Εγώ να σας πω την αλήθεια μου τις απαξιούσα λίγο όλες αυτές τις χώρες τις πρώην κομμουνιστικές, ξέρετε φαντασμένη ευρωπαία θεσσαλονικιά! Μπορεί λοιπόν οι φίλοι μου να με φωνάζουν ξηροκρηνιώτισσα εγώ όμως απτόητη συνεχίζω να σνομπάρω οτιδήποτε θεωρώ μπας κλας. Ένας πάνσοφος όμως κάποτε είχε πει ότι «αυτό που δε θες, αυτό προσελκύεις» (και με το πάνσοφος καταλαβαίνετε ποιον εννοώ).

Να μη σας τα πολυλογώ η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να καταλήξω στην πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας aka Πράγα! Και για να πω την πάσα αλήθεια, μου άρεσε! Δε θα πω ότι ήταν το ταξίδι της ζωής μου, αλλά η Πράγα είναι πολύ όμορφη πόλη που σου προσφέρει όμορφες βόλτες, καλό φαγητό και πολλή διασκέδαση σε πολύ καλή τιμή. Το κλίμα στην πόλη, σου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια σου δημιουργεί μια μελαγχολία γιατί έχει κάτι το παλιό. Σου δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει περάσει πολλά και ότι προσπαθεί να προσαρμοστεί σε κάτι καινούριο, κάτι το οποίο καταφέρνει καλά.

Για να δούμε όμως πιο αναλυτικά τι συμβαίνει στη μυστήρια αυτή πόλη…

Τι θα δείτε

Να σας πω ότι η Πράγα είναι σχετικά μικρή πόλη, έχει πάρα πολλά ξενοδοχεία στο κέντρο και σε καλές τιμές. Οπότε μην απομακρυνθείτε με το σκεπτικό ότι θα βρείτε φθηνότερα καταλύματα εκτός κέντρου. Έχει αρκετά πράγματα να δείτε και αν σκοπεύετε να πάτε αυτό το διάστημα καλό θα ήταν να πάρετε πολύ χοντρά ρούχα μαζί σας!

Λίγο πολύ μοιάζει με τις υπόλοιπες πρώην κομμουνιστικές χώρες, στην αρχιτεκτονική, τη δομή και το ύφος. Παρόλα αυτά είναι σίγουρο ότι θα σας εντυπωσιάσουν πάρα πολύ αρκετά κτίρια, εκκλησίες, πλατείες, μνημεία.

1. Η  Η Γέφυρα του Καρόλου (Karluv Most) Charles Bridge

Είναι το σημείο που χτυπάει η καρδιά της Πράγας. Πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, ενώνει την Παλιά Πόλη με τη μικρή συνοικία και το Κάστρο της πόλης. Σε όλο το μήκος της διακοσμείται  κυρίως από μπαρόκ αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα εκ των οποίων χρονολογούνται από το 1700 μ.Χ. Συνήθως είναι ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, καλλιτέχνες που πουλάνε κάθε είδους τέχνη, τραγουδάνε και συνεπαίρνουν κάθε τουρίστα! Ίσως-λέω ίσως- είναι και η πιο όμορφη γέφυρα της Ευρώπης!

Πράγα, Τσεχία. Η γέφυρα του Καρόλου που διασχίζει τον ποταμό Μολδάβα

Charle’s Bridge, ίσως η πιο όμορφη γέφυρα της Ευρώπης!

Πράγα. Η γέφυρα του Καρόλου

Εδώ η Charles Bridge ακόμα πιο όμορφη.

2.  Η Παλιά Πόλη της Πράγας

Ένα σημείο από το οποίο θα περάσεις πολλές φορές τις μέρες που θα είσαι στην Πράγα. Πολύ όμορφη μεσαιωνική πλατεία, με ωραία αρχιτεκτονικά κτίρια, καφέ και εστιατόρια σχετικά πιο ακριβα απ’ ότι θα τα βρεις σε άλλα σημεία της πόλης και αγορά με ωραία μαγαζιά. Φυσικά εδώ θα δεις και το περιβόητο Αστρονομικό Ρολόι («Ορλόι» για τους ντόπιους) το οποίο είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι γίνεται το αδιαχώρητο από τουρίστες. Δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί τόσο πολύ κόσμο μαζεμένο σε όποια πόλη και αν πήγα και να αναφέρω ότι πήγα σε άκυρη ημερομηνία. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνεται τις εορταστικές περιόδους. Αν σκοπεύετε να την επισκεφτείτε περιμένω οπωσδήποτε σχόλια!

Παλιά Πόλη Πράγας, Τσεχία Old Town Square

Ορδές τουριστών στην πλατεία της Παλιάς Πόλης!

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας, Τσεχλια, Βοημία

Το Αστρονομικό «Ορλόι» της Πράγας

3. Το Κάστρο της Πράγας

Πολύ όμορφο κάστρο, με ιστορία που ξεκινάει από τον 9ο αιώνα. Έχει αρκετά αυστηρό έλεχγο για να μπεις στην περιοχή που βρίσκεται. Αν έχεις δει και άλλα κάστρα δεν θα τρελαθείς μόλις το αντικρίσεις, όμως αξίζει μια επίσκεψη κυρίως γιατί εκεί βρίσκεται και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου, ο οποίος είναι πάρα πολύ εντυπωσιακός. Σε γοτθικό ρυθμό με βιτρώ παράθυρα και εξαιρετικά καλά διατηρημένος θα σε καθηλώσει. Πρέπει να ομολογήσω ότι μου θύμισε αρκετά την Παναγία των Παρισίων. Ίσως γι’ αυτό να μου άρεσε τόσο! Μέχρι ένα σημείο η ξενάγηση στο ναό δεν έχει εισιτήριο.

Πράγα, Τσεχία, Το Κάστρο της Πράγας

Το Κάστρο τη νύχτα…

Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου, Πράγα, Τσεχία

Καθεδρικός ναός Αγίου Βίτου

4. Πάρκο Kampa

H πόλη αυτή είναι ιδανική για μεγάλους περιπάτους και όμορφες βόλτες. Έχει πολλά πάρκα και αν είσαι λάτρης της φύσης θα ενθουσιαστείς! Το πάρκο Kampa  ανήκει σε αυτά και είναι πραγματικά πανέμορφο! Καλό θα ήταν να το συνδυάσεις με την επίσκεψη  στο Κάστρο. Είναι πολύ κοντά και θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις μετά την πολυκοσμία του Κάστρου! Πάρε καφεδάκι και απολαύσε τη βόλτα σου στη φύση, βγες φωτογραφίες με τα παγώνια και κάθησε να χαλαρώσεις! Αφού έφτασες μέχρι δε γίνεται να μη δεις και τα Μωρά που μπουσουλάνε (Crawling Babies), τη δημιουργία του γλύπτη  David Cerny, τα έργα του οποίου είναι γνωστό ότι είναι πολύ προκλητικά. Είναι λίγο τρομακτικά και αστεία!

Πάρκο Kampa, Πράγα, Τσεχία

Πάρκο Kampa!

5. Μνημεία και άλλα αξιοσημείωτα σημεία

Για να μην πλατιάζω θα σας αναφέρω κάποια μέρη με σημεία ενδιαφέροντος, μνημεία και αγάλματα που αξίζει να δείτε κατα τη διαμονή σας στη « χρυσή πόλη». Το “άγαλμα” του Franz Kafka, ένα εντυπωσιακό μοντέρνο έργο του του καλλιτέχνη David Cerny, με κομμάτια του λογοτέχνη να γυρίζουν συνεχώς σε παράξενες κατευθύνσεις μέχρι να σχηματιστεί το κεφάλι του! Εξαιρετικό!

Statue of Franz Kafka, Πράγα, Τσεχία

Statue of Franz Kafka. Ιδιαίτερο & εντυπωσιακότατο!

Seven Foot Sigmund Freud, και να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά να μην τον προσπεράσετε τον αγαπημένο μου! Θα τον βρείτε να κρέμεται από ένα κτίριο! Πόλυ ωραίο κομμάτι street art, που όπως καταλαβαίνετε υπάρχει παντού μέσα στην πόλη! The Dancing House, ένα κτίριο που μοιάζει να χορεύει! Ειδικά στις φωτογραφίες, γιατί εγω από κοντά… δεν το πολυκατάλαβα! Λογικά θα σας αρέσει, αξίζει να ρίξετε μια ματιά. Σίγουρα πρέπει να περάσετε από την Havelske trziste, τη μεγάλη “λαϊκη αγορά” που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Εκτός από τρόφιμα θα βρείτε πολύ όμορφα σουβενίρ, ξύλινα, κεραμικά, μάλλινα, δερμάτινα. Τριγύρω από την αγορά  θα βρείτε ωραία μαγαζιά για να φάτε και να πιείτε καφέ.

Havelske trziste, Αγορά Πράγας, Τσεχία, Βοημία

Havelske trziste!

Τέλος θα δείτε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εξαιρετικών εκκλησιών και μοναστηριών γυναικείων και αντρικών, καθώς στην πόλη αυτή της κεντρικής Βοημίας υπήρχε στα παλαιότερα χρόνια μεγάλη θρησκευτική διαμάχη. Επισκεφθείτε τουλάχιστον ένα-δύο, το κλίμα εκεί μέσα θα σας μυήσει εντελώς στην μυστηριακή ατμόσφαιρα της πόλης!

Tσέχικες Γεύσεις & Τσέχικη Διασκέδαση

  1. Κουζίνα & ιδιαίτερες γεύσεις

Η καλύτερη στιγμή μου, η ώρα που περιγράφω φαγητά! Καταρχήν να σας ενημερώσω ότι έχει άπειρα μαγαζιά για φαγητό, μπύρα και διασκέδαση. Έπειτα θέλω να προειδοποιήσω όποιον φίλο ή φίλη είναι vegan ή έστω vegetarian να ΜΗ ΔΙΑΒΑΣΕΙ  την παρακάτω παράγραφο γιατί δε θα περάσει καλά. Οι Τσέχοι λοιπόν δανείζονται αρκετά πιατα από τις γειτονικές τους χώρες και αγαπούν πολύ το κρέας και τα μπαχαρικά. Το φαγητό τους είναι αρκετά βαρύ και διαφορετικό από τις δικές μας γεύσεις, οπότε αν είσαι της δοκιμής θα εντυπωσιαστείς. Αν όχι, έχει και Burger King. Θα σας αναφέρω μερικά πιάτα που κάποια από αυτά δοκίμασα και κάποια όχι, είναι όμως τα must της τσέχικης κουζίνας και έχω έγκυρη πηγή. Φίλη Τσέχα καλοφαγού! Θα δοκιμάσετε λοιπόν σίγουρα Σνίτσελ, θα το βρείτε παντού! Δυστυχώς δεν θυμάμαι πολλά μαγαζιά αλλά να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε όμορφα μέρη για φαγητό. Κλασικότατο τσέχικο πιάτο είναι το Vepřo-knedlo-zelo, χοιρινό με λάχανο ξινό, πολύ νόστιμο. Πρέπει επίσης να φάτε Goulash, ένα πιάτο που προέρχεται από την ούγγρικη κουζίνα, αλλά θεωρείται και τσέχικο αφού όπως είπαμε οι Τσέχοι δανείζονται γεύσεις. Είναι βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας σαν σούπα συνοδευόμενο με λεπτοκομμένες χυλοπίτες. Μπορείτε να το βρείτε σερβιρισμένο κανονικά σε πιάτο ή μέσα σε ψωμί-το δικό τους κνέντελ (εννοείται!!!). Έχουμε επίσης το Svíčková, που και αυτό συνοδεύεται με ψωμί κνέντελ. Είναι μοσχαράκι με λευκή σάλτσα και πολύ πολύ νόστιμο.

Svickova na smetane

Svickova na smetane!

Τα καλύτερα λόγια άκουσα για το Bramboráky, ένα είδος ομελέτας από πατάτα. Θα μπορούσε να περιγραφεί και ως τηγανητό pancake, όπως και να ‘χει οι Τσέχοι το αγαπούν πολύ! Συνοδεύει κάθε είδους κρέας. Για το τέλος άφησα το Tatarák, το οποίο (ψυχραιμία) είναι ωμό κρέας με ωμό αυγό από πάνω. Βρίσκεται μέσα σε ψωμί και ξεχωριστά έχει μπαχαρικά τα οποία μαζί με το κρέας και το αυγό τα ανακατεύεις καλά και… καλή όρεξη! Δε δοκίμασα (εννοείται) αλλά μου το έχουν εκθειάσει. Κάντε μια δοκιμή και ενημερώστε με για τις εξελίξεις!

Τatarák, Prague, τσέχικη κουζίνα

Τatarák!

Αφήνω λοιπόν τα κυρίως πιάτα και συνεχίζω με κάτι που έβλεπα να τρώνε ΟΛΟΙ στο δρόμο. Κάτι σαν παγωτο αλλά με ζύμη γύρω γύρω. Είναι όντως το παραδοσιακό τους γλυκό, το Trdelník, το οποίο εγώ μέχρι πρόσφατα (χθες) αποκαλούσα τρντένλικ αλλά τελικά λέγεται κνέντλικ. Κρίμα! Όπως και να χει θα δείτε παντού μαγαζιά να το πουλάνε. Είναι ζύμη με ζάχαρη και μπορείς να βάλεις μέσα από σοκολάτα μέχρι παγωτό. Δοκιμάστε αν είστε περίεργοι, αλλιώς περιττό. Επίσης στο δρόμο θα δείτε να πουλάνε σε πολλά σημεία πατάτες στριφογυριστές. Με ή χωρίς σως είναι ένα νόστιμο street food!

trdelnik, prague, τσεχία παραδοσιακή κουζίνα

Τrdelnik λοιπόν!

twisted potatos, prague

Spiral potato!

Για το τέλος κράτησα ένα μαγαζί που έχω να σας προτείνω όπου θα φάτε πολύ καλή σοκολάτα, κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση!  Το Pražská Čokoládová Manufaktura, βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και θα ήταν κρίμα να μη δοκιμάσετε ειδικά αν είστε λάτρης των σοκολατοειδών! Όλα τα φτιάχνουν εκείνη την ώρα! Μπορείτε να πάρετε και σουβενίρ για τους αγαπημένους σας!

Pražská Čokoládová Manufaktura

Homemade Chocolate Paradise!

   2.  Διασκέδαση

Το ανέφερα πολλές φορές και θα το ξαναπω. Η Πράγα έχει αμέτρητα μαγαζιά για να διασκεδάσεις! Από καταπληκτικά cocktail bar μέχρι strip clubs (πολλά), είναι η πόλη που μπορεί να σου τα προσφέρει όλα. Ακόμη και τα βράδια στην Παλιά Πόλη όπου βρίκεται και η πλειοψηφία των νυχτερινών μαγαζιών, γίνεται χαμός. Πέρα από τους πάμπολλους τουρίστες, η Πράγα είναι και φοιτητούπολη, οπότε μια δικαιολογία παραπάνω υπάρχει για το χαμό που θα συναντήσεις. Από μένα μία συγκεκριμένη πρόταση για μαγαζί. Hemingway bar Prague, ό,τι καλύτερο μπορείς να συναντήσεις σε cocktail bar στην Πράγα και ίσως όχι μόνο… Φανταστική ατμόσφαιρα, καταπληκτικά cocktail και εξεζητημένα ποτά σε μεγάλη ποικιλία. Δοκιμάστε το cocktail με αψέντι, για να μπείτε και λίγο στο κλίμα της πόλης!

Hemingway cocktail bar, Prague , Τσεχία

Hemingway cocktail bar! Το καλύτερο!

 «Υγρό ψωμί» το αποκαλούν οι ντόποιοι και θέλω να μαντέψετε σε τι αναφέρονται. Τέλος χρόνου. Μα φυσικά στη μπύρα! Ο λαός που ανακάλυψε την αγαπημένη μας Pilsner, δε θα μπορούσε παρά να πίνει την μεγαλύτερη ποσότητα μπύρας από κάθε άλλο έθνος στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα ο μέσος Τσέχος καταναλώνει την εκπληκτική ποσότητα των 157 λίτρων κάθε χρόνο! Η μπύρα λοιπόν σε αυτή την πόλη βρίσκεται παντού. Είναι πιο φθηνή από το νερό και θα ήταν μεγάλη σου παράλειψη να μη δοκιμάσεις κάποιες από αυτές. Βγες ένα βράδυ λοιπόν με σκοπό μόνο να απολάυσεις τις εξαιρετικές αυτές γέυσεις. Primator, Staropramen, Kozel, Gambrinus, Pilsner Urquell, Bernard, Budvar είναι μερικές μόνο από τις ντόπιες μπύρες. Πολύ καλή παραδοσιακή επιλογή η μπυραρία-εστιατόριο U Fleku, όπου θα φάτε πολύ καλά και θα πιείτε ακόμα καλύτερα! Αν η Πράγα σας πέφτει μακριά, δοκιμάστε την U Fleku στα δικά μας Λαδάδικα!

top beers from the czech republic

Τσέχικες μπύρες! Ε ναι!

Από μένα αυτά για την παράξενη Πράγα! Και για να κλείσω θα δανειστώ τις σκέψεις του αγαπημένου μου Ναζίμ Χικμέτ και θα σας πω ότι

το πιο όμορφο ταξίδι είναι αυτό που ακόμη δεν κάναμε…

Να περάσετε όμορφα!!!

 

%d bloggers like this: