Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων ή Σύρα, όπως την αποκαλούν οι υπέροχοι ντόπιοι, με πρωτεύουσα την Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύσουσα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καθίσταται ένα από τα πιο μεγάλα και ανεπτυγμένα νησιά του Αιγαίου.

Ακολουθούν κλεμμένα στοιχεία από wikipedia – δε μπορούσα να αντισταθώ!

Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ουσύρα, που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το Συρ που σημαίνει βράχος. Ο Όμηρος την ονομάζει “Συρίη” , ενώ τον 17ο αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα: “L’isola del Papa”, λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της.

 

Επιστροφή τώρα στα δικά μας. Αρχικά να αναφέρουμε ότι, όποιος πάει με σκοπό να ξεσαλώσει στη Σύρο και να οργώσει τη νυχτερινή της ζωή, δεν θα μείνει και πολύ ικανοποιημένος – ειδικά αν κατεβαίνει από Θεσσαλονίκη. Αν είσαι στο πλοίο για Σύρο και διαβάζεις αυτό το άρθρο, κάνε λίγη υπομονή και κατέβα Μύκονο. Η σχετική έλλειψη νυχτερινής ζωής όμως, αντισταθμίζεται από τα πανέμορφα τοπία, το μόνιμο δέος που νιώθεις σε κάθε σοκάκι του νησιού, τους καταπληκτικούς και ευγενέστατους Συριανούς και το απίθανο φαγητό. Για να δούμε λοιπόν..

Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων !

Πού θα μείνετε..

Λογικά θα μείνετε Ερμούπολη. Είναι το κέντρο, έχει πολλά ξενοδοχεία και δωμάτια και αν κλείσετε σχετικά νωρίς (κανένα μήνα πριν δηλαδή) θα βρείτε σίγουρα και σε λογικές τιμές. Γενικά στο νησί υπάρχει μεγάλη πληρότητα, ειδικά τον Αύγουστο. Είδαμε πολλά ξενοδοχεία και σε άλλες περιοχές (Κίνι, Γαλησσάς κλπ). Η συγκοινωνία είναι καλή (λεωφορεία κάθε μία ώρα), αλλά θεωρώ ότι αν δε μένεις Ερμούπολη, πρέπει να νοικίασεις ή να έχεις αυτοκίνητο.

 Πού θα πάτε, πού θα κολυμπήσετε..

Γυρίσαμε αρκετά και είδαμε πολύ όμορφα μέρη. Καταρχήν η Ερμούπολη είναι πανέμορφη. Η πλατεία της, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, σημείο αναφοράς της Σύρου, είναι το κεντρικότερο σημείο της Ερμούπολης.

Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων !

Λίγο πιο πάνω θα βρεις το Θέατρο Απόλλων, το οποίο είναι από τα πιο γνωστά θέατρα της Ελλάδας (το 2014 έκλεισε 150 χρόνια) και αν είσαι τυχερός και έχει παράσταση πάρε εισιτήρια, γιατί αλήθεια αξίζει. Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων !Το θέατρο είναι ένα πραγματικό στολίδι και η κυριούλα που έχει ένα σχεδιάγραμμα με τις θέσεις και σημειώνει πάνω, ποιες είναι κενές και σε ποιές μπορείς να καθίσεις και μετά σου δίνει το εισιτήριό σου, που είναι γραμμένη η θέση σου με στυλό, σε παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, πιο παλιά, πιο όμορφη!

Επίσης έχετε υπόψιν σας, ότι η Σύρος είναι κοιτίδα πολιτισμού. Σίγουρα αν δεν πετύχετε κάποια θεατρική παράσταση, θα έχει κάποια συναυλία, κάποιο φεστιβάλ, εκθέσεις και άλλα δρώμενα. Επίσης υπάρχει και το θερινό σινεμά “ΠΑΛΛΑΣ” που προβάλλει ταινίες κάθε βράδυ.

Λίγο πιο πάνω από το Θέατρο είναι η εκκλησία του Αγ. Νικολάου και μετά θα βρείτε τη συνοικία Βαπόρια, που πρέπει να την επισκεφτείτε, γιατί έχει καταπληκτική θέα. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η πιο αρχοντική συνοικία του νησιού. Δίπλα βρίσκονται και τα Αστέρια, όπου μπορείτε να πάτε για μπάνιο. Δε θα βρείτε παραλία, θα βρείτε όμως έναν υπέροχο μόλο για βουτιές και ένα beach bar για καφέ και μπύρες. Θα πάτε σίγουρα στην Άνω Σύρο, η οποία είναι πολύ κοντά στην Ερμούπολη, αλλά μην το επιχειρήσετε με τα πόδια, καλύτερα ταξί (4€ η διαδρομή) ή λεωφορείο, αν δεν έχετε μεταφορικό μέσο.

Εκεί θα μαγευτείτε..Να καθίσετε για καφέ ή φαγητό σε κάποια ταράτσα ή αυλή που έχει θέα όλη τη Σύρο (έχει αρκετές). Να επισκεφτείτε το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη (είσοδος 1€) και να περπατήσετε τα γραφικά στενάκια, που είναι γεμάτα βουκαμβίλιες.. Και τέλος αν δεν έχετε πιει κρασιά και τσίπουρα να κατεβείτε στην Ερμούπολη με τα πόδια. Ή μάλλον… αν έχετε πιεί ακόμα καλύτερα!

Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων !

Να πάτε για μπάνιο στις Αγκαθωπές, όπου η παραλία είναι απίθανη και έχει πολύ ωραίο κόσμο και πολύ δυνατό beach bar. Ενδεχομένως να μη βρείτε ξαπλώστρα, αλλά το μπαρ ενδείκνυται για μεσημεριανά κοκτέιλ και σφηνάκια. Επίσης για μπάνιο θα πάτε οπωσδήποτε στο Κίνι και θα φροντίσετε να κανονίσετε το πρόγραμμά σας για να μείνετε εκεί μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Υπάρχουν πολλές ακόμα παραλίες, που είναι πολύ όμορφες (Αζόλιμνος, Βάρη, Γαλησσάς), αναφέρω αυτές που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε ειδικά αν έχετε λίγες μέρες.

Φαγητό, Ψώνια και Διασκέδαση..

Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων !Ένα πράγμα μπορώ να σας εγγυηθώ γι’αυτό το νησί. Θα φάτε καλά! Από τα εστιατόρια που βρίσκονται στα γραφικά στενά της Κλώνου, μέχρι τα μικρά καφενεδάκια και τα μαγαζιά στο λιμάνι, όλα σχεδόν έχουν ωραίο φαγητό.
Σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε μαραθόπιτα και κρεμμυδόπιτα. Μην το παραλείψετε, σας το λέει άτομο που δεν τρώει ούτε μάραθο, ούτε κρεμμύδι! Θα δοκιμάσετε λούζα, το τοπικό τους αλλαντικό, την Κυκλαδίτικη μπύρα Νήσο, θα φάτε φρέσκα αιγαιοπελαγίτικα ψαράκια και δροσερές σαλάτες με φρούτα. Προσοχή στα μαγαζιά, που έχουν υπέροχη θέα (βλ. Άνω Σύρο), γιατί ή θέα δεν τρώγεται! Ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε, αλλά ρίξτε και καμιά ματιά στο tripadvisor!

Όσο για τα περίφημα λουκούμια και τις ξακουστές χαλβαδόπιτες, δεν μπορώ να σας πω, γιατί δεν τα τρώω, αλλά για να είναι περίφημα και ξακουστά κάποιος λόγος θα υπάρχει. Πάντως είναι ένα καλό δώρο για τους φίλους στην πόλη! Όσον αφορά τις τιμές στο φαγητό δεν σε εκπλήσσουν. Είσαι σε τουριστικό μέρος και έχεις επίγνωση των πραγμάτων. Δεν είναι ακριβά, αλλά όχι και φθηνά. Αν κάτσεις να φας σε ταβέρνα – εστιατόριο και χωρίς να πιεις μέχρι να λιποθυμήσεις, η μέση τιμή είναι 20€/άτομο. Αλλιώς υπάρχουν πολύ ωραία σουβλατζίδικα ή όπως τα λένε τελοσπάντων οι μη Β. Ελλαδίτες, που θα φας πολύ ωραία και πιο οικονομικά.

Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων !

Αν πήγες στη Σύρο να ψωνίσεις, δεν θα τρελαθείς και από τη χαρά σου. Έχουν ωραία μαγαζιά, αλλά για συγκεκριμένα πράγματα. Προτού συνεχίσω, θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι είναι βασικό να βρεις τα μαγαζιά ανοιχτά. Οι ιδιοκτήτες φαίνεται να έχουν ένα ιδιότυπο ωράριο, δικό τους, μοναδικό. Κάποια μαγαζιά άνοιγαν 6-9! Κλείνει η παρένθεση. Ασχολούνται πολύ με το χειροποίητο και αυτό θα το καταλάβεις από την πλειοψηφία των μαγαζιών, που έχουν κοσμήματα. Μπορείς να βρεις εκτός από κοσμήματα, τσάντες, σανδάλια και τι άλλο.. Αυτά. Πάντως είναι πολύ όμορφα, σχετικά ακριβά, αλλά πολύ ιδιαίτερα.

Θα βρεις επίσης πάρα πολύ ωραία γυαλιά. Από εκεί εξάλλου ξεκίνησε και η μόδα με τα ξύλινα γυαλιά. Επίσης πολύ δημοφιλή στη Σύρο είναι και τα πολωτικά γυαλιά, που δε γνώριζα καν την ύπαρξή τους, αλλά εκεί τα φοράνε κατά κόρον. Τέλος αν είσαι βιβλιόφιλος να ξέρεις ότι έχει καταπληκτικά βιβλιοπωλεία και θα ενθουσιαστείς.

Για τη νυχτερινή ζωή τι είπαμε; Είπαμε ότι αν είσαι party animal δεν θα τρελαθείς, όμως έχει πάρα πολύ ωραία μαγαζιά για cocktail, που είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερα. Βρίσκονται στα στενάκια πριν την παραλία. Το αγαπημένο μας έγινε το jar, ένα μικρό καταπληκτικό μαγαζί με τέλειο πρωινό και κάφε για να ξεκινήσεις τη μέρα σου και εξαιρετικά cocktail για βράδυ.  Στα μαγαζιά που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας σίγουρα θα δεις πάρα πολύ κόσμο και αν είσαι σε καλή διάθεση θα διασκεδάσεις, αλλά αν ψάχνεις κάτι πιο ψαγμένο, δεν θα ενθουσιαστείς. Αν σου αρέσει να τζογάρεις, μπορείς να επισκεφτείς και το καζίνο του νησιού. Είναι μικρό και συμπαθητικό και επικρατεί μια.. παρεϊστικη ατμόσφαιρα. Ερμήνευσέ το όπως θέλεις!

Αυτά λοιπόν για την όμορφη Σύρο μας! Έχετε υπόψην σας ότι είναι ένα ιδιαίτερο νησί. Θα περάσετε υπέροχα, είναι σχεδιασμένη για να σας μαγέψει! Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να βρείτε την κατάλληλη παρέα. Είναι το πιο βασικό, μη το ξεχνάτε!

Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων !

 

Ci vediamo, λοιπόν μέχρι το επόμενο ταξίδι! (Φανερή φράγκικη επιρροή!!)
%d bloggers like this: