Γενικά

Το Αγιωργίτικο είναι μια ερυθρή γοητευτική ποικιλία που ξεχωρίζει για την κομψότητα, τη φρεσκάδα και την ένταση των αρωμάτων, τόσο στην όσφρηση όσο και στη γεύση. Μπορεί να δώσει ιδιαίτερα πολυσύνθετα και εκλεπτυσμένα κρασιά μακράς παλαίωσης και υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Ο πολυδυναμικός της χαρακτήρας, που προσαρμόζεται εύκολα ανάλογα με το υψόμετρο, τη σύσταση του εδάφους και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο κάθε οινοποιός, μας δίνει ένα ευρύτατο φάσμα τύπων κρασιού.

Νεαρό ή παλαίωσης

Αμπέλι

Τα νεαρά κρασιά από Αγιωργίτικο έχουν μέτριο προς βαθύ κόκκινο χρώμα, έντονα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μέτρια οξύτητα και μαλακές τανίνες. Τα κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι έχουν βαθύ χρώμα, ενώ αποκαλύπτουν συμπυκνωμένα και πολυσύνθετα αρώματα κόκκινων/μαύρων φρούτων μαζί με αρώματα βανίλιας και ξύλου από την επαφή του κρασιού με το βαρέλι. Έχουν πολύ καλή δομή, ισορροπία, με ώριμες τανίνες υψηλής ποιότητας και μακρά επίγευση. Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε σίγουρα και στα ροζέ κρασιά που παράγονται από τη συγκεκριμένη ποικιλία καθώς με το πέρασμα των χρόνων αυξάνονται όλο και περισσότερο με τα αποτελέσματα τους να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Φρέσκα τραγανά κόκκινα φρούτα στο άρωμα και μέτρια προς υψηλή οξύτητα είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά των ροζέ κρασιών της Νεμέας που τα κάνουν ιδανικά για να συνοδεύσουν σχεδόν όλα τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

Η ποικιλία της Νεμέας

Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας αποτελεί πλέον συνώνυμο της ποικιλίας, αφού σύμφωνα με μελετητές, καλλιεργείται συνεχόμενα στην περιοχή από τον 16ο αιώνα ενώ από το 1971 έχει χαρακτηριστική ως ζώνη Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Ωστόσο, το κορυφαίο δυναμικό ποιότητας του Αγιωργίτικου έπεισε πολλούς παραγωγούς να το φυτέψουν και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Κρασί

%d bloggers like this: