Ήμουν πολύ σκεπτική για το θέμα του επόμενου άρθρου. Ναι μεν ήθελα να είναι χριστουγεννιάτικο, αλλά όχι πάλι για μελαγχολίες και holiday blues

Τη λύση μου έδωσαν οι αγαπημένοι μου κουμπάροι καθώς ο διάλογος :

-Αγάπη μου τι δώρο θα μου πάρεις για τα Χριστούγεννα;

-Τίποτα άσε με ήσυχο

-αν και αναμενόμενος- με προβλημάτισε αρκετά!

christmas present, gift, χριστούγγενα και δώρα

Γιατί λοιπόν είναι σημαντικά τα χριστουγεννιατικά δώρα προς τους αγαπημένους μας; Τι συμβολίζουν και τι φανερώνουν για τον καθένα μας και ποιο είναι το καλύτερο δώρο για κάθε περίσταση;

Aν λοιπόν θεωρητικά θέλουμε να συνδέσουμε την προσφορά δώρων την περίοδο των Χριστουγέννων με τη θρησκεία μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι γίνεται στο πλαίσιο της θύμησης των δώρων που δόθηκαν στον Ιησού την ημέρα της γέννησής του από τους τρεις μάγους. Λιβάνι, χρυσός και σμύρνα. Εξάλλου από τη φύση τους τα Χριστούγεννα είναι ένα δώρο. Ένα δώρο που έκανε ο Θεός στους ανθρώπους στέλνοντας τον Υιό του και προσφέροντας τους με τον τρόπο αυτό αιώνια ζωή. Όλα αυτά σε  θεωρητικοθρησκευτικό πλαίσιο όπως είπαμε.

christmas, christmas gifts, wise men

 

Με αυτά τα παραμύθια που μας μεγάλωσαν…

 

Στις αρχαϊκές κοινωνίες το δώρο εξυπηρετούσε την ανταλλαγή και όχι την ανάμνηση προσώπου. Η ανταλλαγή αυτή ήταν ανιδιοτελής και χαρακτηριζόταν από γενναιοδωρία παρόλο που η ανταπόδοση από το δέκτη του δώρου ήταν τόσο επιτακτική σαν να την επέβαλε το ίδιο το δώρο.

Ωστόσο η σημερινή κοινωνία μας έχει αλλοιώσει αυτό το πνεύμα προσφοράς που εμπνέουν τα Χριστούγεννα. Το “δώρο” το οποίο είναι μια προσωπική υπόθεση και έκφραση συναισθημάτων έχει πάρει μια καθαρά υλική υπόσταση, κάτι που χαροποιεί κατα κύριο λόγο τους εμπόρους και δευτερευόντως τους παραλήπτες. Το γεγονός και μόνο ότι για πολλούς κλάδους την περίοδο των Χριστουγέννων καταγράφεται το 40-50% του ετήσιου τζίρου τους, είναι αποδεικτικό της χαράς τους νομίζω! Επειδή όμως ξεφεύγω από το θέμα και κινδυνεύω να φανώ ιδεαλίστρια ενώ είμαι η επιτομή του υλισμού, θα επιστρέψω στα αρχικά ερωτήματα μας!

Γιατί είναι σημαντικά τα δώρα προς τους αγαπημένους μας;

Ένας αρκετά προφανής λόγος και ο πιο σημαντικός είναι ότι κάνεις τον άλλο να νιώθει σημαντικός για σένα. Ότι τον σκέφτηκες και “ξόδεψες” γι’ αυτόν χρόνο, σκέψη & χρήματα. Το τελευταίο είναι προαιρετικό γιατί υπάρχουν δώρα που δε γίνονται με χρήματα και όμως είναι τα πιο σημαντικά, τα πιο ουσιώδη και τα πιο αξιομνημόνευτα. Είτε επιλέξεις τον “υλικό” δρόμο, είτε προσεγγίσεις το πνεύμα των Χριστουγέννων πιο ρομαντικά να θυμάσαι πως έχει σημασία να δείξεις την αγάπη σου στους αγαπημένους σου με πιο έμπρακτο τρόπο. Κάνε κάτι διαφορετικό, το περιμένουν! Το θέλουν ακόμα και αυτοί που βροντοφωνάζουν “ΕΓΩ ΔΕ ΘΕΛΩ ΔΩΡΑ”! Μη θεωρήσετε αυτή τη διαδικασία ως αγγαρεία, διασκεδάστε την!

Πως να διαλέξεις δώρο;

Σίγουρα η επιλογή ενός χριστουγεννιάτικου δώρου για κάποιον αγαπημένο μας είναι μια διαδικασία που μας στρεσάρει. Τις περισσότερες φορές θέλουμε να κάνουμε αυτό το δώρο, λόγω της περίστασης όμως θέλουμε να εμπεριέχει και κάποια συναισθηματική αξία. Δεν είναι γεννέθλια όπου και η υπερβολή και η πρακτικότητα μπορούν να δικαιολογηθούν! Είναι Χριστούγεννα και είμαστε σε εορταστικοσυναισθηματικό mood!

χριστούγεννα, χριστουγεννιάτικα δώρα

Σύμφωνα λοιπόν με την κοινωνική ψυχολογία, υπάρχουν δύο τρόποι να διαλέξετε δώρα. 1) Με βάση τα ενδιαφερόντα, την προσωπικότητα και την ποιότητα του παραλήπτη του δώρου και 2) με βάση την προσωπικότητα και το γούστο του αγοραστη.  Ποιος από τους δύο τρόπους επιλογής δώρου είναι ο σωστός. Μην αγχώνεστε η κοινωνική ψυχολογία έχει την απάντηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο πιθανό το δώρο μας να αρέσει αν αντανακλά την προσωπικότητα και το γούστο του… αγοραστή! Ο παραλήπτης θα το εκτιμήσει περισσότερο αν μέσα από το δώρο αυτό εσείς προσπαθήσετε να μοιραστείτε ένα κομμάτι του εαυτού σας! Για το τέλος και σύμφωνα πάντα με ευρήματα ερευνών (γιατί εδώ έχετε έγκυρη ενημέρωση), αν είστε στην άρχή μιας σχέσης και θέλετε να πάρετε δώρο στον/στην καλό/καλή σας, μη ξοδέψετε πολλά χρήματα. Όσο πιο ακριβό το δώρο τόσο μεγαλύτερες προσδοκίες δημιουργούνται για τη σχέση. Ειδικά αν είσαι άντρας και συναναστρέφεσαι λίγο καιρό με την κοπέλα σου ένα ακριβό δώρο μπορεί να φανεί σαν “σεξουαλική δωροδοκία”.

Girl disappointed over a cheap christmas gift, Χριστούγεννα, δώρα

Aν κάτι τέτοιο αντανακλά την προσωπικότητά σου, τότε ξέχνα αυτά που διάβασες

Ένα πράγμα είναι το πιο σημαντικό, το ξέρουν όλοι και δε χρειάζεται να το επιβεβαιώσει καμία έρευνα. Το πιο υπέροχο δώρο είναι αυτό που γίνεται μέσα από την καρδιά μας. Αρκεί να έχει κάρτα αλλαγής.


 

Για το τέλος –extra gift- σας άφησα κάποιες παραδόσεις ανά τον κόσμο σχετικά με το ποιος φέρνει τα δώρα στα καλά παιδάκια!

christmas-tree-with-presents-wallpaper-2

Νωρίς νωρίς -ήδη από τη μέρα της γιορτής του- ξεκινάει ο Άγιος Νικόλαος να μοιράζει τα δώρα του στα καλά και φρόνιμα παιδάκια και αντίστοιχα ένα δεματάκι βέργες (!) για να δείρει τα μόμολα παιδάκια που δεν ήταν! Δε χρειάζεται και πολύ φαντασία φυσικά για να μαντέψετε ότι αυτή η παράδοση συναντάται στη Γερμανία! Τον Άγιο Νικόλαο ως αντίστοιχο δικό μας Άγιο Βασίλη συναντάμε και στην Ολλανδία και την Ελβετία!

Στη Γαλλία ο Pere Noel, μοιράζει τα δώρα του την παραμονή των Χριστουγέννων και στη Νορβηγία το ίδιο συμβαίνει με τον Julenissen, τον Νορβηγό Άγιο Βασίλη που μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο καθώς τα δικά τους Χριστούγεννα έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής.

Στην Ιταλία η καλή μάγισσα Μπεφάνα που σύμφωνα με την ιταλική παράδοση πρόσφερε στέγη και περιποιήθηκε του 3 μάγους με τα δώρα, την ημέρα των Θεοφανείων αφήνει σε όλα τα καλά παιδιά γλυκά και παιχνίδια και σε όλα τα άτακτα κάρβουνο και σκόρδο ή κρεμμύδι.

Στη Μεγάλη Βρετανία τα παιδιά γράφουν γράμμα στον “Father Christmas” ώστε να ζητήσουν τα δώρα τους.

Στην Ιαπωνία, τα δώρα στα παιδιά τα φέρνει ο Hoteiosho, ο οποίος είναι μια αρχαία θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον που έχει μάτια πίσω στο κεφάλι του και έτσι παρακολουθεί και ξέρει ποια παιδιά ήταν φρόνιμα και ποια όχι στην διάρκεια της χρονιάς.

hoteiosho, christmas, japan

Ορίστε! Ηoteiosho!

 

Για το τέλος άφησα την πιο παράξενη παράδοση που συνάντησα, που αν και δε σχετίζεται με τον Άγιο Βασίλη έχει να κάνει με την ανταλλαγή δώρων. Στην Αργεντινή λοιπόν όλες οι ανύπαντρες γυναίκες πρέπει να πάρουν ως δώρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ροζ εσώρουχα. Επειδή το ροζ συμβολίζει τον αγνό και ρομαντικό έρωτα, θεωρείται ότι ως δώρο τα ροζ εσώρουχα φέρνουν τύχη και συγκεκριμένα τύχη στην ανύπαντρη κοπέλα ώστε να βρει μέσα στον καινούργιο χρόνο τον άντρα των ονείρων της που θα την κάνει ευτυχισμένη! Τα εσώρουχα πρέπει να είναι ροζ γιατί το χρώμα αυτό είναι ένας συνδυασμός του κόκκινου (χρώμα του διαβόλου) και του λευκού (χρώμα του Θεού).

 

 

%d bloggers like this: