Το φθινόπωρο ήρθε και πάλι και πως αλλιώς θα μπορούσαμε να το υποδεχτούμε, παρά με μια εκδρομή. Εντάξει εκδρομούλα. Όπως και να χει είμαστε έτοιμοι να σας πούμε τα πάντα για να περάσετε ένα καταπληκτικό διήμερο στο Μέτσοβο, την κωμόπολη που έχει φτάσει τη γραφικότητα στο level 26564156484 !

Το Μέτσοβο λοιπόν, είναι ένας πραγματικά ιδανικός προορισμός για να περάσεις ένα Σαββατοκύριακο μακρυά από την πόλη. Θα σε χαλαρώσει σίγουρα και θα αναζωογονήσει (κάποια από) τα εγκεφαλικά κύτταρα που καις στην καθημερινότητά σου! Προσφέρεται και για ρομαντική εκδρομή αλλά και για απόδραση με παρέα καθώς ενδείκνυται για αρκετές δραστηριότητες και ατελείωτους περιπάτους σε μοναδικά τοπία. Δεν προσφέρεται για κανένα λόγο για εκδρομή με σκοπό τη βραδινή διασκέδαση με τον τρόπο που την καταλαβαίνουμε εμείς οι κακόμοιροι αστοί. Η κωμόπολη αυτή, κατοικείται από περίπου 3.200 κατοίκους και βρίσκεται στα 1150 μ., σε μια άκρως ορεινή τοποθεσία ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου. Παρά την τοποθεσία του, η πρόσβαση είναι πλέον αρκετά εύκολη μέσω της Εγνατίας οδού. Φήμες λένε ότι το όνομα του Μετσόβου προέρχεται από το συνδυασμό των βλάχικων λέξεων μέτσκα και όβο δηλαδή αρκούδα και χωριό. Μια άλλη ερμηνεία της ονομασίας του είναι η πιο προφανής, ότι σημαίνει ανάμεσα στα βουνά. Είναι σημαντικό να πούμε ότι παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το Μέτσοβο είναι χειμερινός προορισμός, οι κάτοικοι μας είπαν ότι κόσμος το επισκέπτεται καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ας το γνωρίσουμε λοιπόν!

Τι θα δείτε

Ανεβείτε στα βουνά, ακούστε τα καλά μαντάτα που έχουν να σας πουν
Μ.Τ.



Αρχικά να πούμε ότι η διαδρομή για να φτάσεις στο Μέτσοβο, είναι μαγική. Καταπράσινα, ατελείωτα τοπία που επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μαγευτική ρε παιδιά πως να το κάνουμε! Οπότε πριν καν μπεις, είσαι ήδη προδιατεθειμένος ότι αυτό το σαββατοκύριακο θα έρθεις σε πλήρη εναρμόνιση με τη φύση. Αφού φτάσεις θα αντικρίσεις ένα χωριό το οποίο θα σε εντυπωσιάσει με τη γραφικότητά του. Δεν υπάρχει ούτε μια λεπτομέρεια που να διαφοροποιεί το τοπίο. Πέτρα και ξύλο καλύπτουν τα πάντα και ακόμα και αν ψάξεις εξονυχιστικά δεν θα βρεις κάτι να ξεχωρίζει. Ακόμα και τα περίπτερα και το ΠΡΟΠΟ είναι σε οικήματα παραδοσιακά. Παρόλο που η ιστορία του Μετσόβου είναι μακραίωνη, η εξέλιξη και παγίωσή του ως τουριστικός προορισμός ξεκίνησε μετά από τη δεκαετία του ’30, οπότε και ασχολήθηκε με αυτό ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος το μετέτρεψε από ένα χωριό κτηνοτρόφων, σε πρότυπο ανάπτυξης ορεινού τουρισμού. Έχοντας καταγωγή από το Μέτσοβο, το επισκέφθηκε μετά από πολλά χρόνια και έπαθε ξαφνικό και αιώνιο έρωτα με τον τόπο αυτό. Έβαλε σκοπό της ζωής του να το κάνει ευρέως γνωστό και να το ανεβάσει οικονομικο-πολιτισμικά. Το σχέδιο του ήταν να βρει χορηγούς-ευεργέτες οι οποίοι θα στήριζαν το όνειρό του, ξεκινώντας από Έλληνες πλούσιους που είχαν μετσοβίτικη καταγωγή. Έτσι λοιπόν προσέγγισε τον βαρόνο Μιχαήλ Τοσίτσα, που ζούσε στο εξωτερικό, δεν ήξερε καθόλου ελληνικά, δεν είχε καμία σχέση με το Μέτσοβο -πέρα από το ότι ήταν ο τόπος καταγωγής του- είχε όμως τεράστια περιούσια. Μέρος της περιουσίας αυτής κατάφερε ο Ευάγγελος Αβέρωφ να τον πείσει να του δώσει μετά το θάνατό του, ώστε να κάνει το Μέτσοβο να λάμψει. Τόσο στενή έγινε η φιλία τους (η οποία να αναφέρουμε ότι δημιουργήθηκε μέσω αλληλογραφίας), που προς τιμήν του και έπειτα από επιθυμία του βαρόνου, ο Αβέρωφ πήρε ως δεύτερο επίθετο το Τοσίτσας. Έκτοτε λοιπόν ο Αβέρωφ ξεκίνησε την ανάπλαση του τόπου.

Το 1947 ιδρύει στην Αθήνα το «Ίδρυμα Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα», το οποίο είχε στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Μετσόβου. Μέσω αυτού, ίδρυσε ξυλουργικό εργοστάσιο, πριονιστήριο, νοσοκομείο καθώς και 107 σχολεία σε πολλά χωριά των Ιωαννίνων. Εκτέλεσε κοινωφελή έργα, φύτεψε 3.000.000 δέντρα, έφτιαξε χιονοδρομικό κέντρο, ίδρυσε γαλακτοκομική και τυροκομική σχολή, αγόρασε ζώα, έστειλε νέους στο εξωτερικό για να σπουδάσουν…

Από τα πρώτα έργα του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα είναι το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, γνωστό και ως “Αρχοντικό”, όπου θα δείτε αξιολογότατα έργα εποχής και θα μεταφερθείτε από το κλίμα, τα αντικείμενα και τον ξεναγό σε μια άλλη εποχή, της οποίας θα γίνεται για λίγο κομμάτι.

Αξίζει σίγουρα, να επισκεφθείτε την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, όπου θα δείτε περίπου 250 όμορφους πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 20ου αιώνα, που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου μας.

Σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στον Αβερώφειο κήπο. Η ατμόσφαιρα είναι άλλης εποχής. Το τοπίο μοιάζει βγαλμένο από ταινία και η λέξη με την οποία θα χαρακτήριζα την ατμόσφαιρα είναι gothic. Σίγουρο σημείο καλλιτεχνικής έμπνευσης!

Gothic times στον Αβερώφειο Κήπο!

Για το τέλος άφησα (φυσικά) το Κατώγι Αβέρωφ, το οποίο σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα τα οποία ανήκουν στο «Ίδρυμα Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα», οφείλει την ίδρυση του στον Ευάγγελο Αβέρωφ και πλέον ανήκει στην οικογένειά του. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά οινοποιεία το οποίο ο Αβέρωφ ξεκίνησε καθώς οραματίστηκε την αναμπέλωση του εγκαταλελειμμένου αμπελώνα του Μετσόβου. Ήθελε να φτιάξει ένα κρασί που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα καλύτερα γαλλικά κρασιά. Και κάπως έτσι ήρθαν τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα! Η κοπέλα στην υποδοχή, η οποία ήταν και η ξεναγός μας, ήταν εξυπηρετικότατη και εξαίρετη γνώστης της δομής και της ιστορίας του οινοποιείου. Είτε αγαπάτε το κρασί είτε όχι (what??) το οινοποιείο αξίζει μια επίσκεψη καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Όπως και να΄χει μπορείτε να αγοράσετε τα κρασιά σας, αξεσουάρ που σχετίζονται με το κρασί, καθώς και παραδοσιακά τυριά του Τυροκομείου Τοσίτσα.

Τι θα φάτε

Εννοείται ότι στο μέρος αυτό ήρθατε για να φάτε καλά. Ας μην κρυβόμαστε το Μέτσοβο είναι η χαρά του καλοφαγά και δη του κρεατοφάγου καλοφαγά. Κοκορέτσια, σούβλες, παραδοσιακά μαγειρευτά θα ζεστάνουν το είναι κάθε μερακλή κοιλιόδουλου φίλου μας! Στην πλατεία του Μετσόβου θα βρείτε συγκεντρωμένες ταβέρνες, ψησταριές και υπαίθριες σούβλες όπου μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας απ΄το πρωί μέχρι το βράδυ.

Σας προτείνουμε τα 5 Φ στην πλατεία του Μετσόβου, για πιο fast καταστάσεις. Δοκιμάσαμε το Απόκεντρο το οποίο ήταν αρκετά τίμιο, αυτό όμως που σας συνιστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι η Νιάο, η οποία βρίσκεται στο Ανήλιο, ένα όμορφο χωριό απέναντι από το Μέτσοβο και στη σκιά της βουνοκορφής “Φατζέτου” της Πίνδου. Αξίζει να το επισκεφθείτε -είναι 10 λεπτά με το αμάξι- για βόλτα και φαγητό στην καταπληκτική αυτή ταβέρνα η οποία πήρε το όνομά της από τη μητέρα του γλυκύτατου ιδιοκτήτη, την Κωνταντία, κατά κόσμον Νιάο. Εννοείται ότι δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τυροκομικά τους προϊόντα και κυρίως το μετσοβόνε, το ημίσκληρο καπνιστό τους τυρί που είναι πραγματικά καταπληκτικό. Πάρτε το σαγανάκι μετσοβόνε στη Νιάο και δεν θα χάσετε (κιλά)!

Διαμονή και διασκέδαση

Λόγω την τουριστικής του φύσης το Μέτσοβο-καθώς και τα γύρω χωριά διαθέτουν αρκετά καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Τα περισσότερα είναι σε παλιό αρχοντικό στυλ ώστε να συμβαδίζουν με το ύφος του χωριού. Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό, θέλετε να χαρίσετε στον εαυτό σας πολυτέλεια και είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε το Grand Forest είναι μονόδρομος. Παρόλα αυτά τα περισσότερα καταλύματα είναι αξιοπρεπή και όπως και να΄χει έχουν ένα πολύ δυνατό σημείο. Την απίστευτη θέα. Όσον αφορά τη διασκέδαση, αν δεν είστε τύποι που διασκεδάζετε σε ταβέρνα, δεν θα ενθουσιαστείτε με τη βραδινή ζωή, καθώς δεν υπάρχει. Ωστόσο μπορείτε να πάτε στα Ιωάννινα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 45 λεπτών και να βγείτε εκεί, αν τόσο πολύ θέλετε να δείτε κόσμο. Αλλιώς ένα-δύο ποτάκια μπορείτε να πιείτε και στο Μετσοβόραμα– το οποίο θα σας το συνιστούσα για τον πρωινό καφέ σας, καθώς είναι πολύ όμορφο, ζεστό μαγαζί με εξαιρετική θέα- ή στο Krini Cafe Bar.

Τέλος για τους φίλους του σκι η το Μέτσοβο είναι ιδανικός προορισμός καθώς διαθέτει πίστες όλων των επιπέδων σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

Αυτά από εμάς. Αν διαβάσατε αυτό το άρθρο ίσως δεν είναι τυχαίο.

Τριήμερο έρχεται σκεφτείτε το!

%d bloggers like this: