Αγαπητοί μου φίλοι που ψάχνετε απεγνωσμένα ένα καλό βιβλίο να διαβάσετε και βρίσκεστε κάθε φορά να απογοητεύεστε, το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο σε εσάς!

5 προτάσεις βιβλίων με άρωμα Ψυχολογίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα για να πάτε αποφασισμένοι την επόμενη φορά στο βιβλιοπωλείο και να μην γίνεται έρμαιο στις διαθέσεις των πωλητών! Η σειρά των βιβλίων είναι τυχαία, καθώς όλα τους είναι καταπληκτικά, μαγικά, μοναδικά και θα τα λατρέψετε. Δεσμεύομαι.

 

(σ.σ. Jorge Bucay δεν θα βρείτε εδώ μέσα...)
  1. Στο Ντιβάνι,  Irvin Yalom. Καθώς ήθελα να μην επαναλάβω συγγραφείς στη σύντομη αυτή λίστα, μπερδεύτηκα λίγο γιατί δεν ήξερα ποιο βιβλίο του Υalom να πρωτοδιαλέξω. Στο συγκεκριμένο εκτυλλίσονται ιστορίες ψυχοθεραπείας στο ντιβάνι του θεραπευτή οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με έναν τρόπο που σε κάνει να νιώθεις ότι βλέπεις την ιστορία να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια σου, ακόμη και να είσαι μέρος της. Είναι η απεικόνιση της αμερικάνικης κοινωνίας, που όμως δεν απέχει και πολύ από δυτικό κόσμο. Ένα βιβλίο συγκριτικά πιο εύκολο από τα υπόλοιπα του Yalom, που μπορεί να σου δώσει μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο μυαλό και στην ψυχή του θεραπευόμενου και του θεραπευτή κατά τη διάρκεια του μαγικού ταξιδιού της ψυχοθεραπείας.
  2. Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου, Muriel Barbery. Ένα απολαυστικό, πολυσύνθετο βιβλίο, με μπόλικες δόσεις έξυπνου χιούμορ που σε βάζει σε επικίνδυνες διαδικασίες σκέψης. Αναφέρεται στη ζωή των πλούσιων ενοίκων αλλά και της φτωχής θυρωρού ενός μεγάρου και μας αφηγείται τις ζωές τους, τα μυστικά τους και τα πάθη τους. Θα αναρωτιέστε γιατί βρίσκετε στην κατηγορία αυτή. Ο λόγος είναι τα φιλοσοφικά ερωτήματα που προκύπτουν από την αφήγηση της ζωής των ανθρώπων αυτών. Τίποτα δεν είναι ότι φαίνεται και τυχαία γεγονότα μπορούν να σου αποκαλύψουν ότι κάποιος που νομίζεις ότι ξέρεις είναι στην πραγματικότητα ένας άγνωστος. Το βιβλίο έχει γυριστεί και σε ταινία, Le Herisson. Αν τη δείτε ενημερώστε με για το αν είναι καλή!
  3. Ο βάτραχος στο ντιβάνι,  Robert de Board. Μέσα από μια διασκεδαστική και παράδοξη αφήγηση βλέπουμε την ψυχοθεραπευτική διαδρομή του ήρωά μας, του Βάτραχου, ο οποίος αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει συναισθήματα και πάσχει λίγο και από έλλειψη αυτοπεποίθησης καθώς και κινήτρων για ζωή…  Αν δεν έχει πέσει στα χέρια σας, αναζητήστε το για να ανακαλύψετε αν τελικά ο ψυχοθεραπευτής του ο Ερωδιός τον βοήθησε να βρει τον εαυτό του! Το βιβλίο αυτό μπορεί να διαβαστεί από έφηβους μέχρι ενήλικες με την ίδια ευχαρίστηση. Υπεραπλουστεύει διαδικασίες που μπορούν να γίνουν κατανοητές ακόμη και από τον ποιο δύσπιστο!
  4. Ο άρχοντας των μυγών, William Golding. Εντάξει εδώ μιλάμε για ένα έπος. Το βιβλίο αυτό από τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Golding, είναι ένα κλασικό χιλιομεταφρασμένο διαμάντι. Το πρώτο βιβλίο που μας είχαν προτείνει στη σχολή, που φυσικά υπάρχει και σε ταινία. Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα τροπικό νησί. Μια ομάδα 20 παιδιών είναι οι μόνοι επιζήσαντες ενός αεροπορικού δυστυχήματος και καλούνται να οργανώσουν τη ζωή τους, πέφτοντας όμως στις ίδιες παγίδες για τις οποίες κατέκριναν τους ενήλικες. Πολύ δυνατοί χαρακτήρες που προσπαθούν να συμβιώσουν αλλά κυρίως να επιβιώσουν σ΄ένα άγνωστο μέρος παρασύρουν και σοκάρουν με τις αντιδράσεις τους ειδικά μετά από τη μέση του βιβλίου. Τονίζω ότι είναι ένα κλασικό βιβλίο που δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα σε ύφος και χαρακτήρα, θα το βρείτε όμως επίκαιρο ακόμη και 64 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του!
  5. Villa Incognito, Tom Robbins. Εντάξει ξεκάθαρα είπα ψέματα ότι η σειρά των βιβλίων είναι τυχαία γιατί για το τέλος άφησα το πιο αγαπημένο μου. Δεν μπορώ να το κατατάξω σε καμία κατηγορία γιατί θα μπορούσε να είναι εξίσου επιστημονικής φαντασίας, ιστορία αγάπης, φιλοσοφικό, ψυχολογικό και όλα μαζί. Με εξαιρετική γραφή, καταπληκτική αίσθηση χιούμορ-όπως πάντα- και πολλή πολλή τροφή για σκέψη ο Robbins μας περιγράφει μια ιστορία που ξεκινάει από τα ιαπωνικά δάση και ταξιδεύει σε Λάος, Μπανγκόκ και Αμερική φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με χαρακτήρες ιδιαίτερους, δυνατούς και λίγο… θεϊκούς! Ό, τι καλύτερο!

Αυτά για σήμερα. Η λίστα θα διευρυνθεί. Αναμένετε!

It is what it is. You are what you it.

There are no mistakes.

-Villa incognito

%d bloggers like this: