Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι εξορμήσεις αυξάνονται και η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού γίνεται μεγαλύτερη! Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε τα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς δεν είναι όλα τα εμφιαλωμένα νερά ίδια!

 

Πόσοι άραγε από εσάς έχετε προσέξει την ετικέτα του νερού που αγοράζετε?
Είναι όλα τα εμφιαλωμένα νερά ίδια?
Τι προσδιορίζεται ως εμφιαλωμένο νερό?

 

Ως εμφιαλωμένο ορίζεται το νερό που πωλείται σε σφραγισμένες φιάλες.Υπάρχουν 3 είδη αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφεται στην ετικέτα του το είδος του εμφιαλωμένου νερού.

Επιτραπέζιο

Μπορεί να είναι οποιασδήποτε προέλευσης (π.χ. από γεώτρηση, λίμνη, ποτάμι ακόμη και από αφαλατωμένο νερό θάλασσας), που μπορεί να έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία απολύμανσης, ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις και να θεωρείται πόσιμο. Να είναι δηλαδή αβλαβές, άοσμο, άχρωμο και με ευχάριστη γεύση.

Φυσικό μεταλλικό

Έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση, αντλείται από φυσικές πηγές ή τεχνητές εξόδους και εμφιαλώνεται στην πηγή προέλευσης του. Δεν υφίσταται καμία επεξεργασία απολύμανσης. Η μόνη επεξεργασία που επιτρέπεται, είναι η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, οπότε και χαρακτηρίζεται ανθρακούχο.

Νερό πηγής

Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση του μεταλλικού και του επιτραπέζιου. Οπωσδήποτε υπόγεια προέλευση, δεν υφίσταται απολύμανση και εμφιαλώνεται επί τόπου στην προέλευση του. Διαφέρει στη φυσικοχημική του σύσταση από το μεταλλικό, δηλαδή στα ιχνοστοιχεία και μέταλλα που περιέχει. Συνήθως είναι τα νερά εισαγωγής, καθώς τα εγχώρια ανήκουν σε κάποια από τις άλλες δύο κατηγορίες.

Επομένως, καλό θα είναι κάθε φορά που πάμε να αγοράσουμε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού (όπως και σε οποιαδήποτε άλλη συσκευασία) να ρίχνουμε μια ματιά στην ετικέτα για να ξέρουμε τι ακριβώς πίνουμε!!

%d bloggers like this: