Είναι καλό να παρατηρείς την ημέρα των Χριστουγέννων. Μόνο η σηματοδότηση των καιρών και των εποχών, όταν οι άνθρωποι συμφωνούν να σταματήσουν τη δουλειά και να γιορτάσουν μαζί, είναι ένα σοφό και υγιές έθιμο. Βοηθάει κάποιον να αισθανθεί το μεγαλείο της κοινής ζωής μπροστά στη ζωή του καθενός ξεχωριστά. Θυμίζει στον άνθρωπο που και που να ρυθμίσει το μικρό του ρολόι με το μεγάλο ρολόι της ανθρωπότητας που λειτουργεί σύμφωνα με τον ήλιο.

Αλλά υπάρχει και κάτι καλύτερο από την παρατήρηση της ημέρας των Χριστουγέννων, κι αυτό είναι η διατήρηση των Χριστουγέννων.

Είσαι πρόθυμος να ξεχάσεις τι έχεις κάνει για τους άλλους και να θυμηθείς τι έχουν κάνει οι άλλοι για σένα; Να αγνοήσεις αυτό που σου χρωστάει ο κόσμος και να σκεφτείς τι του χρωστάς εσύ; Να βάλεις τα δικαιώματα σου αμέσως μετά τα καθήκοντα σου και κύριο μέλημα σου να γίνει η δυνατότητά σου να κάνεις λίγα παραπάνω από τα καθήκοντα σου; Να δεις ότι οι συνάνθρωποι σου είναι τόσο αληθινοί όσο κι εσύ και να προσπαθήσεις να κοιτάξεις πίσω από τα πρόσωπα τους, στις καρδιές τους που είναι πεινασμένες για χαρά; Να ενστερνιστείς ότι πιθανόν ο μόνος καλός λόγος ύπαρξης είναι το τι θα δώσεις στη ζωή κι όχι τι θα κερδίσεις; Να κλείσεις το βιβλίο παραπόνων προς το σύμπαν και να κοιτάξεις γύρω σου για ένα μέρος όπου μπορείς να φυτέψεις λίγους σπόρους ευτυχίας; Είσαι πρόθυμος να τα κάνεις αυτά έστω για μια μέρα; Τότε μπορείς να διατηρήσεις τα Χριστούγεννα.

Είσαι πρόθυμος να σκύψεις και να αναλογιστείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μικρών παιδιών; Να θυμηθείς την αδυναμία και τη μοναξιά των ανθρώπων που μεγαλώνουν; Να σταματήσεις να ρωτάς πόσο σ’αγαπάνε οι φίλοι σου και να αναρωτηθείς αν τους αγαπάς αρκετά εσύ; Να λάβεις υπόψη αυτά που οι άλλοι έχουν στην καρδιά τους; Να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν αυτοί που ζουν στο ίδιο σπίτι με σένα χωρίς να περιμένεις να στο πουν; Να ρυθμίσεις το λυχνάρι σου ώστε να δίνει περισσότερο φως και λιγότερο καπνό και να τo κρατάς μπροστά ώστε να μένει η σκιά σου πίσω; Να κάνεις έναν τάφο για τις άσχημες σκέψεις κι έναν κήπο για τα καλά σου συναισθήματα με την πόρτα ανοιχτή; Είσαι πρόθυμος να τα κάνεις αυτά έστω για μια μέρα; Τότε μπορείς να διατηρήσεις τα Χριστούγεννα.

Είσαι πρόθυμος να πιστέψεις ότι η αγάπη είναι το δυνατότερο πράγμα στον κόσμο; Δυνατότερο από το μίσος, δυνατότερο από το κακό, δυνατότερο από τον θάνατο. Κι ότι η ευλογημένη ζωή που ξεκίνησε πριν από χίλια εννιακόσια χρόνια στην Βηθλεέμ είναι η εικόνα και η λαμπρότητα της Αιώνιας Αγάπης; Τότε μπορείς να διατηρήσεις τα Χριστούγεννα.

Και αν τα διατηρήσεις για μια μέρα γιατί όχι για πάντα;

Αλλά ποτέ δε μπορείς να τα διατηρήσεις μόνος.

Το κείμενο είναι του Χένρι Βαν Ντάικ και η μετάφραση έγινε από την Χαιροπούλου Ευαγγελία στα πλαίσια του ΠΜΣ ̎Μετάφραση, Επικοινωνία και Εκδοτικός χώρος̎ του τμήματος Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ για το μάθημα ̎Workshop: Μεταφραστικό Project̎ με διδάσκουσα την Βαλεντίνη Σάντα.

Πηγή: “The spirit of Christmas” (1905)

 

%d bloggers like this: