Τι είναι η ρετσίνα

Ξεκινώντας, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ρετσίνα είναι λευκό κρασί στο οποίο γίνεται προσθήκη ρητίνης (ρετσίνι πεύκου) κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Η οποία αμέσως μετά τη ζύμωση αφαιρείται. Το είδος, η ποσότητα και ο χρόνος παραμονής της ρητίνης κατά τη ζύμωση καθορίζουν τον χαρακτήρα της ρετσίνας που θέλει ο οινολόγος να παράξει. Η ρητίνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μια ρετσίνας πρέπει να είναι από πεύκο του είδους Pinus Hallepensis και να χρησιμοποιείται πάντα σε συγκεκριμένες ποσοστώσεις (0,01%-0,1%).

Η ιστορία της ρετσίνας

παράδοσηΑς πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή. Η ρετσίνα εφευρέθηκε κατά την αρχαιότητα εντελώς τυχαία! Όπως είναι γνωστό, το οξυγόνο χαλάει όλα τα κρασιά, γι’ αυτό και αλλοιώνονται τα αρώματα ενός κρασιού αν παραμείνει ανοιχτό για μέρες.  Έτσι, εκείνα τα χρόνια, για να αποφύγουν όσο περισσότερο μπορούσαν την επαφή του οξυγόνου με το κρασί, σφράγιζαν τους αμφορείς που είχαν για τη μεταφορά του κρασιού με ρετσίνι από τα πεύκα. Αυτό, πέρα από τη στεγανοποίηση του αμφορέα, είχε σαν αποτέλεσμα και την επαφή του ρετσινιού με το κρασί, κάτι που με το πέρασμα των χρόνων αντιλήφθηκαν ότι του προσέδιδε αρώματα στο κρασί.

ταβέρνα

Από μικρά ταβερνάκια…

Ιδιαιτερότητες & Χαρακτηριστικά

Η ρετσίνα παράγεται κυρίως από τις ποικιλίες σταφυλιών Σαββατιανό και Ροδίτης, ενώ έχουν γίνει εξαιρετικές δουλειές και με άλλες ποικιλίες, όπως Ασύρτικο, Ξινόμαυρο κ.α. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετές προσπάθειες παραγωγής ροζέ αλλά και αφρωδών ρετσινών που μόνο αδιάφορους δεν γίνεται να μας αφήσουν. Η ρετσίνα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κρασιού που ονομάζεται «Οίνοι Ονομασίας Κατά Παράδοση» και το όνομά της είναι κατοχυρωμένο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ρετσίνα & Φαγητό

Πρόκειται για ένα κρασί που μπορεί να συνοδεύσει τα περισσότερα πιάτα της μεσογειακής μας κουζίνας, από παραδοσιακά λαδερά μέχρι χωριάτικες πίτες και ψάρια, καθώς έχει συνδεθεί στο πέρασμα των χρόνων με στιγμές είτε καθημερινές είτε γιορτινές μέσα στα ελληνικά σπίτια. Μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα μικρό ταβερνάκι αλλά και σε ένα χλιδάτο εστιατόριο.

repanaki

… μέχρι χλιδάτα εστιατόρια

Είναι το κρασί με το οποίο κάναμε τα πρώτα μας μεθύσια κατά τα φοιτητικά μας χρόνια και την έχουμε δοκιμάσει σκέτη, με ανθρακούχο νερό, γκαζόζα και φυσικά cola!

Είναι ένα προϊόν με πολλούς εχθρούς αλλά και με ένθερμους υποστηρικτές. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα ποιοτικό προϊόν που δεν υστερεί σε τίποτα από τα υπόλοιπα κρασιά και το οποίο, εδώ και πολλά χρόνια, κάνει γνωστό το όνομα της Ελλάδας στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

 

παράδοση

%d bloggers like this: