Κάποιες φορές φτάνει μια στιγμή στη ζωή μας που νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε καταστάσεις που μας συμβαίνουν. Προβλήματα όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας  χωρισμός, η απώλεια μιας δουλειάς, στρες για την καθημερινότητα και άλλα τόσα και περισσότερα οδηγούν σε μια λίστα που δεν τελειώνει ποτέ.

Σε αυτή την περίπτωση το να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία ψυχολόγου, είναι η καλύτερη λύση. Όχι δεν είναι το ίδιο με το να μιλήσεις σ΄ έναν φίλο σου και όχι δε θα σου πουν τα ίδια πράγματα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 4,7% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει κατάθλιψη, με τους άνδρες να φτάνουν τους τρεις στους δέκα και τις γυναίκες σε ποσοστό εφτά στις δέκα. Επίσης  το 7,6% του πληθυσμού πάσχει από αγχώδεις διαταραχές και το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές. Επιπλέον, το 38,3% δήλωσε ότι βίωσε «αρνητικά» συναισθήµατα, ενώ για πρώτη φορά συµπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτηµα αναφορικά µε τον αυτοκτονικό ιδεασµό και τη συχνότητα εµφάνισής του. Σύµφωνα µε τις απαντήσεις «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να µη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του» έκανε το 3,3% του πληθυσµού. Τα στοιχεία αυτά είναι του 2014 και θα τολμήσω να μαντέψω ότι τα νέα ευρήματα του 2018 (καθώς η έρευνα αυτή γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια) θα είναι πολύ χειρότερα. Είναι εξάλλου γνωστό ότι η εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας συνδέεται άμεσα με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, όπως η φτώχεια, οι στερήσεις και οι ανισότητες.

Όλος αυτός ο πρόλογος δεν έγινε σε καμία περίπτωση για να σας πείσω ότι προβλήματα που είναι πιθανό να έχετε -όπως όλος ο κόσμος- και δε μπορείτε να τα λύσετε μόνοι σας, θα σας τα εξαφανίσει με τα μαγικά του κόλπα ένας ψυχολόγος.  Όχι. Αυτό το ξέρετε ήδη. Έγινε απλά για να αντιληφθούμε την ολοένα αυξανόμενη ύπαρξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Και για λόγους αφύπνισης. Prozac, psychology, psychotherapy, psychologist

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας. Οκ, αποφασίζουμε να απευθυνθούμε σε ψυχολόγο. Υπάρχουν όμως τόσοι πολλοί! Ποιος να είναι άραγε ο κατάλληλος για την περίπτωσή μας;

Το να βρεις τον κατάλληλο ψυχολόγο είναι σχεδόν τόσο δύσκολο όσο το να βρεις ένα άτομο για να βγεις ένα ραντεβού της προκοπής. Σχεδόν είπαμε, όχι και τόσο δύσκολο! Από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να απευθυνθείς σε ειδικό, θα αρχίσεις να ρωτάς τους φίλους και γνωστούς σου αν γνωρίζουν κάποιον καλό, όχι για σένα για έναν φίλο σου απ’το χωριό, δεν τον ξέρουν. Η άλλη περίπτωση είναι να ψάξεις στο ίντερνετ όπου εκεί κατά τη γνώμη μου τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα λόγω των πάμπολλων επιλογών.

Βήμα 1

Το πιο βασικό που πρέπει να κάνεις πριν αρχίσεις να ψάχνεις τον κατάλληλο για την περίπτωσή σου θεραπευτή είναι να προσδιορίσεις το λόγο που θέλεις να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι πρέπει να έχεις ένα αίτημα. Ανάλογα λοιπόν το είδος του αιτήματος που έχεις, θα πρέπει να αναζητήσεις και τον κατάλληλο ψυχολόγο.  Για παράδειγμα αν υποφέρεις από κρίσεις πανικού είναι πιο Maurice Merleau-Ponty, Michel Foucault, Simone de Beauvoir, Sigmund Freudαποτελεσματικό να απευθυνθείς σε έναν γνωστικό-συμπεριφορικό ψυχολόγο. Το μοντέλο της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας έχει αποδειχθεί ότι σε αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού και αγοραφοβία, είναι πιο αποτελεσματικό και από φαρμακευτική αγωγή γιατί τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια. Αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις σχετίζεται με το σύντροφό σου και τη σχέση σας, θα πρέπει να αναζητήσεις ένα ψυχολόγο που ειδικεύεται στη θεραπεία ζεύγους ή στην οικογενειακή-συστημική θεραπεία αν δεν προτιμάς κάτι τόσο εξειδικευμένο. Με την ίδια λογική, προσδιορίζεις το πρόβλημά σου και αναζητάς τον ψυχολόγο με την κατάλληλη εκπαίδευση. Φυσικά παραπάνω έγινε μια υπεραπλούστευση κάποιων προσεγγίσεων απλά και μόνο για να μπείτε στο νόημα. Η αλήθεια είναι πιο πολύπλοκη και έχετε αρκετό ψάξιμο. Πάντως κάπως έτσι έχεις ολοκληρώσει το πρώτο βήμα ως προς την ανεύρεση του ιδανικού για σένα θεραπευτή!

Βήμα 2

Αφού λοιπόν διαλέξεις την προσέγγιση του θεραπευτή σου, το επόμενο βήμα είναι να βρεις τον κατάλληλο. Πολύ σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι δεν ψάχνεις έναν βολικό θεραπευτή αλλά έναν καλό θεραπευτή. Το ότι το πρόγραμμα σου είναι ασφυκτικό και ο χρόνος για σένα είναι πολυτέλεια, δε σημαίνει ότι θα διαλέξεις τον θεραπευτή που το γραφείο του είναι 3 λεπτά από το σπίτι σου. Σ΄αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να ρωτήσεις στον περίγυρο σου, στοχευμένα αυτή τη φορά αν γνωρίζουν κάποιον ψυχολόγο που η εικόνα του να ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητάτε (αφού τώρα πια ξέρετε τι θέλετε!).

Βήμα 3

Ας πούμε λοιπόν ότι έχεις καταλήξει στον θεραπευτή που θεωρείς ότι έχει την κατάλληλη κατάρτιση για να δουλέψετε το πρόβλημά σου. Το επόμενο πολύ σημαντικό ζητούμενο είναι να δώσεις το χρόνο (2-3 συνεδρίες είναι αρκετός χρόνος) για να διαπιστώσεις αν υπάρχει το κατάλληλο “ταίριασμα” μεταξύ σας ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος. Θα ξαναπαραλληλίσω τη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου σαν τη σχέση που έχουν δύο άνθρωποι που βγαίνουν το πρώτο τους ραντεβού, μόνο και μόνο για να σας πω ότι δεν είστε εσείς υπεύθυνοι για να κάνετε την όλη υπόθεση να “δουλέψει”. Είναι θέμα άνεσης, αύρας που σου βγάζει ο θεραπευτής και εν τέλει χημείας. Επίσης θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κάποια βασικά χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει ένας καλός θεραπευτής-σε γενικές γραμμές πάντα. Ένας καλός θεραπευτής λοιπόν πρέπει να διαθέτει ενσυναίσθηση, να παρέχει στον πελάτη του άνευ όρων αποδοχή και συναισθηματική σταθερότητα, να είναι καλός ακροατής, αξιόπιστος και εχέμυθος-φυσικά. Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά τα αντιλαμβάνεσαι άμεσα και κάποια με τον καιρό. Όπως ακριβώς και με αυτόν που βγαίνεις ραντεβού. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο ψυχολόγος σου δεν έχει σεξουαλικά προσανατολισμένα κίνητρα ώστε να δείξει άλλον εαυτό πριν και άλλον μετά!

Καλή επιτυχία λοιπόν!

Searching For The Ideal Psychologist, Αναζητώντας τον Ιδανικό Ψυχολόγο

 

Bonus cut:

Πρέπει να απευθυνθείς σε ψυχολόγο εάν:

  • Έχεις μια συνεχόμενη αίσθηση ότι είσαι αβοήθητος και βαθιά λυπημένος και δεν έχεις καμία ελπίδα ότι το πρόβλημά σου θα βελτιωθεί σε βάθος χρόνου, και όλα αυτά παρά τις προσπάθειες των αγαπημένων σου ανθρώπων να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.
  • Δυσκολεύεσαι να ανταπεξέλθεις σε καθημερινές δραστηριότητες, κάτι που παλιότερα δε συνέβαινε.
  • Ανησυχείς πάρα πολύ, περιμένεις τα χειρότερα και ζεις μες τον άγχος και τη θλίψη.
  • Η συμπεριφορά σου και οι πράξεις σου είναι επιβλαβείς για τους άλλους ή για σένα, για παράδειγμα καταναλώνεις πάρα πολύ αλκοόλ ή σου βγαίνει έντονη επιθετικότητα.

 

 

 

%d bloggers like this: