρι τις χριστουγεννιάτικες αγορές, σε pâtisserie ή σε μαγαζιά που σερβίρουν μόνο κρέπες. Εγώ θα σας προτείνω το Creperie Des Pecheurs, όπου εκτός από το ότι θα φάτε καταπληκτικά, θα σας αρέσει και η ατμόσφαιρα καθώς είναι λες και βρίσκεσαι σ’ ένα παλιό καράβι!

Creperie Des Pecheurs, Paris

Creperie Des Pecheurs, Paris, oh là là!

Έστω και αν το budget σας είναι περιορισμένο νομίζω ότι θα πρεπε να κάνετε μια επίσκεψη σε ένα γνήσιο γαλλικό εστιατόριο! Καλό θα ήταν όταν αποφασίσετε ποιο θα επιλέξετε να κάνετε κράτηση. Το κόστος θα είναι περίπου στα 35-40 ευρώ το άτομο αλλά νομίζω ότι αξίζει! Μετά από εξονυχιστική έρευνα λοιπόν κατέληξα να τρώω το μεσημεριανό μου στο Le III, το οποίο και σας συστήνω, παρά το σχετικά ξινό service, το οποίο θα συναντήσετε με μεγάλη συχνότητα στην πόλη του Φωτός. Ξέρετε φυσικά ότι η Γάλλοι αγαπούν οτιδήποτε… ωμό! Οπότε παρόλο που ήξερα ότι έπρεπε να ζητήσω το κρέας μου σε well-done κατάσταση και πάλι είχε αίμα. Όμως ακόμη και αν είστε σαν και μένα, παράξενοι και ιδιότροποι στο φαγητό σας προτείνω να το δοκιμάσετε, είναι πολύ νόστιμο! Τα πιάτα που θα δοκιμάσετε είναι γενικά ιδιαίτερα και όπως έχω ξαναπεί, ενώ πιστεύω πως οι μόνοι που ξέρουμε να τρώμε είμαστε εμείς και οι Ιταλοί, η γαλλική κουζίνα αξίζει μια δοκιμή.

French cuisine at Le III, Paris, France

Mozzarella with tomato and pesto sauce & tuna with avocado sauce, LE III, Paris

Mozzarella with tomato and pesto sauce & tuna with avocado sauce

Mille-feuille with ruspberries, LE III, Paris

Mille-feuille with ruspberries, french edition!

Μια οικονομική λύση για να μην τη βγάζετε με σφολιάτες & πρόχειρο φαγητό είναι τα menu στα εστιατόρια. Είναι κάτι που θα συναντήσεις συχνά στα εστιατόρια του Παρισιού, συγκεκριμένα πιάτα που περιλαμβάνουν ορεκτικό, κυρίως και γλυκό σε fix τιμές, γύρω στα 20 ευρώ.

Τελευταίο και καλύτερο όλων, άφησα ένα έδεσμα το οποίο σας παροτρύνω όπου το βρείτε να το φάτε! Σάντουιτς με σολομό που μόλις έχει ψηθεί και σερβίρεται καυτός μέσα σε φρεσκοζυμωμένο ψωμάκι με μαγιονέζα και μαρούλι. Ό, τι καλύτερο έχω φάει στο εξωτερικό! Θα το πληρώσεις 8 ευρώ αλλά τα αξίζει!

Σάντουιτς με σολωμό, sandwich with Salmon, Paris

Sandwich with salmon in Paris!

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: