Από αντίδραση και μόνο δεν ανέβηκε άρθρο αρχές Ιανουαρίου σχετικά με το πως να θέσετε στόχους για τη νέα χρονιά και το πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο. Αναλογιζόμενη ωστόσο το πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και τους λόγους που αυτό μας φαίνεται βουνό, κατέληξα στο -σοφό- συμπέρασμα ότι αν θέλουμε να δούμε την αλλαγή στη ζωή μας, πρέπει να την προκαλέσουμε ή τουλάχιστον να δώσουμε μια ώθηση.

happy well-being GIF

Και πως επιτυγχάνεται λοιπόν;

Για μένα είναι δεδομένο ότι όλα είναι θέμα ψυχολογίας, γι΄αυτό και θα εστιάσω πάνω σε αυτό και στο πως να την αλλάξουμε. Τη βάση της αλλαγής αυτής την τοποθετώ στη στροφή σε πιο υγειινές συνήθειες, πράγμα το οποίο ακούγεται τόσο, μα τόσο κλισέ που είμαι σίγουρη ότι ενώ είχες κάποιες προσδοκίες από αυτό το άρθρο, τώρα εξανεμίστηκαν.

Όμως είναι γεγονός ότι το υπέρβαρετο τρίπτυχο

  • τρώω καλύτερα
  • γυμνάζομαι
  • κοιμάμαι επαρκώς

μπορεί να κάνει θαύματα.

Θα ξεκινήσω αντίστροφα, από τον παράγοντα ύπνο που συνήθως υποτιμούμε ή/και δεν δίνουμε την ανάλογη σημασία. Ο μόνος που μπορεί να καθορίσει πόσο ύπνο χρειάζεται ο οργανισμός του, είναι ο ίδιος. Σίγουρα εξαρτάται από την ηλικία, τη γενεσιολογία, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον του ύπνου. Αν έπρεπε να ορίσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό ωρών βραδινού ύπνου θα μπορούσαμε να πούμε 7. Έχει αποδειχθεί ότι το να κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες σχετίζεται με προβλήματα υγείας όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλα πολλά. Παρακάτω βλέπουμε τον πρόσφατα αναθεωρημένο πίνακα της Εθνικής Εταιρείας Ύπνου των ΗΠΑ και τις προτεινόμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία.

Οπότε θα ήταν μια πολύ καλή αρχή να πιέσετε τον εαυτό σας να κοιμάται λίγο περισσότερο ειδικά το βράδυ. Τα οφέλη μιας τέτοιας αλλαγής είναι πολλαπλά, κατευθείαν θα στρώσει η διάθεση και η επιδερμίδα σας! Μη δείτε τρία επεισόδια από τη σειρά που έχετε κολλήσει αυτο το διάστημα, δείτε ένα. Αν πάλι κοιμάστε όσες ώρες Διαταραχές ύπνου, ύπνος και υγεία, sleeping disordersχρειάζεται αλλά κάθε πρωί νιώθετε την ίδια κούραση και εξάντληση, είναι πιθανό να πάσχετε από κάποια διαταραχή ύπνου, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό. Τα συνήθη συμπτώματα των διαταραχών ύπνου είναι υπερυπνία, υπνολαλία, εφιάλτες, υπνοβασία, αϋπνία, δυσκολία στην έλευση ύπνου, πολύ πρωινό ξύπνημα, νυχτερινές κράμπες, ευερεθιστότητα, αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αδύναμη μνήμη, δυσκολία συγκέντρωσης. Αν και πάλι δε σας καλύπτει κάτι από αυτά είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τη διατροφή μας, τι τροφές καταναλώνουμε και πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ώστε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας και τη ζωη μας.

Όσον αφορά τη διατροφή λοιπόν, ότι και να πούμε για το πόσο σημαντικό είναι να τρεφόμαστε υγειινά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί τα έχουμε χιλιοακούσει, χιλιοδιαβάσει και βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τέτοιου είδους πληροφορίες. Στουςemma stone eating GIF  χαοτικούς ρυθμούς της σημερινής κοινωνίας το φαγητό είναι μια παρηγοριά και το γρήγορο -και ανθυγιεινό- φαγητο, μια ευκολία. Επίσης έχει εγκατασταθεί στο μυαλό μας ότι οτιδήποτε ανθυγιεινό είναι και πιο γευστικό. Από τη στιγμή λοιπόν που η γεύση ορίζει τις προτιμήσεις των ανθρώπων στο φαγητό, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε συνήθειες. Θέλει εσωτερικό κίνητρο. Και θέληση. Και αλλαγή οπτικής γωνίας απέναντι στη ζωή. Και αυτοέλεγχο. Και λίγο αυτοσεβασμό. Γιατί δε μπορεί να λες ότι σέβεσαι τον εαυτό σου και να τον γεμίζεις με σκουπίδια. Το σώμα μας είναι ο ναός μας. Πρέπει να το φροντίζουμε για να μας φερθεί ανάλογα!

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Μικρά πράγματα μέσα στη μέρα σου που δεν θα σου κοστίσουν ψυχολογικά -πολύ- μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά κερδοφόρα σε αυτόν τον αγώνα απέναντι στη χοληστερίνη και τα φραγμένα αγγεία.

  • Μπορείς για παράδειγμα να κόψεις την ζάχαρη από καφέδες, τσάι και άλλα ροφήματα. Βάλε μέλι αν δε μπορείς καθόλου. Είναι μια αρχή! sugar, sugarfree, health, ζάχαρη
  • Σταμάτα να τρως καθημερινά απέξω. Ό,τι εσύ νομίζεις ότι είναι υγειινό μπορεί να κρύβει μέσα του πολλά ανθυγειινά συστατικά και κυρίως πολύ αλάτι. Προσπάθησε να μαγειρεύεις κάποιες φορές την εβδομάδα, κάνε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες και βάλτες στο ψυγείο.
  • Πάρε ένα μεγάλο ωραίο καλάθι βάλτο ακριβώς μπροστά στα μούτρα σου, εκεί που κάθεσαι και βλέπεις με τις ώρες σειρές και γέμισέ το με φρούτα. Πάρε πολλών ειδών και σε διάφορα χρώματα ώστε να σου φτιαχνουν το κέφι και να θέλεις να τα φας (με λιγότερη αποκρουστικότητα)!
  • Μην παραλείπεις γεύματα ή αν είσαι από αυτούς που τρώνε 2 φορές τη μέρα, σταμάτα να το κάνεις. Εκτός από διαφορά στο θέμα ευεξίας και ενέργειας, θα δεις διαφορά και στα κιλά σου.
  • Όταν βγαίνεις έξω και πίνεις, μην ξεχνάς να καταναλώνεις ενδιάμεσα από τα ποτά σου νερό. Σε κρατάει ενυδατωμένο και …νηφάλιο.
  • Έχε πάντα μαζί σου ένα φρούτο, κάποιο κριτσίνι, μπάρες δημητριακών (όχι έτοιμες).

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη, και δεν είμαι καν η αρμόδια. Το ζήτημα στο θέμα της διατροφής είναι κυρίως ψυχολογικό. Διατροφή και ψυχολογία είναι αλληλένδετα. Η κακή ψυχολογία μας οδηγεί στο να τρώμε πολύ/λίγο και όχι υγειινά και η κακή διατροφή οδηγεί στην ακόμη χειρότερη ψυχολογία. Είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τι τρως παρά το πως αισθάνεσαι. Γι΄αυτό κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και βοήθησέ τον.

Άφησα για το τέλος τη γυμναστική γιατί είναι κάτι που όλοι θέλουμε να εντάξουμε στη ζωή μας αλλά όλο κάτι συμβαίνει και το αναβάλλουμε. Ή μας πιάνει η μιζέρια μας και σκεφτόμαστε πόσο πολύ πρέπει να γυμναστούμε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να δούμε κάποια αισθητή αλλαγή και τα παρατάμε πριν καν αρχίσουμε. Αν όμως δεν έχεις ως στόχο σου να μπεις στο Survivor 3 -που δε μπορώ ούτε να διανοηθώ τον αριθμό των μυών που πρέπει να έχεις στο σώμα σου για να τολμήσεις να δηλώσεις συμμετοχή- σου έχω ευχάριστα νέα! Δε χρειάζεται να γραφτείς ακόμα μια φορά γυμναστήριο, ούτε να πας να προμηθευτείς βαράκια, στρωματάκια και οτιδήποτε άλλο δεις στο ίντερνετ και θεωρήσεις ότι θα σε ωθήσει να ξεκινήσεις τη γυμναστική. Τουλάχιστον αρχικά. Ξεκίνα με τρέξιμο. Στο κοντινό γήπεδο ή στο πάρκο, στην παραλία ή στο διάδρομο που έχεις κάνει κρεμάστρα. Πρόσφατες έρευνες που έγιναν στο Cooper Institute του Ντάλας Η γυμναστική και τα οφέλη στη ζωή μας, workout, healthy lifestyleέδειξαν ότι οι άνθρωποι που τρέχουν σε σχεδόν καθημερινή βάση, ανεξαρτήτως ρυθμου, ακόμη και 15 λεπτά τη μέρα μειώνουν τα ποσοστά του πρώιμου θανάτου κατά 40 %. Τρομακτικό ποσοστό. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τον χρόνο που απαιτείται για άσκηση. Στην ουσία όμως αυτά -έστω- τα 15 λεπτά τη μερα θα δώσουν πολλές παραπάνω μέρες! Για τη συγκεκριμένη έρευνα πρέπει να τονιστεί, ότι τα ευρήματα αυτά ισχύουν ακόμα και για ανθρώπους που έχουν ανθυγιεινές συνήθειες όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ καθώς και άλλα προβλήματα υγείας, παχυσαρκία κλπ.

Μετά τις θεωρίες αναγνωρισμένων πανεπιστημίων θα σας αναπτύξω λίγο και τη δικιά μου, η οποία όσον αφορά τη γυμναστική και την ένταξή της στη ζωή μας, λέει ότι αυτά τα 15-20 λεπτά τρεξίματος τη μέρα δε θα επιφέρουν θεαματική αλλαγή στο σώμα μας, αλλά όσο βλέπουμε να βελτιώνεται η υγεία μας -γιατί θα βελτιωθεί- αυτό γίνεται κίνητρο για το κάτι παραπάνω. Θα είναι η ώθηση για να γραφτούμε γυμναστήριο και αυτή τη φορά να μη σταματήσουμε στον 1,5 μήνα. Θα είναι η ώθηση να αυξήσουμε το χρόνο που τρέχουμε γιατί θα σκεφτούμε ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε μέρος σ’ εναν από τους τόσους μαραθώνιους που γίνονται χωρίς να λιποθυμήσουμε. Μπορεί ακόμη να μας σπρώξει να γραφτούμε σ΄εκείνο το άθλημα που θέλουμε αλλα ντρεπόμαστε λίγο γιατί σκεφτόμαστε ότι όλοι στην ομάδα θα είναι καλύτεροι απο εμάς.

motivation, health, running

Κάποια ιδέα για το ξεκίνημα!

Κλείνω το άρθρο σκεπτόμενη πόσο εύκολο είναι να γράφεις και δίνεις συμβουλές και πόσο πολύ απέχει αυτό από την καθημερινή πραγματικότητα. Όμως η ζωή είναι ένας αγώνας στον οποίο πρέπει να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Γιατί να μην το κάνεις με τα σωστά εργαλεία;

Love yourself message on the wall, self-esteem, life

 

%d bloggers like this: