• Η 8η του Μάρτη, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η μέρα δηλαδή που γιορτάζονται τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά & πολιτικά επιτεύγματα της Γυναίκας. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια για την επίτευξη ίσων δικαιωμάτων ανάμεσα στα δύο φύλα.
  • Το 1908, 15.000 γυναίκες στη Ν. Υόρκη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν δικαίωμα ψήφου, καλύτερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας.
  • Το 1910 στη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, η Clara Zetkin, εγκατέστησε την ιδέα μιας “Παγκόσμιας Ημέρας”. Γυναικείοι οργανισμοί από 17 χώρες αποδέχτηκαν την ιδέα αυτή και το 1911 για πρώτη φορά γιορτάστηκε η ημέρα στις 19 Μαρτίου. Το 1913 μεταφέρθηκε η ημερομηνία στις 8 Μαρτίου και έκτοτε παρέμεινε.
  •  Μόνο όμως το 1975 αναγνωρίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Τα χρώματα που ορίζουν τη μέρα αυτή είναι:

το μωβ που συμβολίζει την δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια

το πράσινο που συμβολίζει την ελπίδα και

το άσπρο που συμβολίζει την αγνότητα, που όμως δε χρησιμοποιείται πια λόγω του διφορούμενου νοήματος της λέξης.

  • Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες δεν είναι ίσες ως προς τον αριθμό στις επιχειρήσεις, σε θέσης λήψης αποφάσεων και στην πολιτική. Πολύ κοντινό μας παράδειγμα η δική μας Βουλή, όπου στις εκλογές του 2015 οι γυναίκες που εκλέχθηκαν βουλευτές ήταν μόλις 54.
  • Το 2017 λόγω της διαφοράς σε πληρωμές ανδρών-γυναικών υπολογίζεται πως μια γυναίκα δουλεψε 51 ώρες δωρεάν.
  • Σύμφωνα με το World Economic Forum η αναντιστοιχία αυτή που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, θα ισοφαριστεί το 2186.
  • Υπάρχει και η International Mens Day που γιορτάζεται στις 19 Νοεμβρίου σε 60 χώρες στον κόσμο. Η μέρα αυτή θεσπίστηκε ώστε να γιορτάζουν οι άνδρες τα κατορθώματά τους και την συνεισφορά τους στην κοινωνία, την οικογένεια, το γάμο και τη φροντίδα των παιδιών, παράλληλα όμως προάγει και την υγεία ανδρών και αγοριών, την ισότητα των φύλων, τη βελτίωση των σχέσεων των δύο φύλων και υπογραμμίζει τα θετικά ανδρικά πρότυπα.

 

Η ιστορία και ο αγώνας για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων δεν ανήκει σε κανένα μεμονομένο άτομο ή οργανισμό.

Ανήκει στο συλλογικό αγώνα όλων όσων αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

%d bloggers like this: