Η Φλώρινα απέχει περίπου 200 χμ. από την Θεσσαλονίκη και αν είστε λάτρης των αποδράσεων και ψάχνετε ευκαιρία για να ξεφύγετε από την πόλη έστω και για ένα διήμερο, είναι το ιδανικό μέρος για να περάσετε υπέροχα. Η εκδρομή αυτή θα σας τα προσφέρει όλα. Φυσική ομορφιά, πολιτιστική κληρονομιά, υπέροχα μουσεία, καλό φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Τι να δείτε

Η καλοκαιρινή περίοδος οπωσδήποτε δεν χαρακτηρίζεται high season για τη Φλώρινα, αφού λένε ότι είναι ένας  κατά βάση χειμερινός προορισμός. Αν σου αρέσει το ski και τα χιονοδρομικά κέντρα, σίγουρα είναι μια πόλη που τη γνωρίζεις καλά. Το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ευρωπαϊκά σαλέ και πίστες.

Εγώ δεν συμφωνώ και πολύ-ως προς το ότι είναι χειμερινός προορισμός- γιατί παρόλο που δεν έχει θάλασσα, ακόμη και το καλοκαίρι έχεις αμέτρητες ευκαιρίες να περάσεις καλά και να απολαύσεις την πόλη. Μπαίνοντας λοιπόν στην πόλη το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να περπατήσεις κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα. Ο ποταμός αυτός ο οποίος ρέει κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο νομό της Φλώρινας, είναι η κινητήριος δύναμη της πόλης. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της και δίνει παλμό και ζωντάνια. Γύρω από το ποτάμι υπάρχουν μαγαζιά για καφέ, φαγητό και ποτό που είναι γεμάτα από κόσμο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στις όχθες του ποταμού θα βρείτε επίσης όμορφα κτήρια, που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, πιο παλιά… Σίγουρα θα νιώσετε νοσταλγία για κάποιον απροσδιόριστο λόγο στο σημείο αυτό.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που εδώ ακριβώς επέλεξε να γυρίσει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος την ταινία του Το Μετέωρο βήμα του Πελαργού. Στην πόλη αυτή γύρισε συνολικά εφτά ταινίες του, πράγμα σπάνιο για έναν σκηνοθέτη. Τόσο πολύ τον είχε εμπνεύσει. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η Φλώρινα είναι παραδοσιακά καλλιτεχνική πόλη που έχει βγάλει σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες. Φιλοξενεί επίσης και σχολή Καλών Τεχνών καθώς και μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το οποίο αξίζει να επισκεφτείς αν ασπάζεσαι και συ τον αρτίστικο χαρακτήρα της πόλης.

Και αν δεν σου φτάσουν αυτά και θες κάτι απόλυτα ξεχωριστό, μπορείς να πεταχτείς στο Νυμφαίο ένα-κατά τη γνώμη μου- από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Εκεί θα μαγευτείς από το εκπληκτικό γεωφυσικό περιβάλλον και τα εξαιρετικά γραφικά δρομάκια, όπου μπορείς να απολαύσεις τη βόλτα σου, να φας παραδοσιακά χειροποίητα εδέσματα και να συναντήσεις πιο κάτω τον Αρκτούρο για να γίνεις ένα με τον κόσμο της υπέροχης άγριας φύσης.

Αν πάλι δεν είσαι της άγριας φύσης, ο άλλος πανέμορφος προορισμός που μπορείς να

Πρέσπες, Αγ. Αχίλλειος, γέφυρα, Φλώρινα

Μαγεία μόνο!

επισκεφτείς από τη Φλώρινα, είναι οι Πρέσπες. Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά θα σε ανταμείψει. Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα ξεδιπλώνουν τον υγροβιότοπό τους μπροστά σου, μέσα σ΄ένα κράμα φυσικής ομορφιάς, ιστορικών μνημείων, μυρωδιών και γεύσεων. Πάρε μαζί σου φωτογραφική μηχανή γιατί δε θα σταματάς να φωτογραφίζεις! Από εκεί, δίπλα είναι και το νησάκι, ο Άγιος Αχίλλειος, όπου θα νιώσεις τον βυζαντινό παλμό και θα αφήσεις το μυαλό σου να αφεθεί.

Που να μείνετε

Πολλά τα καταλύματα που θα βρείτε, αλλά αν θέλετε να διαθέσετε λίγα παραπάνω χρήματα, σας προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη τις Πλειάδες, ένα πανέμορφο συγκρότημα πέτρινων σπιτιών. Δεν χωράνε πολλά λόγια, πρέπει να το δείτε με τα μάτια σας! Διαθέτει και πισίνα αν αποφασίσετε να πάτε κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Πλειάδες, Φλώρινα, ταξιδιωτικοί προορισμοί, εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα

Παράδεισος κανονικός!

Τι και που θα φάτε και θα διασκεδάσετε

Πολλά τα ντόπια εδέσματα που δεν πρέπει να παραλείψεις στην εκδρομή σου αυτή! Ειδικά αν κάνεις μια από τις δύο εκδρομές σε Νυμφαίο και Πρέσπες, πρέπει οπωσδήποτε Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, Φλώρινα, ταξιδιωτικοί προορισμοί, εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδανα δοκιμάσεις παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα και πεντανόστιμα. Σε πιο κυρίως γεύμα, όπου βρεις κεμπαπάκια, παρήγγειλε τα! Είναι παραδοσιακά τους και καταπληκτικά! Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις τη φλωρινέλα, το ημίσκληρο κίτρινο τυρί τους για σαγανάκι. Μην ξεχάσεις να ψωνίσεις πιπεριές Φλωρίνης και τα σούπερ διάσημα φασόλια Πρέσπών που θα βρεις να πωλούνται παντού! Αν σου περισσέψει χρόνος και μπορέσεις να πεταχτείς μέχρι το Αμύνταιο, πρέπει να πάρεις κρασί και τσίπουρο! Το Αμύνταιο είναι φημισμένο σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, για τα υπέροχα κρασιά του. Αν είσαι και συ φίλος του κρασιού γνωρίζεις πολύ καλά ότι εκεί βρίσκεται και ο Συνεταιρισμός Αμυνταίου καθώς και  το αγαπημένο Κτήμα Άλφα. Αν φτάσετε μέχρι εκεί, μην παραλείψετε να φάτε στην ταβέρνα ‘Ο Θωμάς’, η οποία βρίσκεται στο Σκλήθρο. Είναι ένα από τα πιο αξιέπαινα εστιατόρια στη Ελλάδα, με μοναδικά πιάτα και βραβευμένο με χρυσούς σκούφους! Αν πάλι κάνετε την άλλη διαδρομή, μέχρι τις Πρέσπες και καταλήξετε στο χωριό Ψαράδες, θα πάτε για φαγητό στην ταβέρνα ‘Η Συντροφιά’.

Και για μέσα στην πόλη όμως σας έχω κάποιες πολύ καλές προτάσεις που θα σας βγάλουν γαστρονομικά ασπροπρόσωπους! Θα φάτε πολύ ωραία στην ταβέρνα ‘Μπούκοβο και Μέλι’, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει ενδιαφέροντα και χορταστικά πιάτα. Αν είστε για πιο τσιπουροκατάσταση, μπορείτε να πάτε στο τσιπουράδικο ‘Γεντέκι’ που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο ποτάμι. Για τους φίλους του πιο βρώμικου φαγητού, προτείνω ανεπιφύλακτα το Anytime, όπου θα φάτε άπαιχτο burger με βουβαλίσιο κιμά! Αφού φάτε και πιείτε λοιπόν, μετά μην παραλείψετε να πιείτε τον πιο απολαυστικό για μένα καφέ, στα Mikel, με θέα το ποτάμι!

Φλώρινα, Μπούκοβο και Μέλι, ποταμός Σακουλέβας

Είπαμε, θα φας καλά!

Για το βραδάκι, ανάλογα τι τύπος είστε και πως αντιλαμβάνεστε τη διασκέδαση, θα βρείτε πάρα πολλά μαγαζιά για κάθε γούστο. Μην ξεχνάτε ότι η Φλώρινα είναι φοιτητούπολη! Εμάς που έχουμε και μια ηλικία, μας άρεσε πάρα πολύ το winebar Αέροινο, αλλά αν θες να clubάρεις υπάρχει το Y.A.B, το Fabrik και πολλά πολλά άλλα!

Extra info: Και φυσικά αν πας και την αγαπήσεις πολύ και θες να παντρευτείς κιόλας εκεί, είσαι πολύ τυχερός γιατί υπάρχει το Eventique και η μοναδική Γεωργία Μακρίδου, που θα φροντίσει να σχεδιάσει το γάμο σου όπως ακριβώς τον έχεις φανταστεί!

 

 

%d bloggers like this: