Μπορεί τα Χριστούγεννα να μην είναι μόνο μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Θα φτιάξεις. Το ξέρω! Γι’ αυτό λοιπόν, αποφάσισα να σου δώσω την συνταγή για κουραμπιέδες της γιαγιάς μου. Εύκολη, σίγουρη και οικονομική. Τι άλλο θέλεις;;

Για χρόνια πίστευα, πως τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι δύσκολα, χρονοβόρα και ακριβά. Εχθές το πρωί, αυτός ο μύθος, καταρρίφθηκε μια για πάντα, αφού για να φτιάξουμε 100 περίπου κουραμπιέδες χρειαστήκαμε μια ωρίτσα. Δεν υπολογίζω όμως την ώρα που χρειάστηκε για να κρυώσουν και να τους βουτήξουμε στην άχνη.

Αυτοί οι κουραμπιέδες λοιπόν, γίνονται μια χαψιά και λιώνουν στο στόμα.

Για την διατροφική τους αξία θα αποφύγω να μιλήσω. Θα αρκεστώ στο ”σε παρακαλώ, μην φας πολλούς!”

Θα υποσχεθώ όμως, να βρω μια πιο διαιτητική – υγιεινή εκδοχή τους, για του χρόνου. (Εννοείται κρυφά απ’τη γιαγιά μου).

Υλικά
  • 1 κιλό βούτυρο αγελαδινό
  • 3 κ σ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κγ σόδα
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κ σ χυμό λεμόνι
  • 1,2 κιλά αλεύρι
  • 200 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Βάζεις το βούτυρο σ΄ ένα μεγάλο μπολ και ρίχνεις τη ζάχαρη. Τα χτυπάς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το βούτυρο (το αγελαδινό βούτυρο είναι κίτρινο). Μετά ρίχνεις όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και χτυπάς για άλλα πέντε λεπτά. Ξεκινάς να φτιάχνεις τους κουραμπιέδες σου με τον ίδιο τρόπο που θα έφτιαχνες μπισκότα. Η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια. Απλώνουν και φουσκώνουν λίγο, οπότε μπορείς να φανταστείς από την αρχή πως θα γίνουν περίπου. Στρώνεις μια λαδόκολλα στο ταψί σου και τους τοποθετείς επάνω. Για την ποσότητα που φτιάξαμε θα χρειαστείς τρία μεγάλα ταψιά. Βάζεις λοιπόν το πρώτο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Μόλις ροδίσουν δηλαδή, τους βγάζεις. Τους αφήνεις να κρυώσουν και στην συνέχεια τους βουτάς σ΄ ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με άχνη ζάχαρη ή τους ψεκάζεις με λίγο ροδόνερο και τους πασπαλίζεις με άχνη ζάχαρη.

Tip: Ειδικά όταν είναι ζεστοί, είναι πάρα πολύ εύκολο να σπάσουν. Γι’ αυτό βγάλτους από το ταψί με πολύ μεγάλη προσοχή.

Αν λοιπόν είσαι από αυτούς που δίστασαν να φτιάξουν τα δικά τους σπιτικά γλυκά φοβούμενοι την ταλαιπωρία, αξίζει να δοκιμάσεις αυτήν την συνταγή.

Καλές γιορτές!!!

 

%d bloggers like this: