Η βασική ιδέα

Όπως θα έχετε καταλάβει, μας αρέσει πολύ το ωραίο φαγητό, το καλό κρασί και φυσικά τα ταξίδια. Σκεφτείτε πόσο ωραία περνάμε σε εκδρομές που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω. Έχουμε την τύχη να ζούμε στη Θεσσαλονίκη και γύρω μας να υπάρχουν αρκετές περιοχές που φημίζονται για τα κρασιά τους. Από τις κοντινές μας Επανομή, Καλοχώρι, Ασκό μέχρι και τις λίγο πιο μακρινές Χαλκιδική, Καβάλα, Δράμα, Νάουσα, Αμύνταιο, Βελβεντό Κοζάνης κτλ. Σε μια τέτοια εκδρομή και ανάλογα πάντα με το οινοποιείο-κτήμα που θα επιλέξεις υπάρχουν πολλά πράγματα που αξίζει να κάνεις. Σε μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε κτήμα θα σου δοθεί η δυνατότητα να δεις από κοντά έναν αμπελώνα, να μάθεις τα στάδια παραγωγής ένα προς ένα (ναι αλλιώς παράγεται ένα λευκό κρασί αλλιώς ένα ροζέ και βέβαια με άλλο τρόπο γίνεται ένα κόκκινο) και φυσικά να δοκιμάσεις κάποια από τα κρασιά του εκάστοτε κτήματος. Κάποια από αυτά σου δίνουν τη δυνατότητα για αγορά σουβενίρ (ανοιχτήρια κτλ) ή συλλεκτικών φιαλών (παλιές σοδειές ή ειδικές εμφιαλώσεις κρασιών) ή ακόμα και δυνατότητα φαγητού καθώς σε αρκετά κτήματα λειτουργεί και εστιατόριο (κάποια κτήματα λειτουργούν και ως ξενώνες). Λεπτομέρειες για το τι προσφέρει ένα κτήμα μπορείς να μάθεις είτε από τις ιστοσελίδες (όπου υπάρχουν) είτε μέσω τηλεφώνου κλείνοντας ένα ραντεβού με την ακριβή ώρα και μέρα που προγραμματίζεις να επισκεφτείς.

κρασί

Δράμα – Καβάλα

Όποια κτήματα κι αν επιλέξω σίγουρα θα αδικήσω κάποια άλλα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, βρίσκονται ίσως κάποια από τα πιο δημοφιλή κτήματα της χώρας. Σχεδόν όλα τα κτήματα είναι επισκέψιμα και βρίσκονται, σχετικά κοντά μεταξύ τους γεγονός που σου δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείς 2 ή 3 από αυτά σε 1 ημέρα. Στην περιοχή της Δράμας μπορείτε να επισκεφτείτε τα: Παυλίδης (Κοκκινόγεια), Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι), Κώστα Λαζαρίδη, Οινογένεσις & Nico Lazaridi (Αδριανή), OENOPS-ΑΠΛΑ (Προσοτσάνη) κ.ά. Ενδεικτικά κτήματα στην περιοχή της Καβάλας: Συμεωνίδης (Ελαιοχώρι), Βιβλία Χώρα (Κοκκινοχώρι), Λαλίκος (Παλαιά Καβάλα) κ.ά.

κρασί

Κτήμα Οινογένεσις

Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

repanaki

Κελάρι -Οινοποιείο Κεχρής-

Στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν ιστορικοί αμπελώνες και παραδοσιακοί οινοπαραγωγοί. Ανάλογα με τον καιρό και τη διάθεση, μπορείς να οργανώσεις πολύ εύκολα την εκδρομή σου και σε 10’ (από το κέντρο της πόλης) να βρεθείς στο Οινοποιείο Κεχρή στο Καλοχώρι και να γνωρίσεις τη φιλοξενία της οικογένειας, δοκιμάζοντας παράλληλα τα εξαιρετικά προϊόντα τους και μαθαίνοντας τα πάντα  γύρω από τη ρετσίνα. Λίγο πιο μακριά μας, σε απόσταση 30’-40’, έχεις την επιλογή τόσο του βουνού όσο και της θάλασσας επιλέγοντας από τα κτήματα Αρβανιτίδη ή Γεροβασιλείου στον Ασκό και στην Επανομή αντίστοιχα. Πρόκειται για 2 από τα πιο γνωστά κτήματα της Θεσσαλονίκης με πολύ αξιόλογα κρασιά που έχουν έντονο την υπογραφή του οινοπαραγωγού σε όλα τα κρασιά που παράγουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο κτήμα Γεροβασιλείου μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο οίνου στο οποίο υπάρχει και η προσωπική συλλογή ανοιχτηριών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Επανομή

Μουσείου Οίνου – Κτήμα Γεροβασιλείου-

Λίγο πιο μακριά από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η αγαπημένη μας Χαλκιδική (που όντως σαν κι αυτήν ΔΕΝ ΕΧΕΙ). Μέσα στα κτήματα που ξεχωρίζουν και αξίζει να επισκεφτείς είναι το κτήμα Claudia Papayianni στην ορεινή Αρναία και το δάσος του Ταξιάρχη. Από την επιστροφή της οικογένειας Παπαγιάννη στο χωριό και το στήσιμο των πρώτων αμπελιών το 2003, έχουμε ήδη τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε 9

κρασί

Εξωτερικός χώρος -Κτήμα Πόρτο Καρράς-

πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες που κυκλοφορεί πλέον στην αγορά το συγκεκριμένο κτήμα. Αυτό μας δείχνει και τη δυναμική που υπάρχει πίσω από το κτήμα και την περιοχή φυσικά. Γράφοντας για το οινοτουριστικό κομμάτι της Χαλκιδικής δεν γίνεται να μην αναφερθώ στο κτήμα Πόρτο Καρράς, ίσως το κτήμα με το πιο οργανωμένο οινοτουριστικό κομμάτι στην Ελλάδα. Πικ–νικ στο δάσος με θέα τον Τορωναίο κόλπο, γευστικές δοκιμές παλαιωμένων κρασιών από τα βαρέλια και ευεργετικές θεραπείες Wine Spa είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που μπορεί να απολαύσει κανείς στα οινοτουριστικά πακέτα που προσφέρει το κτήμα.

Τέλος, μιλώντας για τη Χαλκιδική και το κρασί (απευθυνόμενος κυρίως στους άντρες αναγνώστες), επιβάλλεται να αναφερθούμε και στο Άγιο Όρος όπου περισσότερες λεπτομέρειες και μια πρώτη γεύση μπορείτε να πάρετε από προηγούμενο άρθρο μας κάνοντας κλικ εδώ.

Συμπέρασμα

Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, εύκολα προσβάσιμες, με ανθρώπους που διψάνε να σε φιλοξενήσουν και να σου δείξουν τη δουλειά και το μεράκι τους. Αν αγαπάς και εσύ το κρασί και τις εκδρομές, βρίσκεις την κατάλληλη παρέα (που είναι το πιο βασικό) και κλείνοντας ένα ραντεβού με το κτήμα που επιθυμείς (πλέον με το Google βρίσκει ότι στοιχείο επικοινωνίας χρειάζεσαι) απλά απολαμβάνεις μια χαλαρωτική και διαφορετική εκδρομή από αυτές που έχεις συνηθίσει. Σε ότι κι αν σκεφτείς και θες να οργανώσεις μη διστάσεις να έρθεις σε επικοινωνία μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχεις.

Υ.Γ. Μη φοβηθείς αν δεν έχεις καμιά επαφή με το κρασί. Το να σε μάθουν και να σε μυήσουν σε αυτό είναι η απόλυτη ευχαρίστηση των  ανθρώπων που θα συναντήσεις.

κρασί

Κελάρι -Κτήμα Γεροβασιλείου-

%d bloggers like this: