Γενικά

Το Μοσχοφίλερο είναι μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ποικιλίες σταφυλιού του ελληνικού αμπελώνα. Πρόκειται για μια ζωηρή, ανθεκτική και ιδιαίτερα παραγωγική ποικιλία. Τα κρασιά που μας δίνει είναι έντονα αρωματικά με χαρακτηριστικά αρώματα που την κάνει εύκολα αναγνωρίσιμη ποικιλία.

μαντινεία

Τοποθεσία

Κύριος τόπος παραγωγής του είναι η περιοχή της Μαντινείας, που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Πελοποννήσου. Το Μοσχοφίλερο προτιμάει κυρίως ασβεστώδη εδάφη με έντονη υγρασία και παρουσιάζει ευαισθησία στις ασθένειες ωίδιο και βοτρύτη.  Στη συγκεκριμένη περιοχή συμμετέχει αποκλειστικά (100%) για την παραγωγή κρασιών με την ένδειξη ΠΟΠ* Μαντινείας και συμμετέχει μαζί με άλλες ποικιλίες σε αρκετά κρασιά με την ένδειξη ΠΓΕ**.

repanaki

Χρώματα & Αρώματα

Αν και πρόκειται για μια ερυθρωπή (γκριζωπή) ποικιλία, τα πιο γνωστά κρασιά που παράγει είναι λευκά. Από τη συγκεκριμένη ποικιλία παράγονται ακόμα και αφρώδη αλλά και κάποια ροζέ κρασιά εξίσου αξιόλογα με τα λευκά (από τα οποία έγινε διάσημη η ποικιλία). Λόγω του χρώματος του σταφυλιού τα κρασιά που παράγει έχουν χαρακτηριστικό χρώμα με γκριζωπές ανταύγειες να ξεχωρίζουν στα περισσότερα από αυτά. Σε όλα τα κρασιά που συμμετέχει προσδίδει το έντονο ανθικό άρωμα του, με ροδοπέταλα και  λευκά άνθη να ξεχωρίζουν από την πρώτη στιγμή, σε δεύτερο στάδιο παρουσιάζονται και αρκετά φρουτώδη αρώματα που το κάνουν ακόμα πιο πολύπλοκο.   Στο στόμα έχει χαρακτηριστική οξύτητα και μακριά επίγευση.

Μοσχοφίλερο & Φαγητό

Μπορείτε να συνδυάσετε ιδανικά με ένα κρασί από Μοσχοφίλερο μακαρονάδες με θαλασσινά, ψητά θαλασσινά ή ακόμα και οστρακοειδή. Λόγω του έντονου αρώματος του, μπορείτε να το πιείτε ευχάριστα και χωρίς συνοδεία φαγητού με τη συνοδεία λίγων καλοκαιρινών φρούτων ή ακόμα και σκέτο.

κρασί

*ΠΟΠ – Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης

**ΠΓΕ – Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη

%d bloggers like this: