Τώρα μάλιστα! Σήμερα θυμήθηκα γιατί δεν έχω ακόμη σηκωθεί να φύγω τρέχοντας από την Ελλάδα. Φως, περισσότερο φως!

Ζούμε λοιπόν στη χώρα, που όλο το χειμώνα καταριόμαστε. Μόλις όμως βγει η πρώτη υποψία ακτίνας ηλίου, εκθειάζουμε και ευχαριστούμε τον καλό Θεούλη, που μας επέτρεψε να διαμένουμε. Βγαίνει ο Ήλιος λοιπόν και όλα αλλάζουν. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Μας επηρεάζει τόσο πολύ στ’ αλήθεια η αλλαγή της θερμοκρασίας όσο θέλουμε να πιστεύουμε; Ιδού τα γεγονότα.

 

Τα οφέλη του ήλιου είναι πολλά. Κάποια από αυτά είναι τα εξής :
    • Μας παρέχει την υπερπολύτιμη βιταμίνη D
    • Αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία ανεβάζει τα ποσοστά των ενδορφινών και έτσι νιώθουμε περισσότερη χαρά και ευεξία
    • Η θερμότητα ανακουφίζει το πονεμένο σώμα μας
    • Το καλοκαίρι συλλαμβάνονται περισσότερα μωρά, γιατί η ηλιακή ακτινοβολία ενισχύει τη γυναικεία γονιμότητα και αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες
    • Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα γιατί παράγονται περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια
    • Η απώλεια βάρους είναι πιο εύκολη, λόγω της παραγωγής της σεροτονίνης, που καταστέλλει την υπερβολική όρεξη. (εκτός αν βρίσκεσαι 2 bullets πιο πάνω)
    • Βοηθάει στη μνήμη και τα προβλήματα προσανατολισμού
(Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν κάνουμε κακή χρήση και προστατεύουμε το δέρμα μας.)

Ευρήματα πολλών διαφορετικών ερευνών συμφωνούν στο γεγονός, ότι ο ευχάριστος καιρός, που αν δεν είσαι Σκανδιναβός, προϋποθέτει ηλιοφάνεια, βελτιώνει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία. Αυτό συμβαίνει περισσότερο την άνοιξη, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι περνάμε περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού και επιπλέον επειδή έχουμε περάσει έναν ολόκληρο χειμώνα, που έχουμε στερηθεί τον ήλιο. Flowers blossom

Αν όμως θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, που δείχνουν ότι η επίδραση αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θέλουμε να πιστεύουμε ή τουλάχιστον δεν είναι ο Ήλιος ο καταλυτικός παράγοντας που μόλις βγει, μια αίσθηση ανείπωτης χαράς θα κατακλύσει την ύπαρξή μας. Συγκεκριμένα πολύ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι η επίδραση του καιρού μπορεί να συντελέσει πολύ περισσότερο στη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων και αρνητικής διάθεσης καιλιγότερο στο να μας “φτιάξει” τη διάθεση.

Αν λοιπόν είσαι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και έχεις σημάδια ψυχολογικής εξάντλησης, ακόμη και κατάθλιψης, μην αρχίσεις να νιώθεις ακόμη πιο άσχημα σκεπτόμενος ότι “μπήκε η άνοιξη, βγήκε ο ήλιος, πετάνε οι μελισσούλες και αφού όλοι μου λένε πόσο όμορφα είναι εγώ γιατί δε νιώθω καλά;” Μπορείς να νιώσεις καλύτερα, αν σκεφτείς ότι μελέτες που ασχολήθηκαν με την “εποχικότητα” της αυτοκτονίας, με δείγμα και από το Βόρειο και από το Νότιο ημισφαίριο, έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα καθολικό μοτίβο, που δείχνει ότι οι αυτοκτονίες αυξάνονται την άνοιξη και στην αρχή του καλοκαιριού και μειώνονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και των χειμερινών μηνών. (Αν όντως ένιωσες καλύτερα, υπάρχει θέμα).

Συνοψίζοντας λοιπόν βλέπουμε ότι ο Ήλιος είναι ένας καλός γιατρός, που μας βοηθάει να νιώθουμε καλύτερα. Η άνοιξη είναι υπέροχη γιατί μας δίνει τη δυνατότητα, να βγούμε έξω, να κάνουμε δραστηριότητες, που το χειμώνα δε μπορούσαμε. Όλα αυτά όμως μπορούμε να τα βιώσουμε υπό προϋποθέσεις. Κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό και βλέποντας  τον Ήλιο, σκεφτόμαστε πόσο μακρινός και φωτοβόλος είναι. Η ηλικία του δεν έχει σημασία, γιατί ποτέ δε θα σταματήσει να λάμπει.. Έτσι και οι άνθρωποι.  Όλοι γεννιόμαστε με το δικό μας Φως και όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να λάμπουμε.Περιστασιακά σύννεφα, μας μπλοκάρουν κάποιες φορές και νομίζουμε ότι δε θα ξαναλάμψουμε ποτέ. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Μην επιτρέψετε σε κανένα περιστασιακό σύννεφο να σας πάρει την ικανότητα να είστε ευτυχισμένοι.
Seasonal Melancholy

Ανακαλύψτε τον Ήλιο μέσα σας και θα μπορέσετε να απολαύσετε κάθε αλλαγή γιατί δεν θα χρειάζεται να εξαρτάστε από κανέναν για να σας κάνει ευτυχισμένους. Και αν σ΄αυτό το σημείο αναρωτιέστε, πώς από το ερώτημα του αν η άνοιξη και ο ήλιος μας προκαλούν ευδαιμονία καταλήξαμε στο ότι πρέπει να ψάξουμε να βρούμε την εσωτερική μας ισορροπία και γαλήνη, μην απορείτε, γιατί είναι δύο θέματα αλληλοσυνδεόμενα. Αν δεν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, όσο ήλιο και να έχει, και να εξαλειφθεί για πάντα το φθινόπωρο και ο χειμώνας, δεν μπορείς να απολαύσεις τίποτα. Μπορείς να επωφεληθείς τα σωματικά οφέλη του ήλιου, αλλά όχι τα συναισθηματικά.

Γι΄αυτό… αναθεώρησε και λάμψε!
Φως, περισσότερο φως!

ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Ψυχολόγος

MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία

%d bloggers like this: