Δεν ξέρω πως κατάφεραν να με πείσουν για ταξιδάκι στην Πολωνία μιας και οι χώρες αυτές κάθε άλλο παρά με ενθουσιάζουν, αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι πέρασα ΤΕΛΕΙΑ! Αν το σκέφτεστε και έχετε έστω τον παραμικρό δισταγμό σας συμβουλεύω να τον αποβάλλετε. Η Βαρσοβία και η Κρακοβία είναι πανέμορφες και παραμυθένιες, δύο πραγματικά στολίδια έτοιμα να σας καταπλήξουν! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Οι απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την πρωτεύουσα της Πολωνίας σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές εισητηρίων (μπορείς να βρεις από 70 ευρώ), ήταν το πιο ισχυρό κίνητρο για να παρθεί η απόφαση. Ειδικά αν θέλετε να μείνετε λίγες μέρες, το ταξίδι αυτό προβλέπεται γιατι σε μόλις 4 θα μπορέσετε να πάρετε ολοκληρωμένη γεύση και από τις δύο πόλεις. Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας και έχουμε εξαρχής αποφασίσει ότι μόλις προσγειωθούμε Βαρσοβία, θα πάρουμε κατευθείαν το τρένο για Κρακοβία, ώστε να μείνουμε εκεί τις 2 πρώτες μέρες και την τρίτη να επιστρέψουμε πάλι με το τρένο Βαρσοβία. Όσον αφορά τα τρένα οι τιμές ποικίλλουν. Μπορείτε να πάρετε το γρήγορο τρένο που κοστίζει 38 ευρώ και να φτάσετε σε 2 περίπου ώρες ή το αργό που κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ και να κάνετε γύρω στις 4 ωρες. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι δεν θα βγάλετε και πολύ άκρη με τους γλυκύτατους κατά τα άλλα Πολωνούς γιατί τα αγγλικά δεν είναι το φότρε τους. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις πόλεις.


Κρακοβία

Η πόλη αυτή που κατά τον 11ο αιώνα έγινε η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι πραγματικά πανέμορφη. Είναι για όλα τα γούστα καθώς έχει πράγματα να δεις, μέρη θα θαυμάσεις, νυχτερινή ζωή και προσφέρετε για εξαιρετικές εξορμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα :

Που να μείνετε

Καταλύματα στην πόλη αυτή θα βρείτε αρκετά και σχετικά οικονομικά. Ακόμη και εμείς που μείναμε σε ξενοδοχείο κοντά στο σταθμό (που συνήθως θεωρείται όχι και τόσο καλή περιοχή), ήταν πολύ ωραίο. Επίσης η τοποθεσία πολύ καλή 5 λεπτά από την Παλιά Πόλη, αν και όπου και να μείνετε είναι βολικά μιας και η πόλη είναι σχετικά μικρή.

Τι να δείτε

Όπως προαναφέραμε η πολή είναι μικρή. Έχει την Παλιά Πόλη η οποία παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο με την πλούσια αρχιτεκτονική της, ως επί το πλείστον αναγεννησιακή με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Αξίζει να σημειωθέι ότι το μέρος αυτό έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1978. Παρόλο που στην ατμόσφαιρα αιωρείτε η μελαγχολία του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος (κάτι που μπορείς να το διαπιστώσεις και από τα κτίρια) και παράλληλα υπάρχει ένα πέπλο πόνου και δέους μαζί καθώς η ιστορία της πόλης στο μυαλό όλων μας είναι και θα είναι πάντα συνυφασμένη με την κτηνωδία που διαπράχθηκε απέναντι στους Εβραίους, ο παλμός της πόλης σε κρατάει σε εγρήγορση και κάθε γωνιά της σε εκπλήσσει! Μετά την Παλιά Πόλη λοιπόν σε μικρή απόσταση βρίσκεται το σύμπλεγμα της Βαβέλ όπου είναι και το Κάστρο αλλά και ο Καθεδρικός ναός. Έπειτα θα περπατήσεις μέχρι την εβραϊκή συνοικία Κάζιμιερτς όπου θα δεις το Εβραϊκό Μουσείο της Γαλικίας και το Μουσείο της Παλαιάς Συναγωγής. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ, όπου μπορείς να δεις την ιστορία ολόκληρου του Β΄ Παγκσομίου Πολέμου να ξετυλίγεται μπροστά σου. Τέλος πρέπει να ξέρετε ότι οι Πολωνοί αγαπούν τα πάρκα. Πάρκα ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα συναντήσετε ανθρώπους όλων των ηλικιών να κάνουν πικ νικ και ατελείωτους περιπάτους.

Κρακοβία, στα στενά της Παλιάς Πόλης Πολωνία

Φαγητό και διασκέδαση

Φτάσαμε λοιπόν στην αγαπημένη μου ενότητα, όπου για το πρώτο σκέλος δε σας έχω πολύ ευχάριστα νέα. Προσωπικά σε όλο το ταξίδι την έβγαλα με burgers, καθώς το πολωνικό φαγητό είναι αρκετά πικάντικο και βαρύ. Οι Πολωνοί αγαπούν τις σούπες, το ψωμί και τη βότκα. Οπότε σούπες θα βρείτε πολλές, ως επί το πλείστον με μπόλικο σκορδάκι, ψωμί καλό, αλλά κατά τη γνώμη μου τα φημισμένα τους κουλούρια τύπου Pretzel που θα δείτε να πουλάνε σε όλη την πόλη, είναι μια απάτη, και βότκες εξαιρετικές! Εντάξει πεινασμένοι δε θα μείνετε ακόμα και αν δε σας αρέσουν τα βαριά πικάντικα φαγητά, γιατί εστιατόρια υπάρχουν πάρα πολλά και με ευρωπαϊκή και με ασιατική κουζίνα, καθώς και πάρα πολλές αλυσίδες fast food. Επίσης θα βρείτε πολλά μαγαζιά με πρωινό και brunch,  πoυ είναι στην πλειοψηφία τους εξαιρετικά. Έχω να σας προτείνω το Milkbar Tomazsa στην ομώνυμη οδό.

Πολωνική Κουζίνα, Λουκάνικα με πουρέ και μελιτζάναΚρακοβία

 

Όσον αφορά τη διασκέδαση, οι Πολωνοί είναι πραγματικά γνώστες! Από νωρίς τα μαγαζιά ήταν γεμάτα με παρέες που επιναν μπίρες και κοκτέιλ, σε χώρους πολύ όμορφους και προσεγμένους. Στην παλιά πολή έχει αρκετά μαγαζιά για να φας και να πιεις και ειδικά αν έχει καλό καιρό μπορείς να κάτσεις έξω και να απολάυσεις την όμορφη πλατεία που είναι γεμάτη με άλογα και κάρα, και αυτοσχέδιες ομάδες από νεαρούς Πολωνούς που τραγουδάνε και χορεύουν. Τα περισσότερα και καλύτερα μαγαζιά όμως για να βγεις ειδικά βραδυ, βρίσκονται στην εβραϊκή συνοικία Κάζιμιερτς, όπου όπως μας πληροφόρησε ο εξαιρετικός μας οδηγός που μας πήγε στα αλατορυχεία, παλαιότερα δεν υπάρχε τίποτα στη συνοικία αυτή. Πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν οι ντόποιοι βαρέθηκαν τους Άγγλους που πήγαιναν στην Κρακοβία λόγω των οικονομικών τιμών, και διασκέδαζαν μεθόντας και κάνοντας πολύ βαβούρα (όπως μόνο αυτοί ξέρουν) αποφάσισαν να φτιάξουν μαγαζιά στην εβραϊκή συνοικία και σιγά σιγά έγινε της μόδας. Οπότε εκεί θα βρείτε από εξωτερικούς χώρους με μαγαζιά τύπου καντίνες και υπαίθρια ψητοπωλεία, όπου ο κόσμος κάθεται έξω πίνει μπύρες και τρώει, μέχρι μπαράκια σε κήπους και ταράτσες, wine bars και clubs. Να πάτε στο Alchemia που έχει δύο χώρους έναν για φαγητό και έναν για βράδυ, στο Barawino για εξαιρετικά κρασιά (μέχρι τις 12 πμ όμως), να περάσετε σίγουρα από το Singer για να ακούσετε βακλανική μουσική και να δείτε τους Πολωνούς να χορεύουν σε έξαλλη κατάσταση -και σας παρακαλώ πιείτε και ένα σφηνάκι Soplica κεράσι και για μένα-  και αν είσαι σε τρελό κέφι μπορείς να συνεχίσεις μέχρι το πρωί, ονόματα δεν θυμάμαι η αληθεια είναι αλλά μαγαζιά υπάρχουν!

Περιηγήσεις Auswitch-Birkenau & Αλατορυχεία Wieliczka

Για τις εκδρομές αυτές δεν υπάρχουν λόγια, ήταν εκπληκτικές, σοκαριστικές και εκπαιδευτικές η κάθεμία για τους λόγους της. Θα ήταν άδικο να τις αναφέρω περιγραφικά, αξίζουν ένα άρθρο μόνες τους, και θα το έχουν.


Βαρσοβία

Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας και η πρώτη ιστορική αναφορά χρονολογείται το έτος 1313 μ.Χ. Η γερμανική εισβολή το 1939, η σφαγή του εβραϊκού πληθυσμού και οι απελάσεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης οδήγησε στην εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας το 1943 και στην καταστροφική Εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944, όπου η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς και μετέπειτα ξαναχτίστηκε από την αρχή (εδώ και περίπου 70 χρόνια). Παρόλα αυτά είναι πραγματικά υπέροχη, μια πρωτεύουσα που δεν έχει να ζηλέψει ούτε λίγο οποιαδήποτε άλλη.

Βαρσοβία, Παλιά Πόλη

Πιο συγκεκριμένα :

Που να μείνετε

Έχει πάρα πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα σε όλη την πόλη, η οποία σε σχέση με την Κρακοβία είναι αρκετά μεγαλύτερη. Διαθέτει όμως μετρό, λεοφωρεία, τραμ και τρόλεϊ, που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ εύκολη. Εμείς μέναμε σχετικά κοντά στο σταθμό των τρένων, το ξενοδοχείο ήταν πολύ όμορφο και οικονομικό και η τοποθεσία πολύ καλή.

Τι να δείτε

Καταρχήν θα βρείτε την Παλιά Πόλη με τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα κτήρια και δε θα θέλετε να σταματήσετε να τριγυρνάτε εκεί γύρω! Στα δεξιά της πλατείας βρίσκεται το παλάτι, που μετα βίας χτίστηκε γιατί οι κομμουνιστές δεν το θέλανε για ευνόητους λόγους. Παρόλα αυτά είναι πολύ όμορφο αξίζει να το επισκεφθείτε. Το σημείο αυτό είναι το πιο γραφικό της πόλης, έχει υπέροχα στενάκια και μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι! Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη και ενδεχομένως να πετύχετε και κάποιο κονσέρτο μέσα. Άλλο σημείο αναφοράς της πόλης είναι το Πάρκο Lazienki το οποίο όλοι οι ντόπιοι μας πρότειναν να επισκεφθούμε όμως ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας και στη διάρκεια της ημέρας είχε ξαφνικές καταιγίδες που διαρκούσαν αρκετά. Εσείς όμως να πάτε, είδα φωτογραφίες και φαίνεται εξαιρετικό. Εκεί βρίσκεται και το παλάτι Lazienki, πρώην θερινή κατοικία του βασιλιά Stanislaw II και χαρακτηριστικό μπαρόκ κτήριο του 1600. Πρέπει να περπατήσεις οπωσδήποτε στην Krakowskie Przedmiescie, το δρόμο ανάμεσα στην Παλιά και Νέα πόλη. Είναι αριστοκρατικός, επιβλητικός και έχει καταπληκτικά κτήρια. Εκεί κάπου βρίσκεται και το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Για το τέλος άφησα την Νέα Πόλη, Το Srodmiescie, όπου βρίσκεται Παλάτι των Τεχνών και των Επιστημών, τα εμπορικά κέντρα και φυσικά στο σημείο αυτό θα δεις πολλούς ουρανοξύστες!

Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, ουρανοξύστες

Φαγητό και διασκέδαση

Ότι ισχύει για την Κρακοβία πολλαπλασιάστε το επί δύο για την Βαρσοβία. Τα γούστα στα φαγητά τα ίδια, μαγαζιά για φαγητο, μπύρα και ποτό, άπειρα σε κάθε γωνιά της πόλης και πολύ καλή νυχτερινή ζωή. Για να μη σας κουράσω άλλο, θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια από τα μαγαζιά που επισκεφθήκαμε και μας άρεσαν. Φάγαμε λοιπόν πολύ ωραία και ήπιαμε καλό κρασί στο Bibenda (σας προτείνω το burger τους) και μετά  εξαιρετικές μπύρες στο Jabeerwocky Craft Beer Pub λίγο πιο κάτω. Είχε τόσες πολλές που δεν ξέραμε τι να διαλέξουμε, ευτυχώς όμως είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις (δες εδώ)!! Επίσης φάγαμε καταπληκτικό πρωινό στο Bulke przez Bibulke Restaurant.

Brunch, Βαρσοβία ΠολωνίαBrunch, Πρωινό στη Βαρσοβία

Το συγκεκριμένο μαγαζί το λατρέψαμε και απ’ ότι καταλάβαμε είναι και για βράδυ! Και και για το τέλος! Αν επισκεφθείτε την Πολωνία άνοιξη ή καλοκαίρι μην παραλείψετε να αγοράσετε ένα κουπάκι φράουλες ή κεράσια ή ruspberries!

Κόκκινα φρούτα, κεράσια, φράουλες, raspberries Βαρσοβία

Θα κλείσω λοιπόν το μικρό χρονικό παροτρύνοντάς σας ακόμα μια φορά να επισκεφθείτε τις δύο αυτές πανέμορφες πόλεις! Σας λέω τα έχουν όλα και συμφέρουν καθώς είναι φθηνές συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Φτιάξτε βαλίτσες φίλοι μου και bon voyage!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: