Πρώτη ανάρτηση για φέτος λοιπόν!
Εδώ και αρκετές μέρες αναρωτιόμουν τι θα πρέπει να είναι! Να είναι συνταγή; Κι αν είναι συνταγή, να είναι γεύμα ή γλυκό; Να έχει κρέας ή λαχανικά; Να είναι με λίγες θερμίδες ή όχι;
Οι μέρες περνούσαν, εγώ απόφαση δεν έπαιρνα κι έτσι έφτασε το σήμερα! Ένα σήμερα παγωμένο και λευκό! Και τι έχουμε περισσότερο ανάγκη σ’ αυτές τις κρύες μέρες; Μα ένα ζεστό ρόφημα φυσικά! Ρόφημα που πίνεται κρύο ή ζεστό, έχει ευεργετικές ιδιότητες, δεν έχει θερμίδες με τέσσερα γράμματα!!
ΤΣΑΙ !
Βάλτο καλά στο μυαλό σου και ξεκίνα να πίνεις τσάι!
Είναι όλα τα βότανα ίδια; Όχι φυσικά!
Σήμερα θα μιλήσουμε για το πράσινο, το μαύρο και το δικό μας, τσάι του βουνού.
Το πράσινο και το μαύρο τσάι προέρχονται από την επεξεργασία των φύλλων του φυτού camellia sinensis και η διαφορετικότητα τους οφείλεται στον διαφορετικό βαθμό ζύμωσης που έχουν υποστεί.
Μαύρο Τσάι
Το μαύρο τσάι είναι αυτό με την μεγαλύτερη επεξεργασία και την μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης, αφού ανά 100 γρ ροφήματος έχουμε 20 mg καφεΐνης.
Για να παρασκεύασουμε 1 κούπα μαύρου τσαγιού, θα χρειαστούμε νερό στους 90-100 βαθμούς Κελσίου, 1 κγ τσαγιού ανά κούπα και 3 με 5 λεπτά χρόνο αναμονής. Αν το αφήσεις περισσότερο, δεν θα πικρίσει, απλά θα γίνει δυνατότερο.
Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες με πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η σωστή παρασκευή του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γεύση του. Θα χρειαστούμε νερό στους 80 βαθμούς, 1-1,5 κγ τσαγιού ανά κούπα και μέγιστος χρόνος παραμονής στο νερό τα 3 λεπτά. Περισσότερος χρόνος θα κάνει το τσάι σου πικρό.
Τσάι του Βουνού

Τελευταίο και καλύτερο άφησα το τσάι του βουνού!

Το τσάι του βουνού έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Δεν παρουσιάζει διεγερτική δράση, οπότε μπορεί να καταναλωθεί και το βράδυ. Μελέτες αναφέρουν πως παρουσιάζει δράση κατά της οστεοπόρωσης και του αλτσχάιμερ. Για την παρασκευή του βράζουμε πρώτα το νερό, το αφαιρούμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε το τσάι, το αφήνουμε 3-4 λεπτά, το σουρώνουμε και έτοιμο!!

Ποιο είναι καλύτερο; Απάντηση σ’αυτό δεν υπάρχει καθώς το καθένα έχει τις δικές του ιδιότητες! Αν θέλεις κάτι να σε ξυπνήσει προτίμησε το μαύρο ή το πράσινο! Αν είσαι κρυωμένος και έχεις γαστρεντερικά προβλήματα το τσάι του βουνού είναι ιδανικό! Επίσης είναι πολύ σημαντικό να δώσεις βάση στο πώς θα το φτιάξεις, γιατί ένα πολύ γευστικό ρόφημα με τη λάθος παρασκευή μπορεί να το καταστρέψεις, και αυτό σίγουρα δεν το θέλουμε!

%d bloggers like this: