Από το 1994 η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Παγκόσμιας Ψυχικής Υγείας.

Σήμερα λόγω της ημέρας λοιπόν, θα σας πω μια ιστορία για ένα κορίτσι που πάλεψε πολύ και συνεχίζει ακόμη να παλεύει για να κερδίσει τη ζωή της. Ας την ονομάσουμε Μαρία…

Η Μαρία λοιπόν ήδη από την ηλικία των 12 φάνηκε ότι έχει κάποιες αυτοκτονικές τάσεις. Η οικογένειά της που θεωρούνταν φυσιολογική, την πήγε σε ειδικούς, οι οποίοι λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν την χορήγησαν Valium, Serapax και τα λοιπά γνωστά. Η σχολική ζωή της συνέχισε να κυλάει, με κάποιες κακές στιγμές όπου βίωνε ψυχωτικά επεισόδια, τα οποία όμως κατέπνιγε γιατί ξέρετε πως είναι στα σχολεία. Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να περιθωριοποιηθούν αν διαφέρουν.

Τα επόμενα δύο χρόνια ήταν για τη Μαρία πολύ δύσκολα. Είχε συναισθήματα που υποδήλωναν κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα και ήταν μετα βίας λειτουργική. Δεν έβρισκε κανένα σκοπό στη ζωή της, όλα γι’ αυτήν ήταν μάταια. Τον τρίτο χρόνο άρχισε να αισθάνεται καλύτερα και τον τέταρτο είχε μεταλλαχθεί σε άλλο άνθρωπο. Ήταν η ψυχή της παρέας, τα ζούσε όλα στα άκρα, λειτουργούσε σαν μανιακή, με φοβερή ενέργεια και ένταση. Μέχρι που ξαναβούλιαξε απότομα στην πρότερη κατάσταση των αισθημάτων ματαιότητας.

Στα 19 της λοιπόν και έχοντας κάπως σταθεροποιηθεί η συναισθηματική της κατάσταση, παντρεύτηκε το σύζυγό της. Απέκτησαν 2 παιδιά και τα χρόνια περνούσαν σχετικά ήρεμα, μέχρι που στα 36 της οι αυτοκτονικές τάσεις επανήλθαν. Η σκέψη πως ο άντρας της και δύο της κορίτσια θα ήταν πολύ καλύτερα με μια νέα σύζυγο και μητέρα κυριάρχησε στη σκέψη της. Την κατέλαβε ολοκληρωτικά. Και έτσι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Η Μαρία έζησε τελικά. Διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή στα 37 της. Η διπολική διαταραχή συχνά μπερδεύεται με άλλες διαταραχές (κατάθλιψη) γιατί οι ασθενείς πηγαίνουν σε ειδικό μόνο όταν βιώνουν συναισθήματα που τους «ρίχνουν» πολύ.  Δε συνηθίζεται να τους βλέπουν όσο περνούν τα μανιακά τους επεισόδεια. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δίνεις στον γιατρό σου την πλήρη εικόνα της ζωής σου, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να χορηγηθεί σωστή θεραπεία ή/και αγωγή.

Το τέλος λοιπόν της ιστορίας της Μαρίας ήταν αίσιο. Πήρε την αγωγή που χρειαζόταν ώστε να μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά και λειτουργικά και συνέχισε να μεγαλώνει τα δύο της κορίτσια. Πόσες Μαρίες όμως δεν τα κατάφεραν;

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ψυχολογικές διαταραχές.

 

Τι είναι η ψυχική υγεία

Ψυχική υγεία ονομάζουμε την αναζήτηση της ισορροπίας όλων των πτυχών της ανθρώπινης ζωής, είτε πρόκειται για τη σωματική, τη διανοητική, τη συναισθηματική ή την πνευματική πτυχή του ανθρώπινου βίου. Είναι η ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη ζωή αντιμετωπίζοντας τις καθημερινές προκλήσεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ψυχική υγεία δεν είναι μόνο η απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής, αλλά προϋποθέτει και τη συναισθηματική ευεξία, το ευ ζην.

Οι συγκυρίες αλλάζουν και μαζί τους μεταβάλλονται η διάθεση και οι σκέψεις μας και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να βρούμε τις ισορροπίες μέσα μας που θα μας καταστήσουν ολοκληρωμένα άτομα που δεν επηρεάζονται από εξωτερικές καταστάσεις. Όσο αυτό είναι εφικτό, στις μέρες μας… και στην κοινωνία μας…

Συναισθήματα ματαιότητας, ανησυχίας, άγχους, φόβου, ψυχαναγκασμού, μπορεί να μας κατακλύζουν ανά διαστήματα, είναι φυσιολογικό. Εποχιακές κρίσεις περνάμε όλοι, μπορεί να οφείλονται σε μια απώλεια, σε ένα ατύχημα, σε μια έντονη εμπειρία, σε οτιδήποτε προκαλεί αλλαγές στη ζωή μας. Η ισορροπία που προσπαθούμε να επιτύχουμε λοιπόν είναι πιθανό να διαταραχθεί, όμως το θέμα είναι σύντομα να επανέλθουμε. Ωστόσο αυτό δε συμβαίνει σε όλους μας τους συνανθρώπους.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και Ψυχολογικές Διαταραχές

 

Βιοχημικές διαταραχές του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα. Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε πνευματικό, διανοητικό, σωματικό επίπεδο μπορούν να μας προκαλέσουν τόσο έντονα αρνητικά συναισθήματα, που να μας καταστήσουν αυτόματα δυσλειτουργικούς. Γενετικά χαρακτηριστικά και κληρονομικότητα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και ενώ έχουμε μια φυσιολογική ζωή όλα να αλλάξουν. Όταν μιλάμε για ψυχικές διαταραχές, μας έρχονται στο μυαλό αυτές που θα συναντήσουμε συχνότερα, όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, κοινωνικό άγχος, κρίσεις πανικού, οριακή διαταραχή προσωπικότητας… Όμως υπάρχουν δεκάδες ακόμη. Mental health symbol conceptual design isolated on white background, psychological disorder, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ούτε η αδυναμία χαρακτήρα, ούτε η κακή διαπαιδαγώγηση, ούτε οι κατάρες και τα μάγια ευθύνονται για την εμφάνιση ψυχικής διαταραχής. Και πολλές φορές  το «όλα είναι στο μυαλό σου», λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει. Τα ποσοστά ατόμων που διαγνώστηκαν με μείζων καταθλιπτική διαταραχή -που χρήζει άμεσης θεραπείας- στην Ελλάδα του 2016 αγγίζουν το 12,3% ενώ το 2009 ήταν στο 6,8% και το 2008 ήταν στο 3,3%.

Μην υποτιμάτε την κατάσταση. Πολλοί αγαπημένοι μας, μπορεί να είναι θλιμμένοι, να συμπεριφέρονται παράξενα, να μην είναι ο εαυτός τους. Μπορεί να τους βλέπετε να βουλιάζουν και να σας λένε ότι απλά περνάνε μια φάση. Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά μπορεί και όχι. Βοηθήστε τους να μιλήσουν, να αναζητήσουν βοήθεια…

Τέτοια δυσκολία δεν πρέπει κανείς να την περνάει μόνος του.

 

%d bloggers like this: