Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (world food day) καθιερώθηκε το 1981 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Κάθε 16 Οκτωβρίου λοιπόν, από το 1981 μέχρι και σήμερα, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά. Η φετινή χρονιά έχει ως θέμα ”Αλλάζουμε το μέλλον για την μετανάστευση πληθυσμών. Επενδύουμε στην επισιτιστική ασφάλεια και στην αγροτική ανάπτυξη.”

”The world is on the move”.

Με αυτήν την φράση ξεκινά το κείμενο του FAO, με αφορμή την σημερινή ημέρα, θέλοντας να τονίσει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και σήμερα.

Σας παρουσιάζω κάποια στατιστικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας:
  • Το 2015 μετανάστευσαν 244 εκατομμύρια άνθρωποι σε άλλες χώρες. 40% περισσότεροι από το 2000.
  • Υπολογίζεται πως, οι άνθρωποι που μετακινήθηκαν μέσα στην χώρα τους, ήταν 763 εκατομμύρια το 2013.
  • Το 1/3 από τους μετανάστες, που άλλαξαν χώρα, είναι ηλικίας 15-34 και οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες.
  • Ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών προέρχονται από αγροτικές περιοχές.
  • Από το 2008 μέχρι το 2015 μετακινήθηκαν, κατά μέσω όρο, 26 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο, λόγω φυσικών καταστροφών και κλιματικών αλλαγών.
  • Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα, που η παγκόσμια πείνα είναι στα ύψη. Οι άνθρωποι, που υποσιτίζονται, αυξήθηκαν από τα 777 εκατομμύρια το 2015 στα 815 εκατομμύρια το 2016.
  • 155 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των πέντε χρόνων, παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη, λόγω της έλλειψης φαγητού.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι απώλειες τροφίμων εμφανίζονται κυρίως στα αρχικά στάδια της παραγωγής. Είναι σημαντικό λοιπόν να τονιστεί, πως η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επισιτιστική ασφάλεια, πιο ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης, καλύτερη αξιοποίηση φυσικών πόρων και να συμβάλει στον περιορισμό της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Και όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, γιατί αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω το ένα τέταρτο από το φαγητό που χάνεται ή σπαταλάται παγκοσμίως, θα ήταν αρκετό για να ταΐσει 870 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

%d bloggers like this: