Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε το φθινόπωρο έφτασε και πλησιάζει ο χειμώνας… Πολλοί νοσταλγούν το καλοκαίρι που πέρασε, άλλοι ανυπομονούν για το χειμώνα που θα έρθει και εγώ ανυπομονώ για να αρχίσω να πίνω τα αγαπημένα μου κόκκινα κρασιά!

Αρκετός κόσμος λέει ότι, όταν μιλάμε για κρασί θα πρέπει να μιλάμε μόνο για το κόκκινο. Αν και έτσι όπως το λένε ακούγεται υπερβολικό, εγώ θα συμφωνήσω! Ναι, εντάξει, υπάρχουν λευκά και ροζέ κρασιά που είναι εξαιρετικά και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό, αλλά την πολυπλοκότητα, το σώμα και τη συμπύκνωση ενός καλού κόκκινου κρασιού δεν μπορεί να στο δώσει με τίποτα ένα λευκό ή ένα ροζέ.

Μπορώ να μιλάω για ώρες για το κόκκινο κρασί και τα πλεονεκτήματα του, αλλά θα σταματήσω τώρα για να σας αναλύσω πόσο σημαντική είναι η χρήση του σωστού ποτηριού και της καράφας. Ο περισσότερος κόσμος που δεν ασχολείται με το κρασί πιστεύει ότι όλα αυτά γίνονται κυρίως για εφέ και “για τα μάτια του κόσμου”. Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι μια δοκιμή θα σας πείσει…

repanaki

Ποτήρι

Η επιλογή του σωστού ποτηριού για ένα κόκκινο κρασί γίνεται αποκλειστικά με βάση το κρασί που θα πιούμε. Τα 3 κύρια χαρακτηριστικά ενός κόκκινου κρασιού είναι η οξύτητα, οι τανίνες και τα αρώματα. Οπότε δοκιμάζοντας το κρασί που έχουμε επιλέξει, θα προσπαθήσουμε με το ποτήρι που επιλέγουμε για να το σερβίρουμε, να αναδείξουμε όσο περισσότερο γίνεται αυτά 3 χαρακτηριστικά. Αυτό γίνεται από το σχήμα του ποτηριού, πόσο στρόγγυλο είναι, αλλά και από την κλίση που έχει η πάνω επιφάνεια του (δηλαδή το σημείο από το οποίο πίνεις). Το πόσο μεγάλο είναι το στρόγγυλο σημείο του ποτηριού βοηθάει το κρασί ώστε να ανάδειξει περισσότερο τα αρώματα του και επίσης σε βοηθάει και για να το αναδεύεις ευκολότερα. Η κλίση του ποτηριού στο στόμιο καθορίζει το σημείο που θα πέσει το κρασί μέσα στο στόμα μας. Για παράδειγμα για ένα γλυκό κρασί θα χρησιμοποιήσουμε ποτήρι του οποίο η κλίση θα οδηγήσει το κρασί μας στην αρχή της γλώσσας, στην οποία αντιλαμβάνεται ο οργανισμός μας τις γλυκιές γεύσεις.

ποτήρια

Ποτήρια κρασιού με διαφορά στα στόμια τους

repanakiΚαράφα ή Μηχανή αερισμού

Η καράφα είναι ένα αξεσουάρ το οποίο, αν και δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά, μπορεί να απογειώσει ένα κρασί και να το αλλάξει εντελώς από το να το δοκιμάσεις απευθείας από το μπουκάλι. Η καράφα χρησιμοποιείται για κρασιά με μεγάλη ωρίμανση (κυρίως κόκκινα αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε λευκά κρασιά) και η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται decanting. Τα παλαιωμένα κρασιά μένοντας για αρκετό διάστημα στη φιάλη χρειάζονται αρκετό οξυγόνο για να αναδείξουν τα αρώματα τους και όλη τους την πολυπλοκότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο πραγματοποιούμε μετάγγιση από τη φιάλη σε καράφα και αφήνοντας το εκεί για τουλάχιστον μισή με μία ώρα, μπορεί και παραπάνω, ανάλογα με το κρασί το οποίο έχουμε. Τελευταία κυκλοφορούν στην αγορά ειδικές συσκευές «αερισμού» κρασιού, την οποία σαν έχουμε παρουσιάσει και εμείς σε μία συνταγή μας, η οποία δίνει τη δυνατότητα αερισμού στο κρασί, χωρίς να έχεις την αναμονή για αρκετή ώρα όπως στην καράφα. Το κρασί στροβιλίζεται μέσα στην ειδικά

κόκκινο

σχεδιασμένη συσκευή με τέτοιο τρόπο, ώστε είναι σαν να έχει πάρει αέρα για περίπου 1 ώρα. Όπως καταλαβαίνεται μιλάμε για ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια των εστιατορίων καθώς εκεί χρειάζεται να σερβίρεται άμεσα το κρασί και δεν γίνεται να περιμένει τόση ώρα μέχρι να είναι έτοιμο προς κατανάλωση το κρασί το οποίο έχει παραγγείλει.

Τελειώνοντας να σας αναφέρω ότι το χαλασμένο ή κακό κρασί δεν θα γίνει καλό χρησιμοποιώντας το σωστό ποτήρι, αλλά και η ποίοτητα ενός κορυφαίου κρασιού δεν θα χαλάσει αν το σερβίρεις σε λάθος ποτήρι ή με το λάθος τρόπο. Εμείς σας παρουσιάζουμε τον ιδανικό τρόπο σερβιρίσματος και τα ιδανικά αξεσουάρ που θα κάνουν την απόλαυση του κρασιού σας ακόμα μεγαλύτερη. Όλα τα παραπάνω εννοείται πως είναι λεπτομέρειες τις οποίες ούτε και εγώ τις πολύ πίστευα… αλλά μετά από αρκετές δοκιμές κατάλαβα ότι, όλα τα παραπάνω όπως και πολλά άλλα ισχύουν και με το παραπάνω. Είναι και αυτά μικρά κομμάτια που με κάνουν ακόμα πιο ερωτευμένο και κολλημένο με το κόσμο του κρασιού.

%d bloggers like this: