Πόσο εύκολο είναι να διαλέξεις το επόμενο post – την επόμενη συνταγή?
Θα πρέπει να μην έχει πολλές θερμίδες, να μην είναι όμως και αδιάφορο, ούτε άγευστο, αλλά να μπορεί να φτιαχτεί και εύκολα!
Ναι όλα αυτά..
Η τελευταία μου ιδέα ήταν για ντόνατς!
Υπήρξαν οι αναμενόμενες αντιδράσεις, αλλά κάναμε ότι μπορούσαμε για να γίνουν λίγο πιο “healthy” (όσο γίνεται βέβαια, για ντόνατς μιλάμε!).

Έτσι αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε στο φούρνο.
Με μια μικρή επιφύλαξη στην αρχή που τελικά έγινε  μεγάλη ικανοποίηση αφού βγήκαν από το φούρνο αφράτα και νόστιμα!
Κατά την άποψη μου το ιδανικό είναι να τα φας για πρωινό! Η διατροφολόγος της υπόθεσης λέει πως θα μπορούσαμε να τα φάμε και ένα Κυριακάτικο απόγευμα!
Δυστυχώς όμως η θερμιδική τους αξία δεν μας επιτρέπει να τα τρώμε συχνά..

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
  • 7 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 20 γρ νωπή
  • μια πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από πορτοκάλι

Βάζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αβγό ελαφρώς χτυπημένο, ξύσμα από πορτοκάλι, γάλα (χλιαρό), βούτυρο, αλάτι και
ανακατεύουμε καλά μέχρι που το μείγμα να μην κολλάει στα χέρια μας (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη)
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
Όταν φουσκώσει, αλευρώνουμε τον πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη (να μην είναι πολύ λεπτή η ζύμη μας). Με ένα μπολ το κόβουμε για να δώσουμε το σχήμα του ντόνατ και με ένα καπάκι από μπουκάλι ή με ένα σφηνάκι κάνουμε την μικρή τρυπούλα στη μέση.
Βάζουμε τα ντόνατς σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και λίγο κενό ανάμεσα τους.
Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο.

**τα υλικά επικάλυψης είναι καθαρά της επιλογής σας! Μέλι, ταχίνι, μαρμελάδα ή φυσικά σοκολάτα και ξηροί καρποί!
Εμείς πάντως προτιμήσαμε τη σοκολάτα!!!