Καινούρια χρονιά, καινούριοι στόχοι, θετικότερα συναισθήματα!

Λογοτεχνικά Βιβλία με άρωμα Ψυχολογίας

BookLove is Vintage baby!

Και πως θα επιτευχθούν όλα αυτά;; Με ενδοσκόπηση, αυτοβελτίωση και δημιουργικότητα! Κάντε λοιπόν την αρχή με ένα καλό βιβλίο. Σε συνέχεια του 5 λογοτεχνικά βιβλία με άρωμα Ψυχολογίας- μέρος Α’ σας παρουσιάζουμε πέντε νέες προτάσεις βιβλίων που στροβιλίζονται γύρω από θέματα Ψυχολογίας ξανά. Κάθε μία από αυτές είναι μοναδική και είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει πόρτες του συνειδητού και του ασυνείδητου που ήταν κλειδωμένες ή λίγο… φρακαρισμένες!

Απολαύστε υπεύθυνα!
1) ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, Alice Miller
Όταν έπιασα αυτό το βιβλίο στα χέρια μου αναρωτήθηκα αν λέγεται οι Φυλακές ή οι Φύλακες της παιδικής μας ηλικίας. Και τα δύο θεωρητικά θα μπορούσαν να σταθούν, αν δεν γνωρίζεις το έργο και τη φιλοσοφία της [εξαιρετικής] επιστήμονα και συγγραφέως Alice Miller. Η Miller αφιέρωσε το έργο της στην κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία. Μια ηλικία που το μυαλό δεν είναι δομημένο και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Ωστόσο αυτό, είναι δύσκολα αντιληπτό και αποδεκτό από την κοινωνία. Το βιβλίο αυτό λοιπόν πραγματεύεται την κακομεταχείριση αλλά κατά βάση, τη μεταχείριση των παιδιών από τους γονείς.

Διαβάζοντάς το είναι πιθανό να σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε συμπεριφορές παγιωμένες και ακατανόητες. Συμπεριφορές που υπόκεινται στο ‘’φαύλο κύκλο της περιφρόνησης’’, όταν τα παιδιά που έχουν μάθει να «παλεύουν» για την αγάπη των γονιών τους, να καταπιέζουν τις επιθυμίες τους, να αρνούνται τα συναισθήματά τους και να βιώνουν κακομεταχείριση με ό,τι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, κάνουν δικά τους παιδιά…
Βαρύ και ασήκωτο το θέμα λοιπόν, σίγουρα δεν προσφέρεται για να χαλαρώσετε διαβάζοντάς το πριν κοιμηθείτε. Εγώ θα το χαρακτήριζα αβάσταχτο, όπως αβάσταχτη είναι συχνά και η αλήθεια. Αβάσταχτη αλλά αναγκαία αν αποζητάς να απελευθερωθείς από τον πόνο και να κερδίσεις τον εαυτό σου ξανά. Ή για πρώτη φορά…
2) ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ, Ματθαίος Γιωσαφάτ
Επιτέλους ένα βιβλίο-οδηγός για την επιλογή του σωστού συντρόφου-συζύγου! Εντάξει λίγο υπερβάλλω, αλλά μόνο για να δώσω στο βιβλίο την αξία που του αρμόζει.
Ο πιο διάσημος ίσως ψυχίατρος της Ελλάδας στο βιβλίο αυτό προσπαθεί να μας εξηγήσει με ποια κριτήρια επιλέγουμε το σύντροφό μας, τι αποτέλεσμα έχει αυτό και τέλος προσπαθεί να ορίσει το τι είναι ο γάμος, τι μας προσφέρει και γιατί τον επιδιώκουμε ή τον αποφεύγουμε. Όπως λέει και ο ίδιος ο Γιωσαφάτ, οι περισσότεροι γάμοι έχουν προβλήματα γιατί επιλέγουμε συντρόφους συχνά με ασυνείδητα κριτήρια που δεν τα καταλαβαίνουμε γι΄αυτό και το 80% των αποτυγχάνουν. Ξέρουμε από την ψυχανάλυση ότι όσο πιο ανώριμος είναι κανείς, τα προβλήματα επαναλαμβάνονται. Το ίδιο σενάριο που δημιουργείται στην παιδική ηλικία, το παίζουμε σε όλη μας τη ζωή με διαφορετικούς ηθοποιούς. Αν δεν το καταλάβεις αυτό και χωρίσεις, πάλι θα διαλέξεις το λάθος άνθρωπο”. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται 14 είδη έρωτα! Γιατί ο έρωτας δεν είναι μόνο ένα πράγμα… Όπως επίσης δεν είναι αυτός που ορίζει έναν υγιή γάμο, μια σχέση ζωής δηλαδή. Μη σπεύσετε να διαφωνήσετε προτού αφουγκραστείτε τη σκέψη του! Ένα βιβλίο λοιπόν που μας δίνει μία ψυχαναλυτική και όχι μόνο προσέγγιση στα θέματα της σεξουαλικότητας, του έρωτα, της αγάπης, της επιλογής συντρόφου και του γάμου. Ρίξτε μια ματιά. Ειδικά αν παντρεύεστε!!

Βιβλία, Λογοτεχνία, Ψυχολογία, Booklover

 I fell into a book and can’t get up…

3) ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗ, Catherine Siguret
Από την πριγκίπισσα Diana και την Μαρία Κάλλας μέχρι την Virginia Wolf και την Edith Piaf, το βιβλίο αυτό μας αφηγείται ιστορίες γυναικών που πέρασαν και αφήσαν το στίγμα τους , τάραξαν τα νερά της ιστορίας και κυρίως μας έδειξαν πως είναι να πορεύεσαι με μια διαταραχή και να δημιουργείς μέσα από αυτήν. Καθεμία με τη δική της προσωπικότητα, προβληματική για κάποιους, μοναδική για εμένα, άνθισε και μαράθηκε μένοντας αξέχαστη. Λεπτομέρειες για τις ζωές γυναικών που σίγουρα γνωρίζετε, αλλά μέσα από αυτό το βιβλίο θα μάθετε στ’ αλήθεια όχι ένα τραγούδι τους, ένα βιβλίο τους ή μια συγκινητική ιστορία γι΄αυτές, αλλά την ιδιοσυγκρασία και την ψυχοσύνθεση τους. Ίσως μάλιστα, αναγνωρίσετε και ένα κομμάτι του δικού σας εαυτού και το ερμνηνεύσετε..
Τζόζεφιν Μπέικερ, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Μαρία Κάλλας, Κολέτ, Δαλιδά, Πριγκίπισσα Νταϊάνα, Μάρλεν Ντίντριχ, Τζάκι Κένεντι, Έντιθ Πιάφ, Φρανσουάζ Σαγκάν, Βιρτζίνια Γουλφ, έτοιμες να ξαπλώσουν στο ντιβάνι σας!
4) ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ- αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου, Irvin Yalom
Δεν πιστεύω να σκεφτήκατε έστω και για μια στιγμή, ότι στην επιλεγμένη αυτή λίστα δεν θα υπάρχει ο Yalom… Όχι, αποκλείεται… Ξέρω λοιπόν με σιγουριά ότι ακόμα και για τον πιο ήρεμο, ψύχραιμο και ορθολογικό άνθρωπο έρχεται η στιγμή που η σκέψη του θανάτου αρχίζει να καταλαμβάνει το μυαλό του. Είναι εκείνη η στιγμή που είτε μια απώλεια, είτε ένα συμβάν που σε έκανε να συνειδητοποιήσεις τη θνητότητά σου ή ακόμα και μια πιο φιλοσοφική αναζήτηση της ανθρώπινης ύπαρξης, σε κάνει να σκεφτείς ‘μετά από εδώ τι;’. Και ανάλογα με την ήδη υπάρχουσα δομή που έχει σαν άτομο ο καθένας μας, του γένονται συναισθήματα που σπάνια έχουν θετικό περιεχόμενο. Στο βιβλίο αυτό ο Yalom τοποθετεί όλο το άγχος της ανθρώπινης ύπαρξης και συμπεριφοράς στο συγκαλυμμένο άγχος θανάτου. Ισχυρίζεται ότι είναι αυτό που ορίζει την κάθε συμπεριφορά μας και μας δίνει τρόπους να εκλογικεύσουμε και να το διαχειριστούμε. Όλα αυτά εμπνεόμενα φυσικά από τον Επίκουρο και βασισμένα στη δική του σκέψη και φιλοσοφία πάνω στο θέμα αυτό.

5 λογοτεχνικά βιβλία με άρωμα ψυχολογίας

Read & Travel friend…

5) ΑΡΩΜΑ ΟΝΕΙΡΟΥ, Tom Robbins

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα πατζάρι, ο θεός Παν, ένα μπουκάλι άρωμα, ένας έκπτωτος βασιλιάς που γεννήθηκε στην αρχαιότητα και ζει μέχρι σήμερα, η εξωτική Κούδρα, ένας διάσημος Γάλλος με τη μεγαλύτερη εταιρεία αρωματοποιίας, ένας τρελός επιστήμονας, μια σερβοτόρα από το Σιάτλ και δύο γυναίκες που διατηρούν ένα μικρό αρωματοποιίο στη Ν. Ορλεάνη;  Όλοι αυτοί και πολλοί ακόμα χαρακτήρες, συνθέτουν αυτό το ΈΠΟΣ του Robbins, το οποίο πραγματεύεται τη ζωή και το θάνατο και όλα αυτά που υπάρχουν μεταξύ τους. Με χιούμορ αβίαστο και άλλου επιπέδου, με λέξεις τόσο όμορφες και τόσο άριστα συνδεδεμένες, το βιβλίο αυτό διηγείται μια ιστορία που ξεκινάει στα δάση της αρχαίας Βοημίας και δεν τελειώνει παρά σήμερα το βράδυ στις 9… Αυτό το βιβλίο, δεν μπορώ να το συγκρίνω με κανένα άλλο που έχω διαβάσει. Είναι μια κατηγορία μόνο του γιατί είναι λογοτεχνικό, φιλοσοφικό, ιστορικό, επιστημονικής φαντασίας (ή όχι?) και μια ιστορία αγάπης, ή μάλλον Η ιστορία αγάπης… Θα σας ταξιδέψει σε άλλους κόσμους. Να είστε σίγουροι!

Άρωμα Ονείρου, Tom Robbins, Λογοτεχνικά Βιβλία, Ψυχολογία

JITTEBUG PERFUME, Tom Robbins

 

 

%d bloggers like this: