Ένα από τα χαρακτηριστικά της άνοιξης, πέρα από τα εντυπωσιακά χρώματα και τα έντονα αρώματα της φύσης, είναι ΦΥΣΙΚΑ και επιθυμία των ανθρώπων για να απολαύσουν την πρώτη τους παγωμένη μπίρα!

Ξανθιά, πράσινη, μαύρη κτλ όσο κι αν σας ακούγονται οικείες για μπίρες αυτές οι εκφράσεις σας διαβεβαιώνω ότι στον κόσμο της μπίρας δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα… (με μια εξαίρεση λίγο για το ξανθιά). Τα είδη μπίρας είναι πάρα πολλά και με μικρές διαφορές μεταξύ τους. Θα αναλύσουμε τα βασικά είδη μπίρας κάτι που θα μας βοηθήσει να δούμε ποιο είδος μπίρας τελικά ταιριάζει πιο πολύ στις προτιμήσεις μας.

History

Νονός της μπίρας ήταν οι Ρωμαίοι, καθώς το όνομα έχει ρίζες από το λατινικό «bibere» που σημαίνει «πίνω». Για να βρούμε την παραγωγή της πρώτης μπίρας θα πρέπει να πάμε αρκετά χρόνια πίσω (περίπου 6.000), όπου οι Σουμέριοι ήταν ο πρώτος πολιτισμός όπου παρήγαγε μπίρα για προσφορά στους Θεούς τους. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε από τους Βαβυλώνιους, τους Αιγύπτιους και τέλος από τους Έλληνες όπου βρίσκεται σε αρκετά κείμενα του Ομήρου ως «κρίθινος οίνος». Έγινε ευρύτερα γνωστή στα χρόνια του Μεσαίωνα βοηθώντας την ανθρωπότητα να καταπολεμήσει την πανώλη, καθώς λόγω του αλκοόλ, δεν μπορούσε να μολυνθεί όπως το νερό.

100% Natural

Βύνη κριθαριού, μαγιά, λυκίσκος, νερό και that’s it, έτοιμη η μπίρα. 100% φυσικό προϊόν και τα ίδια συστατικά για δεκάδες χιλιάδες μπίρες στον κόσμο και όμως τόσο μεγάλη ποικιλία γεύσεων και γκάμας. Τι αλλάζει; Ο τρόπος παρασκευής, τα είδη μαγιάς, λυκίσκου, κριθαριού και σε κάποιες περιπτώσεις ότι η βύνη μπορεί να προέρχεται από σιτάρι, ρύζι, σίκαλή ή οποιοδήποτε άλλο δημητριακό ή συνδυασμό δημητριακών.

repanaki

Lager

Αντιπροσωπεύει το 90% της παραγωγής παγκοσμίως. Είναι μπίρες χαμηλής ζύμωσης, ελαφριές και με έντονη την αίσθηση του διοξειδίου. Το όνομα της προήλθε από τη γερμανική λέξη «Lagern» που σημαίνει αποθήκευση. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν ενδεικτικά οι μπίρες: Fix Hellas, Bud, Amstel, Άλφα, Heineken, Corona, Carlsberg, Mythos, Stella Artois, Desperados και πολλές άλλες διάσημες μπίρες.

Pilsner

Αποτελούν υποκατηγορίας των lager με την διαφορά τους να είναι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκίσκο. Συνήθως είναι πιο πικρές αλλά με εντυπωσιακό χρυσαφένιο χρώμα και έντονα αρώματα λουλουδιών που προέρχονται από τον λυκίσκο. Το όνομα τους προέρχεται από τη γνωστή πόλης της Τσεχίας, Pilsen. Pilsner Urquell, Fischer, Krombacher, Kaiser, ΕΖΑ ζ & Voreia… κάποια από τα πιο γνωστά brand που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Weiss

Κύριο χαρακτηριστικό τους ο πλούσιος αφρός, το θόλο χρώμα και τα πολύ έντονα αρώματα. Παράγονται κυρίως από σιτάρι και σπάνια φιλτράρονται, γι’ αυτό και το θολό χρώμα από τα υπολείμματα μαγιάς. Πρέπει να καταναλώνονται πάντα με το κατάλληλο ποτήρι και με το σωστό τρόπο σερβιρίσματος. Οι πιο γνωστές? Franziskaner, Erdinger, Paulaner…. Και από ελληνικές Άλφα, Fix, Voreia κτλ

Ales

Μπορούμε να μιλάμε ώρες και να γράψουμε ατελείωτα κείμενα για τη συγκεκριμένη κατηγορία μπιρών. Μπίρες υψηλής ζύμωσης ή αλλιώς αφροζύμωτες με πολύπλοκα αρώματα, σύνθετη γεύση και συνήθως έντονο σκούρο χρώμα ανάλογα με την υποκατηγορία που ανήκουν. Red ale, India pale ale, scotch ale, golden ale κτλ κάποιες από τις υποκατηγορίες. Mc Farland, Duvel, Newcastle, Brewdog Punk κτλ

nature

Radler & No alcohol

Δεν γινόταν να μην κάνουμε αναφορά στην καινούργια τάση της αγοράς που είναι οι radler μπίρες, οι οποίες είναι μπίρες με την προσθήκη χυμών φρούτων. Η κλασσική γεύση είναι με λεμόνι αλλά πλέον αρχίζουν να κυκλοφορούν στην αγορά με διάφορες ακόμα γεύσεις. Οι συγκεκριμένες μπίρες προέκυψαν τυχαία, όπως συμβαίνει πάντα, κατά τη διάρκεια ενός ποδηλατικού αγώνα πολλών χιλιομέτρων. Στη διάρκεια ενός διαλείμματος σε τοπικές μπιραρίες ο όγκος των αθλητών ήταν πολύ μεγάλος και για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των αθλητών αραίωναν τις μπίρες με χυμό φρούτων… Οι μπίρες χωρίς αλκοόλ τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη καθώς ο κόσμος έχει στραφεί περισσότερο στον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτό έχει φέρει στην αγορά και νέες ελληνικές μπίρες χωρίς αλκοόλ που μέχρι τώρα απουσίαζαν. Amstel,  Mythos Radler κτλ & Buckler, Fix Άνευ, Amstel Free, Clausthaler κτλ

%d bloggers like this: