Αφού λοιπόν η αγαπημένη σε όλους Ryanair μας ακύρωσε την πτήση επιστροφής από Αθήνα, θέλησε να επανορθώσει κάνοντας μας δώρο 80 σε εισητήρια. Μας έδωσε ξεκάθαρα δηλαδή αφορμή για το επόμενο μας ταξίδι και η απόφαση πάρθηκε αστραπιαία και ομόφωνα: πάμε Βρυξέλλες, παίρνουμε τρένο και βλέπουμε!

SKG, Αερολιμένας Θεσσαλονίκης

Τα λέγαμε!

Ενώ η αρχική ιδέα λοιπόν ήταν να πάμε με το τρένο Άμστερνταμ, εν τέλει εγκαταλείψαμε τη σκέψη γιατί η ολλανδική πρωτεύουσα φημίζεται για την ακριβή διαμονή και ζωή της και εμείς θέλαμε να παραμείνουμε εντός budget. Αποφασίσαμε λοιπόν να μείνουμε εντός χώρας και να το πλάνο διαμορφώθηκε ως εξής : άφιξη Βρυξέλλες, τρένο για Γάνδη την επόμενη μέρα και διαμονή τρεις μέρες μία εκ των οποίων θα ήταν ημερήσια εκδρομή στη Μπρυζ. Επιστροφή στις Βρυξέλλες και διαμονή δύο μέρες.

Φτάνοντας λοιπόν αργά το βράδυ της Παρασκευής στο αεροδρόμιο Charleroi ξεκινάει το ταξίδι μας στο Βασίλειο του Βελγίου! Σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι όλα τα εισιτήρια τρένων και λεωφορείων που θα χρησιμοποιήσετε, καλό θα ήταν να τα κλείσετε από το internet.  Θα σας βγουν σίγουρα πιο οικονομικά. Το λεωφορείο που συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο των Βρυξελλών έχει εισιτήριο (με επιστροφή) 36 περίπου, όμως όλοι μας είπαν ότι θα το κλείναμε φθηνότερα online. Aν σκέφτεστε να πάτε κατευθείαν από το Charleroi σε κάποια άλλη πόλη και όχι στις Βρυξέλλες, έχει απευθείας λεωφορεία, κάτι που δυστυχώς εμείς δε γνωρίζαμε.

Για να δούμε όμως πιο αναλυτικά τι θα δείτε, τι θα φάτε, που θα διασκεδάσετε και τι αξίζει σε καθέναν από τους τρεις προορισμούς μας!

 Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου και το διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προέλευση της ονομασίας της προέρχεται από την παλαιά ολλανδική λέξη Broeksel. Βroekβάλτος και selκτίσμα/δωμάτιο που σημαίνει “σπίτι στον βάλτο” και δεν απέχει και πολύ από την εικόνα της πόλης. Εντάξει υπερβάλλω λιγάκι αλλά σε καμία περίπτωση η πόλη αυτή δεν έχει την αίγλη και την ομορφιά άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, κάτι που θα περίμενε κανείς, αν αναλογιστεί ότι εκεί εδρεύουν δύο από τα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από οικονομικής άποψης είναι μια κανονική πόλη, με λίγο πιο ακριβό φαγητό αλλά γενικά οι τιμές κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα καταλύματα είναι και αυτά λίγο πιο ακριβά-αν θες να μείνεις στο κέντρο. Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο Saint Nicolas, που για τα χρήματα του ήταν αρκετά καλό και απείχε μόλις 5 λεπτά από την πλατεία Grand Place. Οι μετακινήσεις γίνονται με μετρό (2,10/εισιτήριο).

Θα δείτε

Φυσικά το σημείο αναφοράς της πόλης των Βρυξελλών, την Grand Place, μια πλατεία εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και υπέροχου διακοσμητικού πλούτου. Στην πλατεία υπάρχουν 39 συντεχνιακά κτίρια, όπου είχαν την έδρα τους οι εμπορικές συντεχνίες των Βρυξελλών. Πλέον εκεί στεγάζεται μεταξύ άλλων και το Δημαρχείο καθώς και “Οίκος του Βασιλιά” που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία των Ισπανών βασιλέων και σήμερα έχει εγκατασταθεί το Μουσείο της Πόλης.

Grand Place, Brussels, Belgium

Grand Place!

Δύο τετράγωνα πιο πίσω θα βρείτε το σύμβολο των Βρυξελλών το αγαλματίδιο Manneken Pis, το μικρό αγόρι που κατουράει, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκεσνόι και τοποθετήθηκε στη θέση του το 1618. Ας μου απαντήσει κάποιος υπεύθυνα γιατί αυτό το αγαλμα είναι τόσο σημαντικό γι΄αυτους τους παράξενους τύπους  που μάλιστα έχει κλαπεί και αρκετές φορές. Δεν καταλαβαινω! Γενικά πάντως μια μανία με τα αγαλματα και τα μνημεία την έχουν και θα βρείτε πολλά διασκορπισμένα σε όλη την πόλη, όπως το Everard ‘t Serclaes, το Smurf Statue, το De Vaartkapoen, το Statue La Chatte a Bicyclette και πολλά πολλά άλλα.

Manikken Pis, Belgium, Brussels

Αλήθεια τώρα;;;

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό των St. Michael και St. Gudula. Είναι πολύ όμορφος, γοτθικού στυλ και όπως συμβαίνει κάθε φορά με τους καθολικούς ναούς, στο εσωτερικό του κυριαρχεί μια μελαγχολική γαλήνη. Μην παραλείψετε να τον δείτε. Αυτά λοιπόν πρόλαβα να δω εγώ στις σχεδόν δύο μέρες της διαμονής μου στις Βρυξέλλες. Aν όμως είστε φίλος των μουσείων, έμαθα ότι έχει αρκετά, όπως το Μουσείο Καλών Τεχνών, το Μουσείο Rene Magritte το οποίο στεγάζει την ζωγραφική ιδιοφυΐα του Rene Magritte σε όλες τις της περιόδους, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και άλλα πολλά.

Θα φάτε, θα πιείτε & θα διασκεδάσετε

Κλασικά φάγαμε πολύ και ήπιαμε ακόμα περισσότερο. Αν για κάτι φημίζονται οι Βέλγοι εξάλλου είναι για τις σοκολάτες και τις μπύρες τους. Για το πρώτο δε μπορώ να εκφέρω αντικειμενική άποψη γιατί οι πραλίνες δε με ενθουσιάζουν, παρόλα αυτά υπήρχαν παντού, σε υπέροχα διακοσμημένες σοκολατερί. Πίσω από την Grand Place θα βρείτε τη Galerie de la Reine, που είναι ουσιαστικά μια στοά/εμπορικό -από τα παλιότερα στην Ευρώπη- με πολυτελή καταστήματα και πολλές πολλές σοκολατερί. Παντού επίσης θα συναντήσετε βάφλες σε όλες τις εκδοχές τους, που είναι πολύ νόστιμες.

Ας περάσουμε όμως στο φημισμένο τους προϊόν για το οποίο μετά από χρόνια εκπαίδευσης μπορώ να εκφέρω τεκμηριωμένη άποψη. Τις μπύρες. Ε ναι λοιπόν έχει καταπληκτικές! Ποια να πρωτοαναφέρω, μου άρεσαν οι περισσότερες! Duvel, Omer, Leffe, Chimay, XX Bitter (με αυτήν τρελάθηκα!), Oude Kriek Vielle και πάρα πολλές άλλες. Εξάλλου το Βέλγιο είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ποικιλλία σε είδη μπύρας σε όλο τον πλανήτη, με εξαγωγή 60% σε άλλες χώρες. Σαν λαός είναι στη 15η θέση από άποψη κατανάλωσης μπύρας, στην Ευρώπη. Μάλλον δεν αρέσουν στους ίδιους πάρα πολύ. Άβυσσος.

Belgian beers, brands

Αρρώστια!!!

 

Γάνδη

Ό,τι και να πω γι΄αυτή την πόλη είναι λίγο. Φτάνοντας στο σταθμό των τρένων (35 λεπτά από Βρυξέλλες) και ξεκινώντας σιγά σιγα τη διαδρομή μας περπατώντας μέχρι το κέντρο της πόλης (με τα πόδια περίπου μισή ώρα) για να βρούμε το διαμέρισμα μας, τίποτα δε μας προϊδέαζε για ό,τι επρόκειτο να συναντήσουμε! Η πόλη φαίνεται χλιαρή και μονότονη ώσπου κάποια στιγμή εντελώς απροσδόκητα το κλίμα αρχίζει και γίνεται μεσαιωνικό και κόσμος αρχίζει να εμφανίζεται από παντού! Και κάπου εκεί αρχίζει και ξετυλίγεται το παραμύθι, γιατί η Γάνδη είναι παραμυθένια φίλοι μου. Τα μεσαιωνικά κτίρια, το κάστρο, τα πλακόστρωτα δρομάκια, το ποτάμι που διασχίζει ήσυχα την πόλη, ο μουντός καιρός που τόσο της ταιριάζει, οι χαλαροί ρυθμοί των ανθρώπων, όλα αποπνέουν μια μελαγχολία και έναν ρομαντισμό από άλλη εποχή. Μου θύμισε λίγο το Εδιμβούργο, ίσως γι’ αυτό την αγάπησα.

 

 

Βρυξέλλες-Γάνδη, Βέλγιο με τρένο!

Καθ’οδόν!

Γάνδη, Βέλγιο.

Fairy!

Όσον αφορά τη διαμονή οι τιμές είναι λίγο ανεβασμένες (καλύτερες σε σχέση με τα καταλύματα στη Μπριζ), αλλά αξίζει περισσότερο από το να μείνετε στις Βρυξέλλες. Εμείς μείναμε σε διαμέρισμα, στο Loftsuite Guest House, που πραγματικά ήταν από τα καλύτερα καταλύματα που έχω μείνει. Είναι 5 διαμερίσματα τύπου λοφτ, εξαιρετικής αισθητικής, με απλές λιτές και απέρριτες γραμμές, που σε κάνουν κατευθείαν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Εξαιρετική φιλοξενία από τους οικοδεσπότες και καταπληκτικό πρωινό. Από έξω μολίς δείτε την “πολυκατοικία” λίγο θα τρομάξετε αλλά είναι θησαυρός!

Θα δείτε

Από αξιοθέατα δεν έχει και πολλά, μπορείτε ακόμη και σε μια μέρα να τα γυρίστε όλα. Μπορείτε να δείτε το χαριτωμένο κάστρο Castle of the Counts, με τιμή εισιτηρίου 10. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο πύργος Belfry, όπου αξίζει να ανεβείτε μέχρι πάνω. Πολύ κοντά στον πύργο βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του St. Bavo. Όλα αυτά βέβαια θα τα γυρίσετε σίγουρα εφοδιασμένοι με μια ομπρέλα!

Γάνδη, Βέλγιο, Παλιά Πόλη, Gent, Belgium

Παρόλο που δεν έχει πολλά μνημεία όμως, η Γάνδη είναι μια πόλη που δε θα σε κάνει να βαρεθείς ούτε δευτερόλεπτο. Μπορείς να περπατάς όλη μέρα δίπλα στην Saint Michael’s bridge και ο χρόνος να περνάει… Και αν νομίζεις ότι είδες μια πάρα πολύ όμορφη πόλη, περίμενε μέχρι να σκοτεινιάσει και να γίνει ακόμα πιο καταπληκτική!

Θα φάτε, θα πιείτε & θα διασκεδάσετε

Όσον αφορά το βέλγικο φαγητό και ποτό, τα είπαμε, ισχύουν τα ίδια με τις Βρυξέλλες. Όσον αφορά πάλι τη νυχτερινή ζωή, να σας ενημερώσω ότι κάτι κάνει, καθώς είναι και φοιτητούπολη! Βρήκαμε κάτι καταπληκτικά μαγαζιά λοιπόν… Για φαγητό πήγαμε στο Three Monkeys , ένα πολύ δυνατό burgerάδικο, με μερίδες γύρω στα 20, αλλά χορταστικές και σε πολύ όμορφο χώρο.

Μετά το burger σας, μπορείτε να πιείτε καφέ -ο μόνος ωραίος καφές που ήπια σε αυτο το ταξίδι- στο Le Bal Infernal, ένα πανέμορφο cafe-bar που σε όλους τους τοίχους του θα δεις second hand βιβλία! Εξαιρετικά ενδιαφέρον!

Le Bal Infernal, Γάνδη, Βέλγιο

Πήγαμε επίσης σ’ ένα από τα πιο μυστηριακά και ατμοσφαιρικά μαγαζιά που έχω πάει. Το ‘t Oud Clooster, ένα εστιατόριο με εξαιρετική τοπική κουζίνα και καλές τιμές, που είναι στεγασμένο μέσα σ’ ένα παλιό μοναστήρι. Οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε!

Για να βγείτε το βράδυ θα βρείτε στο κέντρο της πόλης αρκετά μαγαζιά για να πιείτε αρκετές βέλγικες μπύρες. Συγκρατώ δύο που μου άρεσαν πολύ γιατί ήταν διαφορετικά και… μοναδικά! Το ‘t dreupelkot, ένα απίστευτα όμορφο μαγαζί, λες και είναι από άλλο κόσμο! Κρυμμένο κάπου πίσω από το ποτάμι σερβίρει σ’ ένα χώρο που είναι σαν παλιό καράβι, σπιτικά λικέρ σε πάνω από 100 γεύσεις! Να δοκιμάσετε σοκολάτα και να πιείτε ένα σφηνάκι και για μένα! Διπλό παρακαλώ.

Γάνδη, Βέλγιο, 't dreupelkot

Ό,τι καλύτερο!!!

Για το τέλος άφησα το Rococo, που ήταν και το πρώτο μαγαζί που επισκεφθήκαμε και το οποίο δε ξέρω αν μπορώ να βρω τα κατάλληλα λόγια για να το περιγράψω! Η παράξενη ιδιοκτήτρια, που μιλούσε μια ακόμα πιο παράξενη γλώσσα μας έλεγε συνέχεια να χαλαρώσουμε και μας χαμογελούσε περίεργα. Ωστόσο διασκεδάσαμε πολύ σ’ αυτο το μαγαζί που ήταν σκοτεινό πολύ,  διακοσμημένο με κηροπήγεια και μεγάλες τραπεζαρίες και είχε έναν παράξενο-προφανώς- πιανίστα! Αν βρισκόμουν στην Τρανσυλβάνια θα περίμενα σίγουρα ο Κόμης Δράκουλας να εμφανιστεί για να πιει κάτι! Να το επισκεφθείτε!

Μπρυζ

Last but not least, το μικρό διαμαντάκι της Ευρώπης, η μοναδική Μπρυζ! Όπως προανέφερα, στη Μπρυζ βρεθήκαμε για ημερήσια εκδρομή, αλλά μια μέρα της φτάνει για να σε μαγέψει. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Δυτικής Φλάνδρας και χαρακτηρίζεται από κάποιους ως “Βενετία του Βορρά”. Κάποτε ήταν η κορυφαία εμπορική πόλη του κόσμου και τώρα είναι τουριστικός μαγνήτης, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων και το καλοκαίρι. 

Μπρυζ, Βέλγιο

Έτσι σε υποδέχεται η πόλη!

Θα δείτε

Η πόλη είναι μικρή, έχει κάποια αξιοθέατα αλλά περπατώντας την ξεχνάς το χρόνο, τον τόπο και την εποχή σου και απλά χάνεσαι στα γραφικά της σοκάκια. Στο δρόμο σου θα βρεις τη βασιλική του Ιερού Αίματος, το μουσείο Groenongemuseum, που διαθέτει τεράστια συλλογή μεσαιωνικής και πρώιμης σύγχρονης τέχνης, το Δημαρχείο της Μπρυζ στην πλατεία Burg, το Δικαστικό Μέγαρο και τον γνωστό ανεμόμυλο Bonne-Chière.

Μπρυζ, Βέλγιο, κανάλια

Τα κανάλια της Μπρυζ!

Μπρυζ, Βελγιο

Μπρυζ…

Μπρυζ, Βέγιο, Πλατεία

Αποπνέει ρομαντισμό!

Θα φάτε, θα πιείτε & θα διασκεδάσετε

Δυστυχώς λόγω περιορισμένου χρόνου, δεν γυρίσαμε όσο θα θέλαμε στα μαγαζιά της Μπρυζ. Προτιμήσαμε να απολαύσουμε το τοπίο! Βρήκαμε όμως ένα τέλειο μαγαζί για φαγητό, που αν βρεθείτε προς τα εκεί πρέπει να το επισκεφθείτε! Το De Stoepa. Ευφάνταστα πιάτα, εξαιρετικός χώρος και λογικές τιμές, το κάνουν την καλύτερη επιλογή!

Όμορφα τοπία, βόλτες, ρομαντισμός και μπύρες, ό,τι μου έμεινε από το Βέλγιο…

Χρειάζονται περισσότερα; Δε νομιζω!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: